iskolakezdés
#Suli, munka

Az iskolakezdés migrént okozhat?

2012.08.20.
1 perces olvasási idő

A gyerekek több mint egyharmada szenved visszatérő fejfájásoktól, melyek havonta többször jelentkeznek. Ezek többsége tenziós fejfájás, mely nem jelentkezik szédüléssel és hányingerrel.

Készülj fel az évkezdésre!

Egy nemrég készült tanulmány szerint a kisiskolások és a tinik sokkal érzékenyebbek a migrénes fejfájáskor jellemző diszkomfortérzetre és fájdalomra, mikor új(ra) iskolába kerülnek.

„Már legalább két héttel az iskolaév megkezdése előtt érdemes az iskolai időszakra jellemző napirendhez hozzászokni. Sokat segít, ha fokozatosan korábbi időpontot jelölünk meg a lefekvéshez, hogy biztosan kipihenten kezdjük a tanévet”- állítja Dr. Ann Pakalnis, a Nationwide Children’s Hospital neurológusa, aki kollégáival végzett kutatása során megállapította, hogy a fejfájás gyakoriságával nő az alvászavarok és a krónikus depresszió előfordulása is.

A fejfájás hátterében más is állhat

Pakalins szerint a migrénes betegeknél vizsgálni kellene az alvászavarok és az érzelmi problémák előfordulását is, mivel ezek szoros összefüggésben állnak a gyakori fejfájással. A koffein fogyasztásának csökkentése segít az alvászavarokon és a beteg hangulatán, ráadásul csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát.

Fontos a megfelelő mennyiségű alvás és az egészséges életmód

Az ériintett iskolásoknak fontos az elegendő alvás és az, hogy csökkentsék a koffeinfogyasztásukat. Emellett arra is oda kell figyelniük, hogy kiegyensúlyozottan és rendszeresen táplálkozzanak és elegendő mennyiségű, koffeinmentes folyadékot juttassanak a szervezetükbe.

(Forrás: WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

suli