dibétesz
#Mozgás

Diabétesz kupa: 12. helyezés a magyar csapatnak

2012.08.31.
2 perces olvasási idő

Augusztus 26-án véget ért Lausanne-ban (Svájc) a hatodik Diabétesz Junior Kupa, az egyetlen futball világbajnokság 8-12 éves 1-es típusú cukorbeteg lányok és fiúk részére, ami feledhetetlen hétvégét jelentett a résztvevők számára. Itthon hatalmas ovációval fogadták a magyar csapatot hazaérkezésükkor a repülőtéren, akik 12. helyezést értek el a bajnokságon.

Csupán néhány nappal a legnagyobb londoni nemzetközi sportesemény után 132 gyermek Kanadából, Spanyolországból, Franciaországból, Hollandiából, Belgiumból, Nagy-Britanniából, Írországból, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából, Svájcból és nem utolsó sorban Magyarországról abban az élményben és megtiszteltetésben részesülhetett, hogy a La Pontaise-ben, Lausanne olimpiai stadionjában megmérkőzhettek kedvenc sportágukban. Az orvostechnológiai eszközöket gyártó, a diabétesz kezelésben piacvezető Medtronic által szervezett Diabétesz Junior Kupán a fiatal bajnokok és családjaik nagy lelkesedéssel és sportszerűséggel vettek részt. Sokuk számára ez volt az első alkalom, amikor hasonló helyzetben lévő családokkal találkozhattak és megoszthatták tapasztalataikat betegségükkel és a sporttal kapcsolatban.

„A gyerekek igen büszkék az elért eredményükre, nagyon élvezték az eseményt. Ez a világbajnokság pont arról szólt, hogy olyan gyerekek is megszeressék a sportot a világbajnokságon való részvétel által, akik nem versenysportolók. Nagyon örültek annak, hogy Magyarországot képviselhették ezen a fantasztikus eseményen.” – mondta Gelencsér Éva, a Diabétesz Junior Kupa magyar szóvivője, aki mint diabetológus a magyar csapat orvosi felügyeletét is ellátta a versenysorozat folyamán. A magyar csapat dicsőségét igazolja, hogy ők is egy, a részvételért járó éremmel térhettek haza, amit büszkén viseltek a repülőtérre érkezvén is.

cukorbetegAnnette Brüls, a Diabétesz üzletág nyugat-európai és kanadai elnöke
szerint: „Ez a bajnokság egyedülálló – valójában a betegeinkről szól és a küldetésünkről, hogy segítsük őket. Az egész arról szól, hogy megmutassuk diabéteszes betegeinknek, hogy kiegyensúlyozott életet élhetnek.

Szombat reggel a fiatal játékosok Christian Karembeu-val, a híres francia világkupa győztessel (1998.) melegíthettek be, aki a bajnokság során gyakorolható hasznos tanácsokkal is ellátta őket. Az összes gyermek nagy örömére természetesen Lenny az oroszlán, a hivatalos Medtronic kabalafigura és nagykövet is részt vett az eseményen, akivel a gyerekek közös fényképeket is készíthettek.

A hétvége további fénypontjai között szerepelt egy speciális műalkotás létrehozása, ami a diabéteszre hívja fel a figyelmet, egy pompás dzsembé dob előadás, valamint 11-es rúgások. Ez utóbbit olyan híres Junior Kupa nagykövetekkel szemben kellett érvényesíteni, mint Dimo Wache (egykori német Bundesliga játékos), Bas van de Goor (holland olimpiai röplabda bajnok), Volen Parashkevov (egykori profi futballjátékos, Kanada Junior Kupa nagykövete), Eddy Snelders (egykori, belga profi futballjátékos és a nemzeti felnőtt csapat volt
edzője) és természetesen Christian Karembeu.

„Mivel először vagyok ennek a nagyszerű bajnokságnak a nagykövete, nagy benyomást tett rám a gyerekek futball játéka ebben a történelmi stadionban. Tényleg rendkívül fontos bemutatni, hogy minden sport, nemcsak a foci a pozitív energia és boldogság forrása lehet azoknak a gyerekeknek is, akik cukorbetegek, ahogy mindenki másnak is” – mondta Karembeu.

Minden résztvevő a pálya köré gyűlt a vasárnapi döntőre, hogy szurkoljon és gratuláljon a nyertesnek, Németország csapatának, aki Belgiumot győzte le 4:0-ás eredménnyel. Ezt koronázta meg a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) Sportszerűség és Csapatmunka különdíja, amelyet idén Hollandia vihetett haza.

João Nabais profeszor, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség elnöke szintén lelkesen nyilatkozta: „A futball és a diabétesz nagyszerű kombináció!

Kontroll, önbizalom, csapatmunka, barátság és bizalom mind olyan tulajdonságok, amik mindkét területen szükségesek a sikerhez. A Junior Kupa kiváló bizonyíték arra, hogy a diabétesz nem akadály, hanem motiváció az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek számára”.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

sport