Főoldal / LÉLEK / Pál Dénes: Fenekestül felfordult az életem
  2013-01-25

Pál Dénes: Fenekestül felfordult az életem

Ami egyrészről öröm, az másrészről óriási teher Pál Dénes életében. A tehetségkutató, a rivaldafény és a fokozott figyelem ugyanis bármilyen fiatal is, még az ő szervezetén is nyomot hagyott: a Voice tehetségkutató műsor győztese hónapok óta keveset alszik, és azt is rendszertelenül, szívritmus zavarai miatt a kávéval is le kellett állnia, és sportolni sincs ideje. Azt ígéri, hogy a verseny után változtatni fog.

- hirdetés -

Akik irigylik Pál Dénes különleges hangszínét, egyedi előadásmódját vagy üstökösszerű felemelkedését, azt se felejtsék el, hogy milyen lemondásokkal is jár az ilyesfajta élet, mekkora teljesítményt és mennyi áldozatot igényel egy-egy fellépés. A fiatal tehetség meglepő őszinteséggel mesélt nekünk a hirtelen jött ismertség árnyoldaláról: a kialvatlanságról, a stresszről, a rendszertelen étkezésről és alvásról, a fogyásról és a szívritmuszavarokról. 

Pál Dénes, a Voice tehetségkutató verseny felfedezettje"Rendszertelenül és keveset alszom"

– A tehetségkutatóval fenekestül felfordult az életem. Addig sem aludtam sokat, de a legnagyobb baj most az, hogy rendszertelenül alszom, és ez sokkal jobban megvisel. Hónapok óta nem sikerült kipihennem magam, ugyanis az, hogy egyszer-egyszer tudok egy jót és kiadósat aludni, még nem elég. Az viszont mindenképp jó dolog, hogy nemrég a csatorna jóvoltából sikerült Budapestre költöznöm, így az utazással legalább már nem megy el annyi idő – mesélte a KamaszPanasznak Dénes.

"Fel kellett hagynom a kávéval"

De a folyamatos hajtás a mókuskerékben nem csak az énekes alvási szokásait változtatta meg. – Az állandó fáradtság miatt a kávéra is rászoktam, ezzel kezdtem reggel, éhgyomorra ittam, és naponta 2-3 is lecsúszott úgy, hogy előtte nem is kávéztam. Pár hét alatt azonban már éreztem a nem éppen pozitív hatását: a sok kávé és a folyamatos terhelés miatt össze-vissza kalapált a szívem, úgyhogy most már kávé helyett inkább zöldteát iszom. Az élénkítő hatás ugyanúgy megvan, viszont a kellemetlen mellékhatások nélkül – folytatta a döntős, aki azt is elmondta, sokszor még inni és enni is elfelejt. – Pedig a napi egyszeri főtt ételnél nincs is jobb! – mondta Dénes, aki a verseny alatt 5 kilogrammot fogyott is, ennek pedig sokakkal ellentétben egyáltalán nem örült. Mivel egyébként is vékony testalkatú, a súlyveszteség eléggé megviselte a szervezetét.

Ha ez mind nem volna elég, a teljesítménykényszer, a megfelelni akarás, a próbák és az állandó interjúkérések is nehezítik Dénes dolgát. – Nagyon jó a társaság, és a szerkesztők mindig nagyon odafigyeltek ránk, így eleinte – bár ugyanebben a versenyben voltam – nem nagyon stresszeltem. De az utóbbi 1-2 hétben már mindenkin akkora a nyomás és a feszültség, hogy ez szépen lassan rám is átragadt.

A stressz levezetése

Az éneklés vagy a versennyel járó stressz csak egy kis része annak a tehernek, ami most rajtunk van. A hírnévvel együtt számtalan újságcikk is megjelent rólunk, meg kellett tanulnunk nyilatkozni, és meg kellett szokni, hogy állandóan csörög a telefon, mindenki interjút akar. Túl sok mindenre kell hirtelen figyelni, inkább ez a megterhelő – magyarázta Dénes, aki úgy próbálja meg levezetni a stresszt, hogy amennyit csak lehet, a barátaival van, akik egy mozival, vagy egy-egy jó beszélgetéssel teljesen el tudják terelni az énekes figyelmét a gondokról.

Verseny napján semmi savasat!
Pál Dénesnek természetesen a hangja a védjegye, így a legnagyobb kincse is, amire mindig is odafigyelt. Azt mondja, hangszálai különleges „ápolást” nem kapnak, inkább arra szokott figyelni, hogy ne károsítsa őket. – Az éneklés, a fellépés napján már semmi savasat és szénsavasat nem fogyasztok. Így például még almát sem, a teából ekkor kimarad a citromlé, sőt a szendvicsekből a ketchup is (pedig azt imádom!), mert az túl ecetes. Csokoládét sem eszem már ilyenkor, mert az pedig rátapad a torkomra – mesélte Dénes, aki hangszálai bemelegítése, vagy éneklés után a túl hideg italokat is kerüli. Mint mondja ugyanis, a hideg víz teljesen tönkre is tehetné a hangszálait.

 

Többek között arról, hogy Dénesnek egyetemi tanulmányait is félre kellett tennie egy időre a verseny miatt. A tehetségkutató kezdetén ugyan még megpróbált bejárni az órákra, de mivel az iskola a szülővárosában, Miskolcon van, így már esélye sincs időt szakítani rá. Mint ahogy a sportra sem. – 6-7 évig úsztam, de utána is rendszeresen sportoltam, fociztam és kosárlabdáztam. A nagy szenvedélyem pedig a biciklizés, ami a legjobb a barátaimmal a Bükkben. Nagyon hiányzik a mozgás, most jó, ha kéthetente egyszer egy órára eljutok úszni – sorolta az énekes, aki azt mondja, a pénteki döntő után minden meg fog változni.

Pál Dénes különlegesen mély hangjáról ismert
A testi növekedés során a gége is fejlődik, vele együtt nyúlnak és vastagodnak a hangszalagok. Az arccsontok is erősödnek. Az arc üregei, az orr és a torok is növekszik, ezáltal több hely jut a hang megrezegtetésére. E tényezők együttesen felelősök a hangod mélyüléséért. Ha a gitárra gondolsz, biztosan tudod, hogy a megfeszülő vékonyabb húrok magas, a vastagabb, lazább húrok mélyebb hangot adnak ki. Pont ez történik az emberi hangképzés során.

Tovább a cikkhez

– Kétség kívül ez az időszak volt a legjobb az életemben, de nem hagyhatom, hogy ez az életmód ennyire megviseljen. Már a verseny közben megpróbáltam fokozatosan változtatni az egészségtelen szokásokon, mert egyre romlott a közérzetem. A verseny után pedig visszarázódok a régi kerékvágásba. Mivel a fogyásnak egyáltalán nem örülök, hízni pedig magamtól sosem sikerült, arra is gondoltam, hogy felkeresek egy szakembert, aki segít ebben, az ugyanis biztos, hogy nem jó, ha például húst-hússal fogyasztva próbálom majd meg visszaszerezni a leadott kilókat – mondta Dénes, aki 21 éves kora ellenére nagyon tudatosan gondolkodik saját szervezetéről és egészségéről.

(Kósa-Boda Veronika, Fotó: voice.hu)

  Kapcsolódó cikkek