vezetés
#Lélek

Az anyukám vezetés közben SMS-ezik. Hogyan szoktathatom le róla?

2012.06.16.
2 perces olvasási idő

„Mit csináljak, ha már kértem az anyukámat, hogy hagyja abba a vezetés közbeni SMS-ezést és világossá tettem a számára, hogy a barátaim és én rosszul érezzük magunkat emiatt. De még mindig aggódok, hogy ugyanúgy csinálja, amikor nem ülök mellette a kocsiban.”

Sajnáljuk, hogy ilyen helyzetben vagy. De örülünk, hogy gondolsz a barátaid, a saját és az anyukád biztonságára is – ezt nagyon jól teszed! A vezetés közbeni SMS-ezés igenis komoly dolog, és igencsak veszélyes.

Valószínűleg mondtad már az anyukádnak, miközben a kocsiban melletted írt vagy olvasott SMS-eket, hogy ez veszélyes dolog. De most eljött annyak is az ideje, hogy egy komoly, leülős, őszinte beszélgetésre vedd rá. Válassz ki egy olyan időpontot, amikor tudod, hogy az anyukád nem siet sehova, és lesz ideje leülni veled beszélgetni – és nem is lehet kifogása, hogy valami mást kell csinálnia ahelyett, hogy veled beszélgetne.

Mit tegyél?

• Kezdd azzal, hogy felhívod az anyukád figyelmét arra, hogy a teljes figyelmére szükséged lesz. „Anya, valami számomra nagyon fontos dologról kellene beszélgetnünk, és nagyon szeretném, hogy végighallgass közbeszólás nélkül. Rendben?”
• Az üzenetedet nyugodtan és kedvesen juttasd el felé. Például mondhatsz valami ilyesmit: „Arról van szó, hogy vezetés közben SMS-ezel. Már legalább tízszer szóltam rád, de mindig úgy éreztem, hogy nem vetted komolyan. Egyszerre elszomorít és megijeszt, hogy még mindig SMS-ezel vezetés közben, azok ellenére is, hogy elmondtam neked, hogyan érzek. Félek melletted a kocsiban, és még jobban féltelek téged, amikor nem vagyok ott melletted. Túlságosan szeretlek ahhoz, hogy elveszítselek.”
• Tudasd vele, hogy már mások is felfigyeltek erre. „A barátaim is kellemetlenül érzik magukat, amikor velünk utaznak. Ha a szüleik tudnák, hogy te vezetés közben SMS-ezel, biztosan nem is engednék, hogy beszálljanak a kocsidba. Páran már ezért nem is jönnek velünk, és attól tartok, hogy igazuk van. Ugyanúgy, mint az ittas vezetésnél, mindig azt mondják, hogy ne ülj be senki mellé, aki vezetés közben SMS-ezik.”
• Mondd el, hogy mi mindent tudsz a vezetés közbeni SMS-ezésről. Ha olvastál cikkeket vagy kutatásokat róla, említsd meg azokat is. Mondhatsz valami ilyesmit: „Minden nap tapasztalom, hogy milyen rizikós és veszélyes az, amikor vezetés közben valaki a telefonját használja, és tudom, hogy ez mennyi balesetet okoz, de attól tartok, hogy te nem gondolod végig ezeket a dolgokat, pedig ezek csak a saját biztonságodat szolgálnák. Azt is tudom, hogy a sofőrök nem veszik észre, hogy nem koncentrálnak teljességgel a vezetésre – mindenki azt hiszi, hogy képes egyszerre több mindent csinálni. Mégis csak egy pillanatba kerül, hogy valami szörnyű történjen. Ráadásul a rendőrök is megbüntethetnek. Nagyon félek, hogy valami bajod lesz.”
• Mondd el neki, hogy ő a példaképed. „Anya, hogyan várhatod majd tőlem ezek után, hogy ne csináljak olyan dolgokat, amikre azt mondod, hogy veszélyesek? Jó példát kellene mutatnod nekem. Nagyon fájna, ha nem hagynád abba a vezetés közbeni SMS-ezést. Melyik SMS fontos annyira, hogy azzal veszélybe sodord mindkettőnk életét?”
• Mondd el neki, hogy mit szeretnél tőle. „Nagyon szeretlek anya és itt van, amire kérlek. Azt szeretném, hogy ne legyél mérges, és ne kezdj el mentegetőzni, vegyél komolyan engem és a problémát is. Arra kérlek, hogy mostantól, amikor beszállsz a kocsiba, tedd a táskádba a telefonodat, vagy még jobb, ha ki is kapcsolod. Ha bekapcsolva hagyod a telefonodat, akkor is tedd olyan helyre, ahol nem éred el. Ha hallod, hogy üzeneted jött vagy csörög a telefonod, kérlek, hogy akkor se foglalkozz vele. Ha melletted vagyok, nyugodtan ideadhatod nekem a telefonodat, bármiben segítek neked, ha szükség van rá, megírom helyetted az üzeneteket. Arra kérlek, hogy csak akkor olvasd az SMS-eidet, amikor parkolsz. Erre kérlek. És azért kérlek, mert nagyon szeretlek, és törődök a biztonságunkkal.”
• Adj időt az anyukádnak, hogy mindezt végiggondolja.

Egy ilyen beszélgetés sosem könnyű, és mindenképpen fontos, hogy éretten viselkedj közben. Kontrolláld az érzelmeidet és maradj végig nyugodt, ha azt szeretnéd, hogy az anyukád is végighallgasson.

De mi van, ha az anyukád nem hallgat végig, vagy nem változtat a viselkedésén? Próbálkozz újra, levél formájában. Ha még ez is eredménytelen, kérj meg egy rokont vagy egy felnőtt barátot, hogy segítsen neked meggyőzni őt. És amíg nem változtat a szokásain, próbálj meg mindig, amikor lehetőséged van mással együtt utazni – valaki olyannal, aki felelős sofőr.

(Gy. A. - kidshealth.com)