tesztoszteron
#Lélek

Megcsalók

2023.06.07.
1 perces olvasási idő

Miért kockáztatnak a férfiak mindent egy kis kalandért, szexért? A felelős nem más, mint az agyi kémia, az evolúció, és igen, a tesztoszteron!

Gyakran elgondolkodtat bennünket, hogy egyes férfiak miért teszik kockára az addig felépített életüket egy kis kaland kedvéért. Gyakran még ők sem tudnak magyarázatot adni tettükre. Pszichológusaink segítségével megpróbáljuk felfedni, biológiailag mi állhat a megcsalások mögött.

Még többet: Nagyon sok félrelépő férfinél megfigyelhető, hogy különben is hajszolja az élvezeteket. Ennek kémiai oka van, mégpedig az, hogy, alacsony a monoamin oxidáz-szintjük, mely az agy dopaminszintjét (élvezetérzetét) szabályozza. Természetesen az élet élvezete nem mindig rossz, hiszen ezek az emberek általában tele vannak energiával, éppen ezért sikeresek is. A probléma az, hogy úgy érzik, nincs elég izgalom az életükben. Mindig valami új, vagy nagyon intenzív élményre van szükségük, hiszen nem tűrik a monotóniát.

Szabályok elleni lázadás: Nem csak vágyakoznak a dolgok után, hanem meg is szerzik, amit szeretnének, nem törődve a kockázatokkal, szabályokkal, melyek az útjukban állnak. Sőt, mindez egy kis izgalmat hoz az életükbe, gyakran így próbálják meg „ kiengedni a gőzt”.

Hormonok: Az úgynevezett „Alfa Hímek” tesztoszteronszintje magasabb mint a többieké, s ez azzal jár, hogy nagyobb a szexuális étvágyuk, szeretik a kockázatot, a versengést, és természetesen mindig győzni akarnak. A győzelem növeli, míg a vereség csökkenti a tesztoszteron-szintjüket - ezt a jelenséget már bizonyították laboratóriumi körülmények között, valamint atlétákon és sakkozókon is.

A nők tesztoszteronszintje is emelkedik versenyhelyzetben, ám a győzelemnek, vagy vereségnek nincs hatása a hormonszintre. A nőknél a hangsúly a játékon, nem annak kimenetelén van.

Hataloméhség: Miután az „ Alfa Hímek” karakterüknél fogva általában valamilyen vezető szerepet töltenek be, bizonyos fokig társadalmi elvárás velük szemben, hogy odafigyeljenek magukra, igényeikre, és ezt lelkiismeret-furdalás nélkül meg is teszik. Paradox módon ez a fajta túlzott önbizalom, és erő az, mely olyannyira vonzó bennük, ráadásul mindezzel tisztában vannak, és maximálisan ki is használják.

Hölgyeim, ha ti is erős, életenergiával és önbizalommal teli, merész, lázadó, győztes típusú „igazi férfit” választottatok, aki mellett biztonságban szeretnétek érezni magatokat, ne csodálkozzatok, ha esetleg mások számára is vonzóak ezek a tulajdonságok és partneretek. Csak remélhetjük, hogy kihívásokat kedvelő, örök hódító választottunk ellen tud állni a csábításnak, s mellettünk is elég izgalmasnak találja életét.

(KamaszPanasz - CS.K.)