olimpia
#Mozgás

A 2012-es Olimpia országai és zászlói – Ausztrália (Óceánia)

2012.08.08.
4 perces olvasási idő

A 2012-es Olimpia kapcsán a KamaszPanasz egy érdekes gyűjteménnyel jelentkezik - az Olimpián résztvevő Ausztrál kontinens és a környező szigetek országainak zászlajait, illetve azok történetét gyűjtöttük össze nektek egy cikkbe.

Ausztrália

1901-ben 30 000 pályázat közül választották ki Ausztrália zászlajának azt a tervét, amely a brit kék felségjelzést tartalmazza a Dél Keresztjével és a Nemzetközösségi csillaggal díszítve (az utóbbi az Ausztrál Államszövetséget szimbolizálja). Azóta több módosítás is történt a zászlón, legalábbis a csillagok alakját, méretét és pontos elhelyezését illetően, amelyeket 1954. április 14-én véglegesítettek. A zászlón három főbb jelkép található: a Union Jack,

a Nemzetközösségi csillag (Ausztrál Államszövetség jelképe is: hat ága a szövetségre lépett hat államot jelöli, a hetedik az Északi Területre és Ausztrália hat külső tartományára utal.), illetve a Dél Keresztje csillagkép.

Cook-szigetek

A Cook-szigetek zászlaja a korábbi csendes-óceáni brit gyarmatok mintáját követi. A brit kék felségjelzés az Új-Zélandhoz fűződő viszonyra, a tizenöt csillag pedig az állam tizenöt szigetére utal, illetve a mennyet, az Istenben való erős hitet, valamint azt az erőt szimbolizálja, amely történelmük során a szigetek lakóit vezette és óvta. A köralak az egység és az erő szimbóluma.

Fidzsi-szigetek

A világoskék színű zászló bal felső negyedében az Union Jacket helyezték el a brit gyarmati múlt emlékeként. A címerpajzsot a zászló repülőrészén helyezkedik el, úgy, hogy a pajzson levő vörös kereszt vízszintes szárának felső éle egyvonalba esik a bal felső sarokban elhelyezett brit zászló alsó szélével. A zászlóban elhelyezett címerpajzs vörös kereszt által negyedelt, felső részén egy vízszintes vörös sávon egy aranyszínű oroszlán kókuszdiót tart a mancsai között. A negyedek közül az első cukornádszálakat, a második egy kókuszpálmát, a harmadik egy fehér galambot, csőrében olajággal, a negyedik pedig egy banánköteget ábrázol.

Guam

A kék szín a Csendes-óceánt jelenti. A pecsét az őslakos chamorrók parittyájára hasonlít, amelyet a vadászatkor és háborúban is használtak; a kormányzat nyújtotta védelem, illetve a kormányzat kitartásának a szimbóluma. A pecséten jellegzetes guami táj figyelhető meg (az Agana folyó torkolatából nézve).

guam

Kiribati

Kiribati címeres zászlaján a fregattmadár (Fregata minor) a hatalom, a szabadság és a tradicionális táncok szimbóluma. A felkelő nap az Egyenlítőre utal, amelynek több mint 4000 kilométeres szakasza esik Kiribati területére. A fehér és a kék hullámok a Csendes-óceánt szimbolizálják (5 millió négyzetkilométernyi része tartozik Kiribatihoz).

Marshall-szigetek

A csillag a nemzetet, 24 ága a 24 önkormányzatot jelöli. A négy hosszabb ág Majuróra (a fővárosra), Wotjira, Jaluitra és Kwajaleinre utal; együtt keresztet alkotnak – a lakosság keresztény hitét tükrözve. A csillag helyzete a Marshall-szigetek földrajzi helyzetének felel meg (pár fokkal északra az Egyenlítőtől, amelyet a kettős sáv képvisel). Az, hogy a sávok a repülőrész felé szélesednek, a növekedést, az életerő fokozódását hivatott jelezni. A narancssárga szín a gazdagságot és a bátorságot, a fehér pedig a tisztaságot szimbolizálja.

Mikronézia

A Mikronéziai Szövetségi Államok zászlajában a kék a Csendes-óceánt idézi. A csillagok az államszövetséget alkotó szigetcsoportokra utalnak.

Nauru

Nauru lobogója az ország földrajzi elhelyezkedését ábrázolja, első felvonása 1968. január 31-én, a függetlenné válás napján történt. A zászló kék alapszínű, középen keskeny, vízszintes sága sávval, melynek szélessége a zászlóénak 1/12-e. A zászló rúdrészén a sárga sáv alatt egy 12 ágú fehér csillag helyezkedik el. A zászló az óceánt, az azon áthaladó egyenlítőt, valamint ezekhez képest a sziget elhelyezkedését szimbolizálja. A csillag 12 ága a szigeten élő törzseket jelképezi.

nauru

Palau

Palau zászlajában a kék szín az idegen uralomból függetlenségbe történő végleges átmenetet jelképezi. A középen megjelenő sárga kör a telihold, ami a halászat, a favágás, a kenukészítés, az ültetés, a betakarítás és az ünnep idejét jelzi.

Pápua Új-Guinea

A bal alsó háromszög fekete színű, a Dél Keresztjének fehéren ábrázolt csillagaival, utalva az ország földrajzi elhelyezkedésére, Ausztráliához fűződő viszonyára, illetve az öt nővérről szóló helyi legendára. A jobb felső háromszög vörös alapszínen sárga színnel az ország jelképét, a császárnő paradicsommadarát (Paradisaea raggiana Augustae-Victoriae) ábrázolja, amely csak Új-Guineán honos. A háromszögek színei a hagyományos népművészetben használt színekből erednek.

Salamon-szigetek

A zászlót 1977. november 18-án adoptálták. A csillagok eredetileg az ország öt kerületét jelképezték, amikor azonban 1982-ben hét tartományra osztották, úgy döntöttek, hogy inkább az ország öt fő szigetcsoportját képviselik. A sárga a napot, a kék a vizet (a tengert, a folyókat és az esőt), a zöld pedig a földet, a fákat és a terményeket jelképezi.

Szamoa

1948. május 26-án, a jelenlegi lobogó bevezetése előtt, egy ehhez hasonló, négy csillagot tartalmazó zászlót használtak (csak a szárazföldön). Az öt csillag a Dél keresztje csillagait jelképezik. A színek a szabadságot (kék), a tisztaságot (fehér) és a bátorságot (vörös) jelzik.

szamoa


Tonga

Az eredeti zászló fehér színű volt, közepén vörös kereszttel. 1864-től azonban a Nemzetközi Vöröskereszt is hasonló zászlót kezdett használni, így a szigetország a zászlaját 1875 óta megváltoztatott formában használja.

Tuvalu

Mint sok volt és jelenlegi brit gyarmaté, Tuvalu zászlaja egy világoskék felségjelzés, mely a Union Flagen alapszik, mely megjelenik a zászló felső rúdrészén. A csillagok a 9 Tuvalut alkotó szigetet jelképezik; az elhelyezkedésük földrajzilag akkor pontos, ha a zászló függőlegesen van felhelyezve a rúdra (a zászló vízszintes szegélye nem az északi, hanem a keleti iránynak felel meg.)

Új-Zéland

A zászlónak két része van. A Union Jack, amely a brit gyarmati korra utal, és amely a brit nemzetközösséget szimbolizálja. A jobb oldalon található a Dél Keresztje csillagkép. A Union Jack a bal felső sarokban található. A zászló mérete 240 cm széles és 120 cm magas. A Union Jack 120 cm széles és 60 cm magas. Jobb oldalon található négy ötágú csillag. A felső és bal középső csillagok 12 cm szélesek. Az alsó csillag 14 cm, a jobb oldali középső csillag 10 cm. A két középső csillag 82°-ot zár be.

Vanuatu

A zászlót egy fekete szegélyű, sárga színű fekvő Y háromfele osztja. Az Y a szigetek egymáshoz való elhelyezkedére utal. Az Y feletti sáv a lakosságot egyesítő vért szimbolizáló vörös, az alatta levő a szigeteket jelképező zöld. A fekete háromszög a melanéz népet és a termékeny földet jelképezi. A háromszögben egy, a gazdagságot és hatalmat jelképező szimbólum helyezkedik el, mely egy spirál alakban hajlított vaddisznó-agyarból, és két egymásra fektetett namele-levélből (Phoenix sylvestris) áll.

vanuatu


(Gy.A., Wikipedia alapján)

Kapcsolódó címkék

sport