távkapcsolat
#Lélek

Tippek távkapcsolathoz

2014.04.06.
1 perces olvasási idő

Nagyon szerencsés, amikor a másik bármikor elérhető, ott lakik vagy tanul a közelben, de az igaz szerelem nem mindig a szomszédban talál ránk. Párkapcsolataink épségéért sokat kell dolgoznunk. Hogyan élheti túl egy kapcsolat a távolságot?

Kommunikáció

Hogyan lehet éreztetni valakivel, hogy szereted, sokat gondolsz rá, de még csak egy városban sem laktok és nagyon ritkán találkoztok? Ezt többféleképpen ki lehet fejezni, de a legfontosabb: a kommunikáció. Ha valakire rászánjuk az időnket, meghallgatjuk gondolatait, ezzel azt is éreztetjük vele, hogy fontos számunkra. Lehet, hogy nem egy kávézóban találkoztok, hanem valamilyen chates oldalon, de a törődést így is ki lehet fejezni.

Őszinteség

Bármi, ami a szívedet nyomja, mondd ki. Semmilyen kapcsolatnak sem tesz jót, ha sérelmeinket magunkban tartjuk, belülről rágódunk rajta. Ilyenkor megeshet az is, hogy ok nélkül tápláljuk az elégedetlenséget és a dühöt. „miért nem hívott fel? Ez a pasi megbízhatatlan…”. Aztán már csak azon kapjuk magunkat, hogy amikor felhív durván beszélünk vele, ami persze nem esik jól neki, hiszen nem érti, hogy mi történt.távkapcsolat

Bizalom

Közhelynek számít, de minden kapcsolat alapja a bizalom. Ez különösen igaz a távkapcsolatokban. Megéri a kapcsolat elején tisztázni, hogy kinek mi fér bele egy távkapcsolat során. Egyeseknek meg sem kottyan, ha a párjuk nélkülük vesz részt buliban, vagy találkozik valakivel egy kávéra. Másokat ez viszont nagyon zavarhat. Az ebből fakadó konfliktusokat úgy lehet elkerülni, ha kimondjuk azokat a szabályokat, ami mentén működhet a kapcsolat.

Közös programok

A kevés, de a közös idő eltöltése megédesítheti a napokat. Ilyenkor nem érdemes sok mindent betervezni, a programok (pl.: mozi) csak azt az értékes időt veszik el, amit meghitten együtt tudtok tölteni. Ha még a szüleiddel élsz, ilyenkor különösen sok mindenkihez kell alkalmazkodni. Érdemes a szülőkkel is megbeszélni, hogy mennyire fontos számodra ez a kapcsolat, és segítsenek neked abban, hogy tudjatok találkozni. A tömegközlekedést sem arra találták ki, hogy könnyű legyen a találkozás. Az utolsó busz vagy vonat elég hamar elmegy, egész komoly szervezést igényelhet, hogy találkozzatok, ezért megéri előre kitalálni, hogy mikor ki utazik a másikhoz és hol tölthetik el közös perceket.

Egyedül

Az egyedüllétet talán akkor a legnehezebb elviselni, amikor elmegy a szerelmed. Még élénken él benned, hogy milyen jó is együtt. A távkapcsolat alapjába véve egy kicsit máshogy működik, mint egy „átlagos kapcsolat”. Mások a lehetőségek, kicsit más érzelmi magasságokat és mélységeket lehet megélni. Ez természetes. Másrészről a távkapcsolat előnye lehet, hogy több időd jut magadra. Hobbijaidnak, barátoknak sokkal nagyobb teret adhatsz.

Apró meglepetések

Egy kis fantáziával, apró figyelmességgel megfűszerezhetjük a távoltöltött perceket. Nem kell nagy költségekbe vernünk magunkat: egy képeslap, egy váratlan telefonhívás, apró ajándék a csomagban valami, ami az együtt töltött napokra emlékezeti…

(Börcsök Gyöngyi)