fáradtság
#Lélek

12 hasznos tipp arra, hogy hogyan kerülj ki a mókuskerékből

2023.04.07.
2 perces olvasási idő

Mint tudod, akkor kerülsz mókuskerékbe, ha kifogysz az ötletekből és a motivációból. Például ez lehet az eredménytelenség. Ha többet dolgozol, akkor sem tudsz semmi használhatót elérni. Miközben dolgozik az ember, alkalmanként mókuskerékbe kerülhet (különösen akkor, amikor egyfolytában dolgozik, pihenés nélkül). Ilyenkor hosszú napokat is eltölthetünk a számítógép előtt úgy, hogy semmit nem alkotunk. Elég frusztráló tud lenni.

Az idő folyamán találtam néhány megoldást, amik kihúznak a mókuskerékből. Íme, a 12 tippem arra, hogy kijuss a mókuskerékből.

1. Dolgozz kis feladatokon

Ha mókuskerékben vagy, apró lépésekben birkózz meg vele. Dolgozz a korábban felhalmozott apró feladatokon. Válaszolj az email-jeidre, rendezd a dokumentumaidat, válaszolj a privát üzeneteidre.

Ha végeztél ezekkel, lendületbe jössz, és jobban fogsz tudni koncentrálni a munkára.

2. Állj fel az asztalodtól

Hagyd ott az asztalod, és menj el sétálni. Menj el a mosdóba, sétáld körbe az irodát, esetleg nassolj valamit.

Az agyad lemerült, ezért levegőznöd kell. Amikor felállsz a számítógéptől, nagyobb annak az esélye, hogy új ötleted támad.

3. Fejleszd magad

Szakíts időt arra, hogy fejlődj. Járj szemináriumokra. Tanulj meg egy új nyelvet. Olvass új témákról.

4. Beszélj egy barátoddal

Beszélj valakivel és tereld el a gondolataid a munkáról egy időre.

Beszélhetsz bármiről, alkalmi társalgástól kezdve a mély beszélgetésig, olyan dolgokról, amik tényleg érdekelnek. Meg fogsz lepődni, hogy egy rövid találkozás milyen sokat segíthet.

5. Próbálj nem törekedni a tökéletességre

Ha mókuskerékben vagy, soha ne gondolj arra, hogy valami tökéleteset alkoss.

Kezd kicsiben. Csinálj, amit akarsz a saját sebességeddel. Hagyd magad hibázni. Aztán nemsokára lesz egy kevés inspirációd, majd egyre több lesz. Mielőtt észrevennéd, lesz egy használható ötleted.

6. Gondolj máshogy a munkára

Ha folyamatosan mókuskerékbe kerülsz a munkáddal, az lehet, azért van, mert nincs semmi, ami motiváljon, hogy tovább csináld.

Próbálj minél élénkebb lenni. Győződj meg róla, hogy van, ami inspirál, motivál, és segít az előre haladásban.

7. Olvass könyvet (vagy blogot)

Ha olvasol, az olyan, mintha etetnéd az agyad. Ha kifogytál az ötletekből, itt az ideje, hogy megtömd alapanyaggal.

Itt van pár könyv, amivel kezdhetnél. Csak olyan dolgokat olvass, amik „jó minőségű” blogokból származnak, mint a Lifehack.org, DumbLittleMan, Seth Godin’s Blog, Tim Ferris’s Blog, Zen Habits or The Personal Excellence Blog. Nézd meg a legnépszerűbb könyveket, azok általában tele vannak bölcsességgel.

8. Pihenj egy kicsit

Ha otthon vagy, pihenj úgy 20-30 percig. Ez kiüríti az elméd és felgyorsít. Sokkal egyszerűbb elkezdeni dolgozni egy pihentető alvás után.

9. Gondolj arra, miért csinálod ezt

Előfordul, hogy elfelejtjük, mit is csinálunk valójában, és így hamar elfáradunk. Egy gyors emlékeztető, hogy miért is csinálod azt, amit csinálsz, segíthet.

Mire gondoltál, amikor elkezdted? Próbálj visszaemlékezni arra a pillanatra. Gondolkozz azon, miért is csinálod ezt?

10. Keress kihívásokat

Semmi sem hasonlítható, egy „egészséges versenyhez, ami előremozdít. Ha nincs ötleted, járj utána, hogy a többi ember körülötted min dolgozik.

11. Menj el edzeni

Ha nem végzel fizikai munkát, menj el edzeni.

Néha olyan sokat dolgozunk, hogy elhanyagoljuk az egészségünket. Menj el jógázni, úszni, vagy csinálj valami olyat, amit élvezel. Ahogy fejleszted a tested, úgy fog fejlődni az elméd is, ugyanis ez a két dolog kapcsolatban áll egymással.

12. Tarts egy nagy szünetet

Ha mókuskerékbe kerülsz, az általában azt jelzi, hogy túl sokat és túl keményen dolgoztál. Ilyenkor nem árt, ha pihensz valamennyit.

A fenti tippeken túl tarts egy 1-2 napos pihenőt. Ne nézd az emailjeidet, és semmi olyat ne csinálj, aminek köze van a munkádhoz. Kapcsolódj ki, és csináld azt, amit szeretnél, majd térj vissza a munkahelyedre feltöltődve és kipihenve.

A közhiedelemmel ellentétben, nem fog összeomlani a világ, ha egy kicsit nem dolgozol. Sőt, pihenés után sokkal jobban tudsz majd koncentrálni. A legjobb ötletek akkor születnek, ha az ember nem dolgozik.

(KamaszPanasz – M.D.)