egyetem
#Suli, munka

Egyetemi tanulmányok külföldön: hova érdemes jelentkezni?

2012.03.06.
2 perces olvasási idő

Ausztriában augusztusig lehet jelentkezni orvosképzésre, amennyiben valaki kimarad a magyar egyetemekről, még mehet Bécsbe tanulni. Semmi sem lehetetlen, de nagyon nehéz bent maradni - mondja az egyik kint tanuló magyar lány.

Marosvásárhelyen a tervek szerint hamarosan megalakulhat az orvosi egyetem magyar tagozata, amelyre égető szükség van, jelenleg ugyanis a hallgatók fele magyar.

Megnőtt az érdeklődés a külföldi egyetemek iránt, mindig is volt keletje a szomszédos országok oktatási intézményeinek, de most még inkább külföldre kacsintgatnak a felvételizők: ennek legfőbb oka a hazai felsőoktatási keretszámok változásai, bár ahogy mi is megírtuk, az orvosképzés viszonylag jól járt az átszervezéssel.

Bécsi Orvostudományi Egyetem (MUV)

Az osztrák egyetemeken közel 2000 magyar fiatal tanul – derül ki a bécsi Magyar Diákok Egyesületének tájékoztatásából. Készülnek az osztrákok, hogy az itthoni változások miatt várhatóan megduplázódik a hazai jelentkezők száma, sokan még csak érdeklődnek, hiszen az augusztusi jelentkezési határidőig van még idő.egyetem

A luxemburgi Európai Bíróság döntésének értelmében minden EU-s, érettségivel rendelkező diák jelentkezhet az osztrák felsőoktatásba, azt azonban nem árt tudni, hogy az orvosi felvételihez kötött szak Ausztriában is és megválogatják, kit vesznek fel. Jó hír, hogy nincs tandíj, van viszont osztrák hallgatói önkormányzati tagdíj (ÖH-Beitrag), amely jelenleg 17 euró félévente.

Minden egyetemre és főiskolára külön kell jelentkezni, nincs központosítás, mint nálunk, és nem számolgatják a pontokat. Első körben a legtöbb egyetem online regisztrációt ír elő, majd személyesen kell leadni a jelentkezést és az ehhez szükséges papírokat, például az érettségi német nyelvű fordítását. Az elfogadott fordításokról az egyetem honlapján érdemes tájékozódni.

Amennyiben rendben találják a jelentkezést, postán kap értesítést az érintett a további tennivalókról. A Bécsi Orvostudományi Egyetem alkalmassági vizsgát szervez, ennek keretében a nyelvismeretünkre és a logikai képességünkre is kíváncsiak, majd csak ezután jön a felvételi biológiából.

A cikk a WEBBeteg.hu-n folytatódik.


Kárpátaljai egyetemre is felvételizhetnek magyarországi diákok

Magyarországi diákok is jelentkezhetnek az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) különböző szakirányaira, amelyeken az éves képzés díja 1400-1700 euró körül mozog.

Kárpátalján a Magyarországról érkező diákok zöme az ungvári egyetem tanul, amely az utóbbi években mintegy 240 külföldi hallgatót fogadott. A zömmel Magyarországról, Szlovákiából, Romániából és afrikai országokból jelentkező diákok elsősorban az orvosi karon és a nemzetközi kapcsolatok szakon tanulnak - adta hírül a napokban az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

A cikk szerint a magyarországi fiatalok számára is kiváló lehetőség az UNE 2008-ban nyílt Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kara, ahol négy szakirány - magyar történelem, magyar nyelv és irodalom, matematika és fizika - közül választhatnak. A karon kilencven százalékban magyar nyelven folyik az oktatás.

Mint a lap írja, az UNE tandíjai a tavalyi szinten maradtak, de ez nem zárja ki, hogy a felvételi előtt néhány héttel nem módosítanak rajtuk. Az ungvári felsőoktatási intézménybe a legdrágább szak továbbra is a jogismeret évi 14 060 hrivnyával (kb. 1400 euro). Ezt követi a nemzetközi kapcsolatok (12 860), az orvosi (12 660), a közgazdasági (11 240), az angol nyelv és irodalom (10 780), a testnevelés és rehabilitáció (9850), a turizmus (9270), az építészmérnöki (8260), az informatika (7800), az alkalmazott matematika (7750) és a biológia (7680) szak.

Ugyanakkor az UNE magyar nyelv és irodalom szakán a tandíj a nappali tagozaton 6370, a levelezőin 3930 hrivnya. Az ukrán állampolgársággal rendelkező, de magyarországi tanintézetet végzett diákoknak a tandíj ugyanannyi, mint az Ukrajnában élő kortársaiknak, ám ennek mintegy háromszorosát kell fizetnie a külföldről érkező hallgatónak - olvasható a cikkben.

A külföldiek ösztöndíjas helyekre nem pályázhatnak Ungváron, ám a Magyarországon szerzett érettségi bizonyítványt elfogadják, s az átlagát pontokra számítják át. A felvételi vizsgát a külföldről érkező diákoknak a helyi felsőoktatási intézményben kell letenniük. Az egyetemi diploma mellett a tudományos fokozat megszerzésére is lehetőség van az UNE-n.

(mti)

Kapcsolódó címkék

egyetem