olimpia
#Mozgás

A 2012-es Olimpia országai és zászlói – Afrika

2012.08.01.
10 perces olvasási idő

A 2012-es Olimpia kapcsán a KamaszPanasz egy érdekes gyűjteménnyel jelentkezik - az Olimpián résztvevő Afrikai kontinens országainak zászlajait, illetve azok történetét gyűjtöttük össze nektek egy cikkbe.

Algéria

A zászló színei az iszlámra (zöld), a tisztaságra (fehér) és a szabadságra (vörös) utalnak. A félhold és a csillag az iszlám jelképei; a félhold zártabb, mint a többi iszlám ország zászlaján, mivel az algériaiak úgy hiszik, hogy a félhold hosszú „szarva” boldogságot, örömöt hoz. A félhold eredetileg Törökország zászlajáról származik.

Angola

A vörös szín a függetlenségért vívott küzdelemben kiontott vérre utal illetve a szocializmust, a fekete pedig Afrika színe. A fogaskerék és a machete a munkások és a parasztok jelképe. A csillag a nemzetközi szolidaritás és a haladás szimbóluma. A sárga szín az ország gazdagságára utal.

Benin

A zöld szín a megújulás reményét, a vörös az ősök bátorságát, a sárga az ország gazdagságát jelképezi. Benin zászlóját 1958. december 4-én vonták fel, és 1960-ban, a függetlenség elnyerésekor lett hivatalos.

Bissau-Guinea

A vörös szín a gyarmati uralom alatti szenvedésekre és a függetlenségért folytatott harcban ontott vérre utal. A sárga a jólétért folytatott munka gyümölcseit jelképezi, a zöld pedig a trópusi erdőket és a fényes jövőbe vetett reményt. A fekete csillag Afrikának és Afrika népeinek szimbóluma.

Botswana

A kék szín az égre utal, illetve a víztől való függésre. A fekete és a fehér a Botswana lakosságát alkotó többségi és kisebbségi népcsoportot képviseli.

botswana

Burkina Faso

A vörös szín az ország forradalmi átalakításának eszméjére utal; a zöld a reményt és a bőséget szimbolizálja. A csillag forradalmat jelenti, amely a nemzetet a fényes jövőbe vezeti. A sárga szín a még felfedezetlen ásványkincsekre utal.

Burundi

Burundi zászlajában a színek a függetlenségért vívott harcot (vörös), a reményt (zöld) és a békét (fehér) képviselik. A három csillag a nemzeti mottóra utal („Egység, Munka, Haladás”).

Comore-szigetek

A Comore-szigetek zászlaja négy vízszintes sávból áll, amelyek sárga, fehér, vörös és kék színűek. A zászló rúdrészén zöld háromszögben fehér színű félhold és annak szarvai között négy fehér csillag helyezkedik el. A vízszintes sávok az egyes szigeteket jelképezik: sárga - Mwali, fehér - Mayotte, vörös - Anjouan, kék - Grand Comore. A zöld háromszög és a félhold az iszlámot, a négy csillag pedig a négy szigetet jelenti.

Csád

A kék szín a folyókat és az erdőket, a sárga homokot és a sivatagot, a vörös az áldozathozatalt és a mártírok vérét szimbolizálja az Afrika közepén fekvő ország zászlaján.

Dél-Afrikai Köztársaság

A búr köztársaságok színeinek (vörös, fehér, kék) és az 1994-ben hatalomra került Afrikai Nemzeti Kongresszus színeinek (fekete, zöld, sárga) kombinációjával alkották meg ezt a lobogót. Az Afrikai Nemzeti Kongresszust úgy ábrázolja a zászló, mint az ország „konvergenciájának” és egységesülésének motorját.

dél-afrika

Dzsibuti

A zászló színei a tengerre és az égre (kék), a földre (zöld) és a békére (fehér) utalnak. A zöld és a kék a lakosság két fő komponensét is képviseli (afarok és isszák). A vörös csillag a függetlenségért folytatott küzdelmet idézi, illetve az egységet szimbolizálja.

