zsírégetés
#Mozgás

Napjaink 4 legnagyobb zsírégető mítosza

2015.01.19.
2 perces olvasási idő

Ha korábban már próbálkoztál a fogyással, bizonyára hallottad ezeket a mítoszokat. Ezek a mítoszok már a kereskedelmi fitnesz kezdete óta jelen vannak. Általános igazságoknak állították be őket, de egy friss kutatás leleplezte, hogy valójában hatalmas téveszmék.

1. A kardió a legjobb zsírégető módszer

Az emberek nagy többsége azt hiszi, hogy a kardió – pl. hosszútávfutás, biciklizés, séta a futópadon stb. – a kulcs a zsírégetéshez. A hosszú időtartamú, alacsony intenzitású kardió segíthet a súlyvesztésben, de az elvesztett súly jelentős mennyisége ebben az esetben izom lesz. És minél kevesebb rajtad az izom, a szervezeted annál több zsírt raktároz el.

Ennek az oka az alapanyagcsere, ami azoknak a kalóriáknak a száma, amit a tested pihenés közben éget el, hogy fenntartsa az izomtömeget. Ráadásul az izomvesztés mellett a hormonjaidra gyakorlatilag nem lesznek hatással a hosszú időtartamú, alacsony intenzitású kardioedzések. Ez azt jelenti, hogy a kalóriaégetés rövid időn belül meg fog állni, amint leszállsz a futópadról.

Egy jobb alternatíva az alacsony intenzitású kardió helyett a magas intenzitású intervall edzés. Ez a kardiónak egy olyan formája, melyben az intenzív mozgás váltakozik a pihenéssel. Az ilyen edzés több kalóriát éget el, sokáig fenntartja az anyagcserédet (a zsírégetés a mozgás abbahagyása után még órákig tart), és kutatások szerint kilencszer hatásosabb, mint a hosszútávú kardio.

2. Ne egyél este 6 után

Olyan világban élünk, ahol az, hogy nem ehetsz este, azt jelenti, hogy nem élvezheted az étkezést a barátaiddal, családoddal. Ez a mítosz is egy oka annak, hogy az emberek elzárkóznak a diétától.
Tény, hogy a túlzott kalóriabevitel hozzájárul a hízáshoz, de a zsírégetés szempontjából nincs különbség aközött, hogy reggel vagy este eszel. A zsírégetési funkciók magasabbak ugyan este 6 után, és ha este több szénhidrátot fogyasztasz, a következő nap folyamán kisebb lesz az éhségérzeted. Ennek az oka a növekedési hormon (GH), ami azt szabályozza, hogy mennyi zsírt éget el és mennyi izmot épít a tested. A növekedési hormon termelése éjszaka, alvás közben tetőzik, és leáll a nap első étkezésének pillanatában.
A legjobb módja, hogy felpörgesd a GH-termelést az, hogy ha a reggelid időpontját néhány órával eltolod. Így este több kalóriát fogyaszthatsz.

3. A reggeli a nap legfontosabb étkezése

Először is leszögezem, hogy semmi baj nincs a reggelivel, de ez nem olyan hatalmas megoldás a zsírégetésre, mint ahogy azt híresztelik.
A nap első étkezésétől fogva a tested várja a kalóriákat. Ha több kalóriát viszel be, a tested több kalóriáért fog könyörögni. Magyarán, ha kevesebbet eszel, kisebb lesz az éhségérzeted. Minden attól függ tehát, hogy mennyit eszel reggelire. Az első étkezés lelassítja annak a hormonnak a termelődését, ami azt szabályozza, hogy mennyi zsírt raktározol el, és mennyi izmot építesz.
Holnap, reggeli helyett inkább igyál meg egy pohár vizet vagy egy csésze kávét, és told el a reggelidet néhány órával. Jó úton vagy ahhoz, hogy kialakítsd a megfelelő körülményeket a helyes zsírégetéshez. Nem leszel éhes. Ígérem.

4. A 2-3 óránkénti étkezés felpörgeti az anyagcserédet

E mögött az az elmélet áll, hogy ha gyakrabban eszel, az megnöveli az anyagcseréd sebességét - ami igaz is. De ez nem támogatja a zsírégetést.
Egy kutatás megvizsgálta ezt. A résztvevőknek 2000 kalóriát kellett egy nap bevinniük. Az emberek egy része 4-szer 500, a másik része 2-szer 1000 kalóriát fogyasztott. Az eredményben a zsírégetés szempontjából nem volt semmi különbség. Egy másik kutatásban az egyik csoportnak 3-szor, a másik 6-szor kellett ennie egy nap. Különbséget itt sem találtak, csupán annyit, hogy azok, akik 3-szor ettek, kevesebb kalóriát vittek be, elégedettebbek voltak, és kevesebb alkalommal lettek éhesek.

A 2-3 óránkénti étkezéssel csak irreális étkezési szokásokat alakítasz ki magadnak – mindenhová magaddal cipeled az uzsonnás dobozt, és bestresszelsz, ha kimarad egy étkezés.

Ez tehát csak egy újabb mítosz, ami letérít az egészséges életmódtól.

(KamaszPanasz - B.D., lifehack)