Szabó Krisztián
#Mozgás

Élsportolók mesélnek: sprintereknek való világ

2012.03.07.
2 perces olvasási idő

Szabó Krisztián kétszeres junior autókrossz Európa-bajnok, aki tavaly már a felnőttek között bontogatta szárnyait és nem vallott szégyent – többször is a dobogón pezsgőzhetett a legjobbak között. A magyar versenyzőnek idén még nehezebb dolga lesz, egyrészt mert most már tényleg számolnak vele az ellenfelek, másrészt meg azért, mert az érettségire készül.

Az élet ugyanis akkor is zajlik a maga rendje és módja szerint, ha az ember történetesen élsportoló.

- Hogyan készülsz a versenyekre?

- Az autósportban a legjobb felkészülés az, ha a versenykocsijában ül az ember és azzal rója a köröket, de nyilván erre télen nincs lehetőség, elég hideg lenne a vasszöcskében, úgyhogy marad az edzőterem. Van egy trénerem, aki speciális módszerekkel készít fel a szezonra.szabó krisztián

- Erősítesz?

- Nem emelek száz kilós súlyokkal, ha erre gondolsz. Az nem lenne jó, mert lassítja az izmokat. Mi inkább az egyensúlyfejlesztő, reakcióidő-javító gyakorlatokra koncentrálunk.

- Például?

- Van például olyan, hogy fekszek egy lapos labdán hanyatt, a lábam a levegőben és kormányozok. Na, ez után például határozottan érzem, hogy erősödik a hasizmom. Aztán olyan is van, hogy a kezemben a kormány, ülök egy nagy labdán és a bokám között tartok egy kisebbet és fejben valamelyik pályán körözök. Az edzőm közben háromszor ad valamilyen jelet, és utóbb vissza kell emlékezni arra, hogy hol tartottam a pályán a jel felhangzásakor. Ez azért fontos, hogy tudjak kommunikálni a csapattal, pontosan el tudjam mondani, hogy mikor, hogy történt a baj.

- És a kaja? Arra oda kell figyelned?

- Hát nincs velős pacal a menüben a versenyhétvégéken, de szerencsére nem vagyok hajlamos a hízásra, úgyhogy ezzel nincs gondom. A verseny szombatján és vasárnapján amúgy sem eszem túl sokat – a gyomrom nem bírja a kiképzést, nagyon ideges vagyok. Jó, ha lemegy egy túrórudi, vagy banán, aztán este már, amikor túl vagyunk mindenen, grillezünk húst és csinálunk hozzá salátát vagy krumplit. A versenyeken általában ez a menü.

- Reggeli?

- Tudom, hogy fontos, de korábban általában kihagytam. Mostanában azonban tudatosan figyelek arra, hogy egyek reggelente.

- Kinek javaslod az autókrosszt a fiatalok közül?

- Annak, aki vagány, akinek gyors a reakcióideje. Szóval az ne jöjjön ide, aki egyébként maratonikat szeret futni, inkább azok idevalók, akik négy-hét percig százötven százalékig tudnak koncentrálni – a mi sportágunk a sprintereknek való, itt a tét nem a célba érés, hanem a győzelem, mindent bele kell adni.

- És a megjelenés?

- Fontos a megjelenés. A mai profi autósportban lényeges, hogy a szervizhely jól nézzen ki, hogy a csapat, a szerelők megjelenése egységes legyen, hogy egyforma ruhát hordjanak és odafigyeljenek a megjelenésre. Én a hétköznapokon is igyekszem figyelni, pontosabban nem is én, hanem anyukám és a barátnőm. Mert hiába mondják, hogy nem a ruha teszi az embert, azért az első benyomás fontos. És mondjuk például egy szponzori tárgyalásnál döntő lehet az első benyomás...

(Felix Promotion, Fotó: Katona Gábor)

Kapcsolódó cikkek