Egyiptom

A vörös-fehér-fekete vízszintes trikolórt az 1953-as forradalom után vezették be Egyiptomban. A középső fehér sávot két zöld csillag díszítette 1958 és 1972 között, majd 1972 és 1984 között a Kurais solyma. Ezt 1984-ben felváltotta Szaladin sasa; a talapzaton az ország neve olvasható. A sas pajzsot visel, melyen esetenként a nemzeti színek láthatók.

Elefántcsontpart

Elefántcsontpart zászlaja a francia tricolore mintájára készült. A narancsszín az északi szavannákat és a nemzeti haladás szellemét szimbolizálja. A zöld szín a déli erdőségeket jelképezi, illetve azt a reményt, hogy a természeti erőforrásokra alapozva szebb jövő vár az országra. A fehér az ég és a tisztaság színe, illetve az ország északi és déli részének egységét jelképezi.

Eritrea

Eritrea zászlaja jórészt megegyezik az Eritreai Népi Felszabadítási Front zászlajával. A koszorú és az olajág Eritrea első zászlajának (1952) emblémájából származik. A zászló zöld színe a gazdaságot, a kék a tengert, a piros a függetlenségi harcban elhullajtott vért szimbolizálja. A piros harmadban egy olívaág látható 14 levéllel.

Etiópia

A kék szín a béke szimbóluma, a pentagram Etiópia népeinek és nemzetiségeinek egységét jelképezi. A színek eredeti szimbolikája a keresztény értékekre utalt. A jelenlegi hivatalos értelmezés szerint a zöld a termékenység, a munka és a haladás szimbóluma, a sárga a reményé, az igazságé és az egyenlőségé, a vörös pedig az áldozathozatalé és a szabadságért és egyenlőségért vívott hősies harcé.

etiópia

Gabon

Gabon zászlaja három színből áll: zöld, sárga és kék. A zászlóterv Gabon földrajzi jellegzetességein alapul. A zöld (az erdők) és a kék (az Atlanti-óceán) között a sárga színű sáv az Egyenlítőre és az örökös napsütésre utal.

Gambia

A zászlóterv alapötlete Gambiában született meg, de végleges kialakítása a londoni College of Arms munkája. A vörös a napot, a kék a Gambia folyót, a zöld a termékeny földet és a mezőgazdaságot szimbolizálja. A fehér sávok az egységet és a békét jelképezik.

Ghána

A vörös szín azoknak állít emléket, akik vérüket áldozták a függetlenségért, az arany (sárga) az ország ásványkincsekben vaó gazdagságára utal, míg a zöld szín a gazdag erdőségeket jelképezi. A fekete ötágú csillag arra utal, hogy Ghána volt az első nemzet, aki kivívta függetlenségét az elnyomó hatalmaktól Afrikában.

Guinea

Guinea, az első francia gyarmat, amely kivívta függetlenségét, a francia trikolórról mintázta nemzeti lobogóját. Sékou Touré, Guinea első államelnöke kijelentette, hogy azért választották ugyanazokat a színeket, mint Ghána, mert országa ki akarja nyilvánítani elkötelezettségét az afrikai egység ügye mellett. A színek a nemzeti mottóra is rímelnek: „Munka, Igazság, Szolidaritás”. A vörös a vér színe, emellett az áldozathozatal, a kemény munka szellemét, valamint a haladás vágyát is tükrözi. A sárga Guinea aranyát és az afrikai napsütést idézi, amely az energia, a nagylelkűség és az egyenlőség forrása is, hiszen mindenki egyformán részesül belőle. A zöld a természeti környezetre, a mezőgazdaságra, a parasztok produktivitására, továbbá a kollektív vállalkozásokban megjelenő szolidaritásra utal. A lobogó három színe ily módon a köztársaság három tartópillérét – a munkát, az igazságot és a szolidaritást – szimbolizálja.

Kamerun

A zászló három, egyenlő szélességű függőleges sávból áll. A balról jobbra zöld, piros, sárga zászló közepén ötágú sárga csillaggal, a csillag mérete változó lehet. A zászló klasszikus pán-afrikai színeket használja, a trikolór elrendezés pedig a francia zászló mintázatát követi. A középső piros sáv és a csillag az állam egységét jelképezi, zöld a déli országrész dús növényzetét a sárga pedig a napot és a szavannákat idézi.

kamerun

Kenya

Kenya zászlaja a kenyai nemzeti hagyományokra utal: A fekete szín a népet, a vörös a függetlenségért vívott harcot, a zöld pedig a mezőgazdaságot szimbolizálja. A maszáj pajzs és a lándzsák azt jelképezik, hogy a nép készen áll szabadsága megvédésére.

