Főoldal / LÉLEK / Világjáró pszichológus: a nők helyzete az iszlámban
  2013-10-18

Világjáró pszichológus: a nők helyzete az iszlámban

Ha csak felszínes ismeretekkel rendelkezünk az iszlám kultúráról, könnyedén megsajnálhatjuk az ott élő néket, azt gondolván, milyen elnyomott sorban tengetik szerény, kendő mögé bújtatott életüket. Amikor viszont a mélyére nézünk a valóságnak, azt lájuk, hogy korántsem ilyen sanyarú a helyzet, az iszlám nők igenis hatalommal és saját döntési joggal rendelkeznek.

- hirdetés -

Természetesen meg vannak a különbségek férfiak és nők között feladatok, szerepek, jogok tekintetében, de ha őszinték akarunk lenni, akkor a legmodernebb nyugati országokat kivéve hol nincs ez így?

Különbségek férfi és nő között

Különbségek tehát kétségkívül vannak a két nem képviselői között. Például a házasságtörést, kéjelgést, másnak való A nők és az iszlám vallásmagamutogatást igen szigorúan büntetik. Ebben az esetben az elkövető akár halálbüntetéstől is tarthat, vagy ami talán még rosszabb, a férje bíráskodhat felette legálisan, önhatalmúlag. Ez valóban inkább a nőkre vonatkozik. Ugyancsak tiltólistán van a házasság előtti nemi élet is, a legtöbb iszlám országban elvárás, hogy a nő szűzen menjen férjhez.

A nőknek a mecsetekben is külön imahelyük van, általában a legbelsőbb terembe már csak a férfiak léphetnek be. A hölgyek, kislányok együtt imádkoznak egy elkülönített, a mecset középpontjától távolabb eső helyiség-részben. Számunkra ugyancsak idegen lehet a többnejűség, de az iszlám nők számára ez egy teljesen elfogadott rendszer.

A nők szerepe

De nézzük csak a másik oldalát a történetnek! A nő nem csak a családi tűzhely őrzője, valós hatalommal is rendelkezik, a legtöbb családi kérdést illetően súlya van a véleményének, vagy egyenesen ő határozza meg a döntéseket. Míg egy keresztény nőnek a történelem során hosszú ideig nem lehetett saját tulajdona, addig egy iszlám nő saját vagyonnal rendelkezett akár már a középkorban is, amely felett ő rendelkezhetett. Ez a saját vagyon kezdetben a család férfi tagjaitól származott örökség formájában, hiszen a régi időkben saját keresettel nem rendelkeztek a nők. Az évszázadok múlásával azonban a fiúkkal azonos szintű oktatásban vehettek részt a lányok is, majd talán elsőként vállalhattak munkát a muzulmán hölgyek a többi vallás női tagjaival összehasonlítva. A munkavégzésből származó jövedelme pedig csakis az övé, felette szabadon rendelkezik, míg a családot férje keresetéből tartja fent. Lássuk be, vannak szimpatikus dolgok is ebben a kultúrában, nőként!

Mindezeket összegezve, a vallás elviekben sok lehetőséget, jogot és mozgásteret biztosít női követőinek, probléma nem is ezzel van. A vallás engedékenységének ellenére a férfivilág keze irányítja a fontos döntéseket a politika, a jog, a közélet legtöbb területén, illetve a nőket érintő kérdések kapcsán is. A probléma pedig abból származik, amikor ezzel a hatalommal visszaélnek.

(Ujpál Zsófia, pszichológus)