szülő
#Lélek

Patchwork családok

2014.07.06.
1 perces olvasási idő

Egy anyuka kissé tépelődve mesélte, hogy különös élménnyel jött haza a szülői értekezletről. Újdonsült kisiskolás csemetéje igen ritka helyzetben van az osztályközösségben: az eredeti családjában él. Évtizedek alatt nagyot változott a világ. A válások elszaporodásával egyre gyakoribb, hogy a gyermekeket valamelyik szülő egyedül neveli. Mi történik, ha újraházasodnak a szülők?

Mi az a Patchwork család?

Ha a szülők újraházasodnak, és a szülőknek az előző házasságból már volt gyermeke, akkor hirtelen felborul a családrendszer. Ilyenkor jön létre az az együttélési forma, amit Patchwork vagy mozaik családnak nevezünk. A patchwork Patchwork családokjelentése foltvarrás. Igen találó a kifejezés, hiszen ezek a családok is legalább annyira színesek, mint a folt hátán folt takarók.

Minden családtag hoz valami újat a nagycsaládba. Különböző szokásokat, elveket és élményeket. Gyakori, hogy a szülőknek az előző házasságból van gyermek és közös gyermekük is születik. A képet csak tovább bonyolítja, ha mondjuk az apuka előző felesége is újra párt talál és ők is vállalnak gyermeket. Így hirtelen nagyon sok embernek kell egymáshoz alkalmazkodnia.

Mostohák és pótnagyszülők

A gonosz mostoha kifejezés épp eléggé beleégett az agyunkba hála a meséknek. A gyermeknek nehéz azt látnia, hogy anyával most egy másik férfi van, vagy apával egy másik nő. Nem pótolhatja a szülőt egyikük sem. Ezzel mindenki tisztában van, ugyanakkor az együttélés szabályait együtt kell kidolgozni, alkalmazkodni kell. Az első időszakban a hétköznapok is nehezebbek. „Miért parancsolgat nekem az anyám új pasija?” –kérdezte egy alakulófélben lévő mozaik család kamasz gyermeke. Néhány beszélgetés alatt világossá vált, hogy amit parancsolgatásnak vélt, az a különböző szokásokból fakad.

A nagyszülők is érdekes helyzetbe kerülnek, amihez gyorsan kell alkalmazkodniuk. A családban, ahogy együtt nőnek a gyermekek, együtt változik mindenki. De mi van akkor, ha hirtelen egy tizenévessel bővül a cslad? Ha ilyen helyzetbe kerülsz, neked is szokatlan lehet, hogy újabb nagyszülőkkel bővült a családod.

Az ünnepek

Az első években az ünnepek körül csúcsosodnak ki a problémák. Hol töltsük a Szentestét? A gyermekek természetesen a szüleikkel szeretnének lenni, de anya az egyik házban, apa a misikban lakik, sok esetben már egy új családdal is. Szerencsés esetben, ha a válás rendben lezajlott, és a felek elfogadják egymást, akár az egész nagy család összeülhet. Más esetekben viszont elengedhetetlen a kompromisszumkötés. Ezért akár 1-2 év is eltelhet, mire az új családi kapcsolatok megszilárdulnak.

Ha ilyen helyzetbe kerültél, elsősorban sok türelmet kívánok neked. Meg kell ismernetek egymást, a mostohaszülőt, ha van gyermekét, és az ő nagyszüleit. És természetesen a szüleidet is, mert ebben a helyzetben ők is változnak. Nekik sem könnyű, tele van aggodalommal és félelemmel, hogy hogyan kovácsolják össze a családokat.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)

Kapcsolódó címkék

család