Kongói Demokratikus Köztársaság

Az égszínkék szín a békét szimbolizálja. A piros az ország mártírjait, a sárga az ország gazdagságát, a csillag pedig az ország ragyogó jövőjét jelképezi.

Kongói Köztársaság

A zöld a természetet és a barátságot jelképezi, a sárga a jobb jövőt, a vörös pedig a függetlenséget, illetve a szabadságért elhullajtott vért jelenti.

Közép-afrikai Köztársaság

A zászlót 1958. december 1-jén vezette be Barthélemy Boganda, Oubangui-Chari (egykori francia gyarmat) első elnöke. A zászló a francia színeket (kék-fehér-vörös) a pán-afrikai színekkel (zöld-sárga-vörös) kombinálja, hogy megmutassa, az európaiaknak és az afrikaiaknak tisztelettel és barátsággal kell közeledniük egymáshoz. A kapocs közöttük az egyformán vörös vérük – ezt jelképezi a zászlón a függőleges vörös sáv, amely egyúttal az összes többi sávot átfogja. A csillag a függetlenség szimbóluma.

Lesotho

A jelenlegi lesothoi zászló képét 2006. október 4-én fogadták el, kék, fehér és zöld vízszintes sávokból álló trikolór, középen fekete Basotho kalappal. A fehér szín a békére, a kék az esőre, a zöld pedig a prosperitásra utal. A zászló design-ja, amelyet az ország függetlenségének 40. évfordulójára vezettek be, a megjelent értékelések szerint az állam békés irányvonalát kívánja jelképezni

lesotho

Libéria

A zászló az Egyesült Államok lobogójának mintájára készült, ahonnan a felszabadított rabszolgák 1822-től tömegesen érkeztek az országba. A fehér csillag a fekete kontinensen fénylő új köztársaságot képviseli. A tizenegy sáv a Libériai Függetlenségi Nyilatkozat tizenegy aláírójára utal.

Líbia

Líbia 1951. december 24-én vált függetlenné Olaszországtól. Az új állam zászlaja piros, fekete és zöld csíkból állt, a fekete sáv közepén egy fehér félholddal és csillaggal. 1969-ben, a katonai puccs után vörös-fehér-fekete sávos lobogót bontottak. Amikor 1972-ben az ország tagja lett az Arab Köztársaságok Szövetségének, a zászló közepére egy szalagot tartó arany sólyom került. A monokróm zöld zászlót 1977-ben adoptálták, miután az ország kilépett az Arab Köztársaságok Szövetségéből. A 2011-es polgárháború kitörésekor Kadhafi ellenfelei az 1951-es trikolórt adoptálták. Az Átmeneti Nemzeti Tanács 2011. augusztus 3-án fogadta el hivatalos zászlóként.

Madagaszkár

A zászló egy vörös és egy zöld vízszintes, valamint a rúdnál egy függőleges fehér sávból áll. A vörös és a fehér a korábban uralkodott monarchia színei, a zöld pedig a betelepült part menti népeket jelképezi. A színek szimbolikus jelentéssel is rendelkeznek: a fehér az eszmék tisztaságát, a vörös a függetlenséget, a zöld a reményt és a boldog jövőt jelképezi.

Malawi

A függetlenségért folytatott küzdelem vezető ereje a Malawi Kongresszus Párt volt. Zászlaja, a fekete-vörös-zöld trikolór a nemzeti lobogó alapja. Nap-emblémával egészítették ki, amely a reménynek és egész Afrika felszabadulásának a hajnalát jelenti. A fekete szín Afrika népét, a vörös a kontinens szabadságáért küzdő mártírok vérét, a zöld pedig a dús növényzetet jelképezi.

Mali

A zászló, amely a francia trikoloron alapul, a pán-afrikai színeket viseli. A zöld a természetre, a sárga a tisztaságra és az ásványkincsekre, a vörös a bátorságra és a függetlenségért folytatott küzdelem során kiontott vérre utal.

mal

Marokkó

A vörös Mekka serifjeinek a színe. A pentagramma, amelyet „Salamon pecsét”-jének is neveznek, az élet és a jó egészség ősi szimbóluma.

