sport
#Mozgás

A Hot Iron edzések felépítése

2019.08.27.
2 perces olvasási idő

A Hot Iron egy súlyzórúddal és súlyokkal végzett, szakszerűen felépített edzésrendszer, amely előre tervezetten építi, fejleszti izomzatodat és beindítja a zsírégetést a szervezetedben. Több programja van, edzettségednek, céljaidnak megfelelően választhatsz ezekből.

Milyen gyakran kell edzésre járni?

Egy-egy program 9-12 hetes periódust foglal magában, ha ezzel végeztél, akkor léphetsz a következő szintre, mert izomzatodnak már szüksége van rá, hogy továbbra is fejlődjön. Viszont ennyi idő mindenképpen kell ahhoz, hogy izmaid reagáljanak a terhelésre és fejlődjenek, ezért tartsd magad a heti két alkalomhoz 9 héten keresztül, hogy látható eredménye legyen az edzésednek.

Ne lepődj meg, ha az első alkalommal még csak a súlyzórúddal fogsz dolgozni, hidd el, ez is elég nehéz és biztosan izomlázad lesz az óra után. Ahogy egyre erősebbek lesznek az izmaid és egyre edzettebb leszel, úgy fog a súlyzórúdra is egyre több és több súly kerülni és érezni fogod a fejlődést. Minden óra után egyre többet fogsz bírni, egyre nagyobb súlyokat leszel képes megemelni és már a sokszorosára vagy képes annak, mint amikor először beléptél a terembe.

testépítő srácHa a fogyás a cél, akkor is bátran részt vehetsz egy ilyen órán, mert a sima kardió edzés önmagában nem fog akkora eredményt hozni, mint ha kombinálod a súlyzós edzéssel. Ha pedig attól tartasz, hogy hatalmas izmaid lesznek, mint egy testépítőnek, nem kell aggódnod, mivel a magas ismétlésszám az izmok feszesítését garantálja, nem pedig azok növekedését. Egy ilyen edzés alatt közel azonos mennyiségű kalóriát égetsz el, mint egy állóképességi edzés alatt és edzés után még 24 órával is tart a szervezetedben az utóégető hatás, mert az edzés hatására megemelkedik az alapanyagcseréd.

A Hot Iron edzés lépcsői

  • Hátprogram: Az első, amivel érdemes kezdeni, az a hátprogram. Ha kezdő vagy, vagy teljesen az alapoktól akarod kezdeni, akkor itt a helyed. Megtanít az alapokra, erősíti az izmaidat, elsősorban a hátizmokat, valamint javítja a tartást. Nevezhetjük alapozó edzésnek is, hiszen ráhangol a mozgásra, növeli az erődet, beindítja a zsírégetést és felkészít az előtted álló lépcsőfokokra.
  • Hot Iron 1: A következő szint, ahol már a biztos alapokkal rendelkezve újabb gyakorlatokat sajátítasz el és nagyobb súlyokkal, nagyobb ismétlésszámokkal dolgozol. Már itt is észrevehető a fejlődés, látványos az eredmény.
  • Hot Iron 2: Ez már a haladó edzésprogram, ahol teljesen megváltozik a megszokott edzésprogram, ezzel is garantálva az újabb ingereket a fejlődéshez. Itt már változnak az ismétlésszámok és sorozatokat garantálják az újabb lendületet.
  • Hot Iron Cross: Ez a program legmagasabb szintje. Itt működik a leghatékonyabban a testzsír csökkentés, az izmok feszesítése. Ez már valóban csak a profiknak és a kitartóaknak van, akik az előző periódusokat végigcsinálták. Ez a rész arra alapoz, hogy végigcsináltad az előtte lévő lépcsőket, már fél éve kitartóan dolgozol, és itt már kifejezetten a szálkásítás a legfontosabb szempont, amihez összeállították a gyakorlatokat, a sorozatok és ismétlések számát, valamint a súlyok nagyságát.

Ahhoz, hogy valóban hatékony legyen a Hot Iron edzésed, ne ess túlzásokba. Az edzések között mindig tarts egy pihenőnapot, hogy a szervezeted tudjon regenerálódni, és képes legyen megint a legjobb formáját hozni az edzés alatt, ezzel elérni a maximális teljesítményt. Ugyanakkor mellette a táplálkozásra is érdemes hangsúlyt fektetni, hogy valóban sikeres legyen az edzésed. Ha ezekre odafigyelsz, garantált a fejlődés és a változás.

(Szerző: Kálmánczhey Emőke, edző)