chat
#Lélek

Chat etikett

2023.10.22.
1 perces olvasási idő

A chatelés immár a legismertebb és legtöbbet használt kommunikációs csatornává nőtte ki magát, ezért a hozzá kapcsolódó viselkedési normákat is fontos megismernünk.

  1. Válaszd meg a formát! Mindig mérd fel, hogy kivel beszélgetsz. Manapság már a munkahelyeken is engedélyezik a dolgozók effajta kommunikációját, ezért ne feledkezz meg róla, hogy éppen kivel beszélsz. A mosolygó arcocskákat és kis animációs figurákat nem mindenki szereti, ezért jól gondold meg, kinek és mit küldesz át.
  2. Automatikus beállítások. Sokan mentünk le animációs figurákat, melyekhez egyszerű billentyűparancsokat rendelünk. Például, ha beírom, hogy „maci”, akkor Micimackó integet vissza a képernyőről. Vigyáznunk kell ezekkel az automatikus beállításokkal, mert a főnöknek is átküldhetjük Tapsi Hapsit, amint hatalmas puszit cuppant a képernyőre.
  3. A chaten is élnek a beszélgetés általános szabályai. Például sose lépjünk ki úgy a programból, hogy nem köszönünk el beszélgető partnerünktől.
  4. Óvatosan bánj a cinikus, vagy szarkasztikus megjegyzésekkel. A gesztus és testbeszéd nélküli kommunikáció gyakorta félreérthető, ezért az üzenet elküldése előtt fontos elolvasni a begépelt szöveget abból a szemszögből is, hogy vajon a címzett is helyesen tudja-e majd értelmezni.
  5. Légy udvarias. A szemtől szembeni beszélgetést helyettesítő, számítógépes kommunikáció során is könnyedén megbánthatod partnered. Ha nem mutatsz megfelelő érdeklődést iránta vagy tőmondatokban válaszolsz, esetleg elfeledkezel a „kérem” és „köszönöm” szavakról… Bár csak billentyűket ütögetsz, komoly és mély fájdalmat okozhatsz másoknak.
  6. Az üzenetváltások közti időtartamot is elemzi chat-partnerünk, ezért, ha épp valami hirtelen elfoglaltságunk támad, akkor azonnal tudassuk azt vele, nehogy megbántsuk némaságunkkal.
  7. Amit nem mondanál el, azt ne is írd le. Sokan jóval magabiztosabban használják a chatelést, mint ahogy azt a személyiségük egyébként engedné. Ne feledd, hogy a megírt véleményeidnek ugyanakkora súlya van, mintha élőben nyilvánítottad volna ki azokat.
  8. Ne légy türelmetlen. Ha tudomásod van róla, hogy a másik félnek valamilyen párhuzamos elfoglaltsága van, akkor ne zaklasd másodpercenként a válaszért sürgetve. Ez kifejezetten irritáló.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

sms