Mauritius

A nemzeti zászlón szereplő színek jelentése:

VÖRÖS – a szabadságért és függetlenségért vívott küzdelem

KÉK – az Indiai-óceán, melynek közepén Mauiritius fekszik

SÁRGA – a függetlenség sziget feletti új sugara

ZÖLD – Mauritius mezőgazdasága és színe az év 12 hónapján keresztül

Mozambik

Mozambik lobogója a Frelimo Párt zászlaján alapul. A csillag a nemzetközi szolidaritást jelképezi. A könyv a tanulás, az eke a termelés, a gépkarabély a védelem szimbóluma. A vörös szín „a gyarmatosítás elleni küzdelem évszázadait, a nemzeti függetlenségért vívott fegyveres harcot, a szuverenitás megőrzését” idézi. A zöld szín a termelés bőségére, a fekete az afrikai kontinensre, a sárga az ásványkincsekre, a fehér az igazságra és a vágyott békére utal.

Namíbia

A Namíbia zászlaján megtalálható napkorong az élet és az energia szimbóluma. Az aranysárga szín a Namíb-sivatagot és a síkságokat képviseli, a kék az eget, az Atlanti-óceánt, Namíbia tengeri erőforrásait, az esőt és a folyóvizeket. A vörös a népet és a nép hősiességét szimbolizálja, illetve a nép elszántságát a mindenkinek egyenlő esélyeket biztosító jövő építésében. A zöld szín a növényzet, a természeti erőforrások szimbóluma, a fehér pedig a békére és az egységre utal.

Niger

Niger zászlajában a narancssárga a Szahara sivatagjára utal, a fehér pedig a tisztaság és az ártatlanság színe. A narancsszínű kör a Napot képviseli, és a Nap által hozott áldozatot szimbolizálja, továbbá elkötelezettségüket és eltökéltségüket ábrázolja az emberi jogok és az igazság védelmében. A zöld a remény színe, a Niger folyó termékeny vidékét idézi.

niger

Nigéria

Nigéria zászlaja Nigéria egyik nemzeti jelképe. Két színből, a zöldből és a fehérből áll. A zöld szín Nigéria zöldellő földjét, valamint a mezőgazdaságot jelképezi. A fehér a béke színe.

Ruanda

Ruanda zászlaja három vízszintes sávból áll: kék, sárga és zöld színekkel. A zászló felső felét elfoglaló kék sáv repülőrészén egy sárga napot helyeztek el, amelynek huszonnégy ága van. Az ország egységét szimbolizáló jelkép a munkát, a hazaszeretetet és a jövőbe vetett hitet jelenti. A kék sáv a békét és a nyugalmat, a sárga az ország jólétét, a zöld pedig a fejlődést, a munkát és a termékenységet jelképezi. A sárga nap az új reményt, fénye pedig az átláthatóságot jelenti.

Seychelle-szigetek

Az eredeti zászlót az ország függetlenségének napján 1976. június 29-én adoptálták. 1977-ben a régi zászló helyett bevezették a Seychelle-i Egyesült Néppárt vörös, fehér, zöld zászlaját. A mostani zászlót 1996. január 8-án adoptálták. A zászló a két legnagyobb politikai párt lobogóinak kombinálásával jött létre. A Demokrata Pártot a kék és a sárga szín képviseli, a Seychelle-i Egyesült Néppártot pedig a vörös, a fehér és a zöld. A kék szín egyébként az eget és a tengert, a sárga a napot, a vörös a szigetvilág népét szimbolizálja, illetve a nép eltökéltségét a közös munkában, a fehér, a legnagyobb, a társadalmi igazságosságot és harmóniát, a zöld pedig az ország földjét.

Sierra Leone

Sierra Leone zászlajában a zöld szín a mezőgazdaságot, a természeti erőforrásokat és a hegyeket szimbolizálja, a fehér az egységet és az igazságot. A kék szín arra a reményre utal, hogy az ország egyetlen természetes kikötője Freetownban hozzá fog járulni a világ békéjéhez.

