depresszió
#Lélek

Amikor a depresszió fáj

2020.11.03.
2 perces olvasási idő

A depresszió ugyanúgy a test betegsége is, mint a léleké. Gondold végig: a legfőbb tünetek a test különböző szerveiben jelentkeznek. A depresszió mindig valamiféle étvágyváltozásban is megmutatkozik, általában csökken, de előfordulhat, mint a depresszió altípusában is, hogy az étvágy nő.

A depresszió nem kíméli a testet

Hasonlóképpen a test alvásigénye is megváltozik, szinte minden depressziós ember tapasztal alvási problémát; 80%-uk panaszkodik álmatlanságra, másik 15%-uk pedig aluszékonyságra. Az álmatlanság önmagában a depresszió kockázati tényezője is. A legtöbb beteg testi fáradtságra panaszkodik. Sokuknak az energiavesztés annyira rettenetes, hogy a fizikai mozgás nehézzé és bénítóvá válik.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a depresszió több szervet is érint. Úgy tűnik, hogy komplex kapcsolat van a depresszió és a szív között. A depresszió növeli a szívbetegség kockázatát; valamint növeli a meglévő szívproblémák halálos kimenetelének veszélyét.

Habár még nem tisztázott az oka, de a kutatók azt találták, hogy a depresszió megváltoztatja a vérlemezkéket, és a véralvadásért felelős keringő elemeket. Mi több, a depresszió még a test szerkezetén is ott hagyja a lábnyomát. Például, gyorsítja a csontritkulás kialakulásának a folyamatát!

Minden jel arra mutat, hogy a depresszió nyaktól lefelé van jelen, a depressziós emberek majdnem a fele tapasztal testi fájdalmat a depresszió miatt.

Hogyan jelentkezhet a fájdalom?

A fájdalom jelentkezhet fejfájásként, hasi fájdalomként, vagy a derék, ízület és nyak mozgásszervi fájdalmaként- egyedül, vagy bármely kombinációban. A depresszió fájdalmas fizikai tünetei tipikusan összetett testi betegség formájában jelennek meg.

Sajnos gyakran sem a szenvedő, sem az orvos nincs tisztában a probléma igazi forrásával, és a depresszió kezeletlen marad, valamint nem ismerik fel. Nem arról van szó, hogy a fájdalom csak kitalált. A fájdalom valóban létezik, és valószínűleg ez visz sok embert háziorvoshoz vagy ortopédushoz abban a tévhitben, hogy valami nincs rendben a testükben. Egyes becslések szerint az esetek 50%-ában pont a depressziós hangulatra nem panaszkodnak az érintettek, míg a depressziós betegek 50%-a számol be többféle, „megmagyarázhatatlan” fizikai tünetről.

A depressziót már régóta a fájdalommal hozzák kapcsolatba. De míg egykor azt gondolták, hogy azok, akik elnyomták az érzelmi problémájukat, átalakították azt testi fájdalommá, az új nézet szerint a testi panaszok miatt lesz valaki depressziós. Valószínűleg arról van szó, hogy valami rosszul működik a fájdalomérzékelő receptorokban.

Mint az érzelmi tünetek, a depresszió fájdalmas testi tünetei is specifikus, a szerotonin és a noradrenalin neurotranszmitterek felett uralkodó idegpályákon alakulnak ki, és segítenek szabályozni a gondolkodást és a hangulatot, valamint szabályozzák az evést, alvást és a nemi vágyat.

Minden hatékony antidepresszáns a testi tünetek enyhítését szolgálja bizonyos mértékig, ám emellett az érzelmi tünetek orvoslása is fontos azokkal a hatóanyagokkal, melyek növelik a dopamint, a noradrenalint vagy a szerotonint.

(KamaszPanasz - S.A., psychologytoday.com)