család
#Lélek

A legjobb családi programok téli napokra

2013.12.29.
2 perces olvasási idő

A tél remek alkalmat kínál a családi programokra, hisz ilyenkor az otthon melege mintha a családtagokat is közelebb hozná egymáshoz. Összeírtunk néhány szórakoztató otthoni programot, melyek remek időtöltést ígérnek a szünidőre vagy a hosszú téli estékre az egész család számára. Ráadásul mivel a felhőtlen élményekhez utaznunk sem kell, olcsón és környezetbarát módon szórakozhatunk.

Havas napok

Azok a legszebb téli reggelek, amikor a gőzölgő kávé illatába burkolózva álmosan kitekintünk a konyhaablakon, és látjuk, hogy hófehér takaró borítja a környéket. Ilyenkor mindenkiből előbújik a kisgyerek, és legszívesebben belehemperegnénk a friss hóba. Az ilyen csodálatos hétvégeken kapjuk hát össze a családot és irány a közeli park, ahová vihetünk némi elemózsiát és meleg kakaót termoszban, így akár órákon át szánkózhatunk és csúszkálhatunk a hóban. Ha van udvarunk, családi összefogással még egy hóember vigyázta hó erődítményt is építhetünk

Családi programok téli napokra

Családi játékestek

Egy finom közös vacsora után, a meleg szobában kényelmes díszpárnákra heveredve kártyázhatunk vagy társasjátékozhatunk. Rengeteg különböző típusú társasjáték kapható az egyszerűbbektől a komoly logikai játékokig, melyek nemcsak szórakoztatnak, de agytornának sem utolsók.

Saját készítésű pizza családi mozival

Készítsük elő adagokban a pizza tésztát és a feltéteket, és mindenki összeállíthatja saját kezűleg az általa megálmodott pizzavariációt. A közös pizzakészítés már önmagában is vidám hangulatot teremt, és ezt még tovább fokozhatjuk, ha kiveszünk egy jó filmet és a lakoma közben megnézzük

Közös hobbik

A hosszú tél során végre olyasmit is elkezdhetünk, amit mindig is szerettünk volna, csak valamiért sosem jutott rá idő. Próbáljunk olyan hobbit találni, ami családunk többi tagját is érdekli, így őket is be tudjuk vonni a közös tevékenységbe. Például előfordulhat, hogy kamasz fiunk régóta szeretne gitározni tanulni, ugyanakkor édesapjának is ez az egyik megvalósítatlan álma. Miért ne vehetnének közös gitárleckéket? Az együtt töltött idő alatt nemcsak mindketten fejlődnek és szórakoznak, hanem kapcsolatuk is bensőségesebbé válik

Családi főzőcske

A közös családi főzések során rengeteget tanulhatnak az ételek alapanyagairól és azok egészségügyi hasznáról. A főzési előkészületek során matematikai ismeretekre is szert tehetnek, sőt, azt is tapasztalhatják, hogy bizonyos direktívákat be kell tartaniuk a siker érdekében.

Támogassuk a helyi művészetet

Nyáron szívesebben kirándulunk, utazunk vagy süttetjük a hasunkat a vízparton, míg a tél remek időszak például a színház- és múzeumlátogatásra. Érdemes színházi bérletet vásárolnunk a téli szezonra, és igyekezzünk közösen, családi körben eljutni az előadásokra. Egy jó darab vagy kiállítás még napok múlva is remek témát kínál egy tartalmas családi beszélgetésre.

Vacsora partik

Szervezzünk baráti családokkal közös vacsorapartit, melyre minden család magával hozza az előre lefixált menüsor egy-egy ételét. Rendezhetünk például mediterrán, mexikói vagy kínai estet. A vidám, baráti körben elfogyasztott vacsorát a felnőttek és a gyermekek egyaránt nagyon élvezik.

Családi felolvasóest

Időnként letaszíthatjuk trónjáról az elektronikus médiát, és a távkapcsoló helyett egy könyvet is leemelhetünk a polcról. Válasszunk olyan művet, ami családunk valamennyi tagját érdekli, és tévénézés helyett rendezzünk egy meghitt családi felolvasóestet, mely során a család kedvenc könyve kézről kézre jár, és mindenki felolvas egy-egy fejezetet.

(Forrás: DRportal.hu)

Kapcsolódó címkék

család