facebook
#Lélek

Facebook és valóság

2018.07.01.
1 perces olvasási idő

Bepillantást nyerhettem egy igazán szép, és „tökéletes” lány online mindennapjaiba, és elfogott a döbbenet. Gondolom, neked is ismerős az érzés, amikor a Facebook kezdőlapot böngészve, rábukkansz egy tökéletes emberre, és azt kívánod, bárcsak olyan lennél, mint ő! Aztán belenézel a tükörbe, és elkezded keresni a hibákat.

Vajon, tényleg ez a valóság, ami a facebookon van? Amit te látsz, az csupán annyi, hogy ő gyönyörű és tökéletes, mindene megvan. Te ennek az ellentétét érezheted önmagaddal kapcsolatban. Hidd el, nem minden az, aminek látszik!

Szóval ennek a lánynak ránézhettem a privát üzenetire. Rengeteg levelet kapott, különböző férfiaktól, valamelyik kedves volt, és volt, aki egyből a „lényegre” tért. Több száz lájk van a profilképén idegenektől is, de nem ez számít, bár ettől még lehet jó ember, és lehetnek igazi barátai.

Csak néhány példát szeretnék felhozni

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki a közösségi oldalon a világ legboldogabb párjának tűnik a szerelmével, csak mi tudjuk, akik ismerjük őket igazán, hogy valójában mennyi vita, konfliktus és probléma áll a háttérben. De ha te „idegenként” nézed az adatlapját, ebből semmi nem tűnik fel neked. Csak azt látod, hogy tökéletesek együtt, és vágysz arra, hogy olyan kapcsolatod legyen, mint nekik.

Értéktelennek érezheted magad az igazi valóságban, és értékesnek a virtuális világban, ha olyan profilt szerkesztesz magadnak. Online mindenki tűnhet boldognak, sikeresnek, gazdagnak. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a valóságban is ez legyen a mérték, amit a facebookon látunk, de ez lehetetlen. Mindenkinek megvannak a saját harcai, konfliktusai, semmi sem tökéletes, még ha annak is tűnik. És lehet, hogy sokkal jobban működik egy párkapcsolat, ami a facebookon nem is látszik, és lehet, hogy szebbnek érzi magát az, akinek nem kellenek a lájkok az újabb és újabb szelfijei alá ahhoz, hogy értékelni tudja magát.

Persze jó érzés lehet, ha néha belecsöppenünk ebbe a tökéletesnek tűnő világba, de ez nem a valóság. Mielőtt leértékeled önmagad, gondold végig: lehet, hogy Te egy vagy azok közül, aki olyannak látszik ebben a „face világban”, mint amilyen valójában szeretne lenni. Velük miért lenne másképp?

(Szerző: Molnár Szilvia)