Szenegál

A Malival alkotott föderáció felbomlása után Szenegál megtartotta a lobogó színeit, és csak egy zöld csillagot helyezett el a közepén, az egység és a remény szimbólumaként. A zöld a zavartalan fejlődés reményére, a sárga a termékeny földre és a közös munkával megteremthető gazdagságra utal. A vörös a mártírokat idézi, illetve az afrikai népek közös harcát a függetlenségért, de az élet és a szocializmus színe is.

szenegál

Szomália

A zászló kék alapszínét az ENSZ-lobogó kék mezője inspirálta. A csillag öt ága azt az öt országot képviseli, ahol szomáli eredetű népesség él (Szomália olasz gyarmat, Brit-Szomália, Etiópia, Kenya, Dzsibuti).

Szudán

Szudán zászlajában a vörös szín a küzdelem és a szudáni, illetve az összes arab mártír szimbóluma. A fehér a béke, az optimizmus, a fény és a szeretet színe. A fekete szín Szudánt és a Mahdi-forradalmat képviseli, amikor fekete zászlót használtak. A zöld az iszlám prosperitás és a mezőgazdaság színe.

Szváziföld

Szváziföld zászlajában a vörös szín a múltbeli küzdelmeket idézi, a sárga az ország bőséges erőforrásaira, a kék pedig a békére utal. A fekete-fehér szvázi pajzs az Emasotha-ezredé, amelyet az 1920-as évek végén hoztak létre. A pajzs mögött a lándzsák is megjelennek a hagyományos harcibotokkal együtt, amelyeken a madártollból készített tindzsobo bojtok is megfigyelhetők.

Tanzánia

A zászló színei Tanganyika zöld-sárga-fekete lobogójáról és Zanzibár kék-fekete-zöld lobogójáról származnak. A fekete a népre, a zöld a termőföldre, a kék a tengerre, a sárga pedig az ásványkincsekre utal.

Togo

Togo zászlajában a zöld szín a remény szimbóluma, a sárga szín pedig arra utal, hogy a munkán keresztül vezet az út az anyagi, erkölcsi és spirituális jóléthez. A vörös az emberbaráti szeretet, a hűség és a szeretet szimbóluma – azoké az erényeké tehát, amelyek arra késztetik az embert, hogy becsülje szomszédait, és ha szükséges, az életét is hajlandó legyen feláldozni az emberiességért és az emberi szenvedés csökkentéséért. A fehér a tisztaság színe, és arra emlékezteti az ország polgárait, hogy legyenek méltók független nemzetükhöz.

togo

Tunézia

Az ország zászlaját első ízben 1831-ben I. Hasszán használta. A zászló Törökország lobogóján alapul. 1850-ig a csillag hatágú volt. A félhold és a csillag az iszlám jelképei.

Uganda

A zászló színei az Ugandai Népi Kongresszus zászlajáról származnak (ez a párt nyert az első választásokon). A fekete szín képviseli Afrika népét, a sárga a napfényt, a vörös a testvériséget. A koronásdaru (Balearica pavonina) Uganda szimbóluma, amely már a 20. század elején megjelent a gyarmat pecsétjén.

Zambia

A repülő sas a szabadságot jelképezi, illetve azt a képességet, hogy az ország felülemelkedik a nehézségein. A vörös szín a függetlenségért vívott harcot képviseli, a fekete pedig Zambia népét. A narancsszín az ásványkincsekre, a zöld természeti erőforrásokra utal.

Zimbabwe

A fekete sáv a többségi népcsoportra, a vörös a függetlenségért vívott harcban kiontott vérre, a sárga az ásványkincsekre, a zöld a mezőgazdaságra, a fehér pedig a békére utal.

Az emblémán a szocializmust képviselő vörös csillag látható, valamint Nagy Zimbabwe madara, amely az ország dicsőséges múltját jelképezi.

Zöld-foki Köztársaság

A csillaggyűrű az ország részeinek egységét jelképezi. A tíz csillag a szigetcsoport tíz fő szigetét képviseli (São Tiago, Santo Antão, São Vincente, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Fogo, Maio, Brava és Santa Luzia). A színek az eget és a tengert (kék), a békét (fehér) és a nép erőfeszítéseit (vörös) szimbolizálják.

zöldfok

(kamaszPanasz - Gy.A., Wikipedia alapján)

Kapcsolódó címkék

sport