külföld
#Suli, munka

Ha szeretnél külföldön tanulni…

2011.06.25.
1 perces olvasási idő

Ha úgy érzed, hogy megfelelő jelölt vagy, és megvan mind a kedved, mind az elszántságod ahhoz, hogy külföldön tanulj, akkor már csak a programot kell kiválasztanod, valamint jelentkezni rá.

Jelentkezés

Minden egyes programnál különböző módja van a jelentkezésnek. A legtöbb esetben a program támogatja azt, hogy személyesen megismerjen mind téged, mind a családodat – itt kideríthetik, hogy valóban alkalmas vagy-e.

Az is lehet, hogy megkérnek, hogy írj egy bemutatkozó levelet a lehetséges külföldi családodnak.
Természetesen szükséged lesz egy személyes és iskolai referenciára is, némi egészségügyi információra, és speciális dolgok feljegyzésére is, mint például allergiás vagy vegetáriánus vagy-e. A szüleidnek szintén el kell majd mondaniuk, hogy hogyan éreznek azzal kapcsolatban, hogy külföldön fogsz tanulni, valamint lehet, hogy az iskola és a szponzoráló intézmények, szervezetek is meg fognak interjúvolni.

Beszéld meg a szüleiddel!

Eldöntötted, hogy szeretnél egy évet külföldön tanulni, de aggódsz, hogy a szüleid soha nem fognak beleegyezni? Próbáld nekik úgy eladni az ötletedet, hogy ismerteted velük a nézőpontodat, hogy megértsék, miért is szeretnél külföldön tanulni. Azt is hangsúlyozd ki, hogy a külföldön tanulás egy olyan lehetőség az életedben, amit nem szeretnél elszalasztani, főleg, mivel olyan nagyszerű lehetőségeket ad, mint például elsajátítani egy idegen nyelvet.

Azt is érdemes elmesélni nekik, hogy azok a diákok, akik részt vesznek ezekben a programokban, megismerhetnek egy teljesen új kultúrát, szélesíthetik a látókörüket. Emellett aki külföldön tanul, sokkal nagyobb előnnyel kezd, amikor egy egyetemre felvételizik, vagy munkahelyet keres – hiszen a nyelvi tudás, a több kultúra ismerete, valamint a széles látókör mindenhol plusz pontokat jelent.

Ha a szüleid amiatt aggódnak, hogy egy évet kihagysz az iskolából, vagy hogy külföldön fogsz ragadni minden segítség nélkül, akkor csak kérd meg őket, hogy egyeztessen a program vezetőivel – hiszen ők minden ilyen jellegű szituációra tudják a megoldást. Vannak olyan programok is, amelyek már több mint 50 éve tevénykednek!

Természetesen nagyon figyelnek arra is, hogy semmilyen problémád ne adódhasson, ugyanis 24 órás telefonos ügyfélszolgálatuk van, emellett minden országban vannak irodáik is. Emellett a vendéglátó családokat is nagyon gondosan választják ki, hogy megfelelően elláthassák a tanulók igényeit.

Keresgélj!

A legtöbb szervezetről elég információt találsz az interneten, de természetesen utána telefonon is egyeztethetsz velük, vagy kérhetsz katalógusokat. Természetesen az iskolai tanárokat, könyvtárosokat, akár egyházi szervezeteket is megkérdezheted.

Fontos, hogy időben jelentkezz – ugyanis a legtöbb program keretében 4-9 hónappal az elutazás előtt kell egyeztetni és jelentkezni. Általában 15-22 éves diákokat várnak. A költségek is eltérőek lehetnek – bár a legtöbb arra is lehetőséget kínál, hogy az iskola vagy a helyi szervezetek támogathassák a kiutazásodat.

(Gy. A., kidshealth.com)