iszlám
#Lélek

Világjáró pszichológus: a nők helyzete az iszlámban

2013.10.18.
1 perces olvasási idő

Ha csak felszínes ismeretekkel rendelkezünk az iszlám kultúráról, könnyedén megsajnálhatjuk az ott élő néket, azt gondolván, milyen elnyomott sorban tengetik szerény, kendő mögé bújtatott életüket. Amikor viszont a mélyére nézünk a valóságnak, azt lájuk, hogy korántsem ilyen sanyarú a helyzet, az iszlám nők igenis hatalommal és saját döntési joggal rendelkeznek.

Természetesen meg vannak a különbségek férfiak és nők között feladatok, szerepek, jogok tekintetében, de ha őszinték akarunk lenni, akkor a legmodernebb nyugati országokat kivéve hol nincs ez így?

Különbségek férfi és nő között

Különbségek tehát kétségkívül vannak a két nem képviselői között. Például a házasságtörést, kéjelgést, másnak való A nők és az iszlám vallásmagamutogatást igen szigorúan büntetik. Ebben az esetben az elkövető akár halálbüntetéstől is tarthat, vagy ami talán még rosszabb, a férje bíráskodhat felette legálisan, önhatalmúlag. Ez valóban inkább a nőkre vonatkozik. Ugyancsak tiltólistán van a házasság előtti nemi élet is, a legtöbb iszlám országban elvárás, hogy a nő szűzen menjen férjhez.

A nőknek a mecsetekben is külön imahelyük van, általában a legbelsőbb terembe már csak a férfiak léphetnek be. A hölgyek, kislányok együtt imádkoznak egy elkülönített, a mecset középpontjától távolabb eső helyiség-részben. Számunkra ugyancsak idegen lehet a többnejűség, de az iszlám nők számára ez egy teljesen elfogadott rendszer.

A nők szerepe

De nézzük csak a másik oldalát a történetnek! A nő nem csak a családi tűzhely őrzője, valós hatalommal is rendelkezik, a legtöbb családi kérdést illetően súlya van a véleményének, vagy egyenesen ő határozza meg a döntéseket. Míg egy keresztény nőnek a történelem során hosszú ideig nem lehetett saját tulajdona, addig egy iszlám nő saját vagyonnal rendelkezett akár már a középkorban is, amely felett ő rendelkezhetett. Ez a saját vagyon kezdetben a család férfi tagjaitól származott örökség formájában, hiszen a régi időkben saját keresettel nem rendelkeztek a nők. Az évszázadok múlásával azonban a fiúkkal azonos szintű oktatásban vehettek részt a lányok is, majd talán elsőként vállalhattak munkát a muzulmán hölgyek a többi vallás női tagjaival összehasonlítva. A munkavégzésből származó jövedelme pedig csakis az övé, felette szabadon rendelkezik, míg a családot férje keresetéből tartja fent. Lássuk be, vannak szimpatikus dolgok is ebben a kultúrában, nőként!

Mindezeket összegezve, a vallás elviekben sok lehetőséget, jogot és mozgásteret biztosít női követőinek, probléma nem is ezzel van. A vallás engedékenységének ellenére a férfivilág keze irányítja a fontos döntéseket a politika, a jog, a közélet legtöbb területén, illetve a nőket érintő kérdések kapcsán is. A probléma pedig abból származik, amikor ezzel a hatalommal visszaélnek.

(Ujpál Zsófia, pszichológus)