tehetségkutató verseny
#Lélek

Pál Dénes: Fenekestül felfordult az életem

2013.01.25.
3 perces olvasási idő

Ami egyrészről öröm, az másrészről óriási teher Pál Dénes életében. A tehetségkutató, a rivaldafény és a fokozott figyelem ugyanis bármilyen fiatal is, még az ő szervezetén is nyomot hagyott: a Voice tehetségkutató műsor győztese hónapok óta keveset alszik, és azt is rendszertelenül, szívritmus zavarai miatt a kávéval is le kellett állnia, és sportolni sincs ideje. Azt ígéri, hogy a verseny után változtatni fog.

Akik irigylik Pál Dénes különleges hangszínét, egyedi előadásmódját vagy üstökösszerű felemelkedését, azt se felejtsék el, hogy milyen lemondásokkal is jár az ilyesfajta élet, mekkora teljesítményt és mennyi áldozatot igényel egy-egy fellépés. A fiatal tehetség meglepő őszinteséggel mesélt nekünk a hirtelen jött ismertség árnyoldaláról: a kialvatlanságról, a stresszről, a rendszertelen étkezésről és alvásról, a fogyásról és a szívritmuszavarokról.

Pál Dénes, a Voice tehetségkutató verseny felfedezettje"Rendszertelenül és keveset alszom"

– A tehetségkutatóval fenekestül felfordult az életem. Addig sem aludtam sokat, de a legnagyobb baj most az, hogy rendszertelenül alszom, és ez sokkal jobban megvisel. Hónapok óta nem sikerült kipihennem magam, ugyanis az, hogy egyszer-egyszer tudok egy jót és kiadósat aludni, még nem elég. Az viszont mindenképp jó dolog, hogy nemrég a csatorna jóvoltából sikerült Budapestre költöznöm, így az utazással legalább már nem megy el annyi idő – mesélte a KamaszPanasznak Dénes.

"Fel kellett hagynom a kávéval"

De a folyamatos hajtás a mókuskerékben nem csak az énekes alvási szokásait változtatta meg. – Az állandó fáradtság miatt a kávéra is rászoktam, ezzel kezdtem reggel, éhgyomorra ittam, és naponta 2-3 is lecsúszott úgy, hogy előtte nem is kávéztam. Pár hét alatt azonban már éreztem a nem éppen pozitív hatását: a sok kávé és a folyamatos terhelés miatt össze-vissza kalapált a szívem, úgyhogy most már kávé helyett inkább zöldteát iszom. Az élénkítő hatás ugyanúgy megvan, viszont a kellemetlen mellékhatások nélkül – folytatta a döntős, aki azt is elmondta, sokszor még inni és enni is elfelejt. – Pedig a napi egyszeri főtt ételnél nincs is jobb! – mondta Dénes, aki a verseny alatt 5 kilogrammot fogyott is, ennek pedig sokakkal ellentétben egyáltalán nem örült. Mivel egyébként is vékony testalkatú, a súlyveszteség eléggé megviselte a szervezetét.

Ha ez mind nem volna elég, a teljesítménykényszer, a megfelelni akarás, a próbák és az állandó interjúkérések is nehezítik Dénes dolgát. – Nagyon jó a társaság, és a szerkesztők mindig nagyon odafigyeltek ránk, így eleinte – bár ugyanebben a versenyben voltam – nem nagyon stresszeltem. De az utóbbi 1-2 hétben már mindenkin akkora a nyomás és a feszültség, hogy ez szépen lassan rám is átragadt.

A stressz levezetése

Az éneklés vagy a versennyel járó stressz csak egy kis része annak a tehernek, ami most rajtunk van. A hírnévvel együtt számtalan újságcikk is megjelent rólunk, meg kellett tanulnunk nyilatkozni, és meg kellett szokni, hogy állandóan csörög a telefon, mindenki interjút akar. Túl sok mindenre kell hirtelen figyelni, inkább ez a megterhelő – magyarázta Dénes, aki úgy próbálja meg levezetni a stresszt, hogy amennyit csak lehet, a barátaival van, akik egy mozival, vagy egy-egy jó beszélgetéssel teljesen el tudják terelni az énekes figyelmét a gondokról.

Verseny napján semmi savasat!
Pál Dénesnek természetesen a hangja a védjegye, így a legnagyobb kincse is, amire mindig is odafigyelt. Azt mondja, hangszálai különleges „ápolást” nem kapnak, inkább arra szokott figyelni, hogy ne károsítsa őket. – Az éneklés, a fellépés napján már semmi savasat és szénsavasat nem fogyasztok. Így például még almát sem, a teából ekkor kimarad a citromlé, sőt a szendvicsekből a ketchup is (pedig azt imádom!), mert az túl ecetes. Csokoládét sem eszem már ilyenkor, mert az pedig rátapad a torkomra – mesélte Dénes, aki hangszálai bemelegítése, vagy éneklés után a túl hideg italokat is kerüli. Mint mondja ugyanis, a hideg víz teljesen tönkre is tehetné a hangszálait.

Többek között arról, hogy Dénesnek egyetemi tanulmányait is félre kellett tennie egy időre a verseny miatt. A tehetségkutató kezdetén ugyan még megpróbált bejárni az órákra, de mivel az iskola a szülővárosában, Miskolcon van, így már esélye sincs időt szakítani rá. Mint ahogy a sportra sem. – 6-7 évig úsztam, de utána is rendszeresen sportoltam, fociztam és kosárlabdáztam. A nagy szenvedélyem pedig a biciklizés, ami a legjobb a barátaimmal a Bükkben. Nagyon hiányzik a mozgás, most jó, ha kéthetente egyszer egy órára eljutok úszni – sorolta az énekes, aki azt mondja, a pénteki döntő után minden meg fog változni.

Pál Dénes különlegesen mély hangjáról ismert
A testi növekedés során a gége is fejlődik, vele együtt nyúlnak és vastagodnak a hangszalagok. Az arccsontok is erősödnek. Az arc üregei, az orr és a torok is növekszik, ezáltal több hely jut a hang megrezegtetésére. E tényezők együttesen felelősök a hangod mélyüléséért. Ha a gitárra gondolsz, biztosan tudod, hogy a megfeszülő vékonyabb húrok magas, a vastagabb, lazább húrok mélyebb hangot adnak ki. Pont ez történik az emberi hangképzés során. Tovább a cikkhez

– Kétség kívül ez az időszak volt a legjobb az életemben, de nem hagyhatom, hogy ez az életmód ennyire megviseljen. Már a verseny közben megpróbáltam fokozatosan változtatni az egészségtelen szokásokon, mert egyre romlott a közérzetem. A verseny után pedig visszarázódok a régi kerékvágásba. Mivel a fogyásnak egyáltalán nem örülök, hízni pedig magamtól sosem sikerült, arra is gondoltam, hogy felkeresek egy szakembert, aki segít ebben, az ugyanis biztos, hogy nem jó, ha például húst-hússal fogyasztva próbálom majd meg visszaszerezni a leadott kilókat – mondta Dénes, aki 21 éves kora ellenére nagyon tudatosan gondolkodik saját szervezetéről és egészségéről.

(Szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró)