bébiszitter
#Lélek

Bébiszitter leszek: cseréljünk pelenkát!

2011.08.16.
2 perces olvasási idő

A bébiszitterkedés egyszerre lehet jól jövedelmező és mulatságos. De mint minden munkának, így ennek is vannak olyan mozzanatai, amelyet egyikünk se szeret csinálni. Ilyen például a pelenkacsere.

Ha azonban tényleg babákra és kisgyermekekre szeretnél vigyázni, ezt a mozzanatot is meg kell tanulnod.

Amiket tudnod kell a pelenkázásról:

  • A kicsiken rendszeresen cserélni kell a pelenkát, különben kiütésesek lesznek.
  • Ha pelenkát cserélsz, mindig biztonságos helyen tedd! Olyan helyen, ahonnan a pici nem tud elmenni, legurulni vagy leesni.
  • Győződj meg róla, hogy a cseréléshez szükséges eszközök kéznél vannak-e! Így egy percre se kell – és nem is szabad – egyedül hagynod a babát.
  • Ha csíkok jelennek meg a baba lábán vagy hasán, akkor az azt jelenti, hogy a pelenka túl szűk!

pelenkázás

Mikor cseréljem?

Egy baba naponta akár 10 pelenkát is igényelhet. De mégis honnan tudhatod, hogy itt az ideje, hogy lecseréld a pelust? Ne bízz csak az orrodban! Húzd ki óvatosan a derékrészénél a pelenkát és győződj meg róla, hogy az még száraz és tiszta, avagy sem. A nedves pelenkák picit már nehezebbek, de ha ezt nem tudod érzékelni, akkor nézz bele a pelenkába elölről is. Így már nem csak az orrod, de a szemed is látni fogja, ha valami történt. Ha pedig netán csomagot kapsz, azt úgyis látod! :)

Alvás előtt és ébredés után is egyértelműen nézd meg a kicsi pelenkáját! Ha nedves, azonnal cseréld ki!

Állj készen!

Győződj meg róla, hogy minden elérhető közelségbe van, és csak ezután fektesd le a babát a pelenkázó helyre. Hogy mi az a minden? Lássuk:

  • tiszta pelenka,
  • egy tiszta nedves kendő vagy bébi törlőkendő,
  • egy száraz törölköző vagy finom rongy,
  • pelenkakenőcs, vagy vazelin a kiütések kezelésére,
  • pelenkázó asztal, vagy valamilyen ruha, amelyet a baba alá raksz.

Ha mindez megvan, tedd a babát a pelenkázóra vagy a földre a kiterített ruhára. Ha pelenkázó asztalt használsz, mindenképpen használd az övet, hogy biztonságban tudd a picit. Sajnos korábban már sok bébiszitter megtapasztalta, hogy a pici pillanatok alatt le tud mászni, vagy esni, amely egyikkőtöknek sem jó. Ez ugyanis túlságosan nagy esés egy kicsi számára. Tehát tartsd mindenképpen biztonságban rögzítve a picit. És továbbá ne hagyd egy pillanatra se egyedül a picit! Még akkor se, ha az öv be van kapcsolva, vagy ha a földön van!

Törlőkendők és krémek

Miután eltávolítottad a piszkos pelenkát, fontos, hogy egy törlőkendővel alaposan áttöröld elől is és hátul is a picit. Fontos, hogy elölről hátrafelé törölj, soha ne visszafelé, különösen akkor ne, ha a pici lány, ugyanis így könnyen baktériumokat terjeszthetsz. Hogy biztosra menj, mindenképpen vedd szét a baba lábait és a hajlatoknál is töröld meg.

Ha végeztél a törléssel rakd a picit egy száraz helyre. Ezután alaposan töröld meg. Győződj meg arról, hogy a baba teljesen száraz-e különben sokkal könnyebben lesznek kiütései. Kend be ezután egy vékony réteg kenőccsel, ha kiütései vannak, vagy ha a szülők megkértek rá.

Helyezd fel a tiszta pelenkát!

A legtöbb család ma már eldobható pelenkákat használ. (Ha esetleg mégsem, akkor kérd meg a családot, hogy mutassa meg neked a módszert.) A legtöbb márka ugyanúgy működik, így íme, hozzájuk egy kis útmutató:

Nyisd szét a pelenkát, majd óvatosan csúsztasd a pici alá, amint a lábainál fogva óvatosan megemeled. A pelenka háta az a rész, ahol a ragasztószalagok vannak. A pelenkának körülbelül a baba köldökéig kell érnie.

Fogd meg a az elülső részt, majd a baba lábai között hajtsd fel a köldökéig.Ha fiú babát pelenkázol, rögzítés előtt mindenképpen győződj meg arról, hogy a pénisze lefele lóg-e. Ez nagyban segíthet abban, hogy ne szivárogjon ki felfele a pelenka.

Fogd meg a ragasztócsíkokat, rögzítsd hátul, majd szorosan tapaszd a pelenka elejéhez.Ügyelj arra, hogy a ragasztó ne érintkezzen a baba bőrével!

Mosd meg alaposan a kezed minden pelenkázás után, hogy megakadályozd a baktériumok terjedését!

Talán most bonyolultnak tűnik, de hidd el, ha egyszer megtanulod, akkor már szinte csuklóból kirázod az egészet. Egyre egyszerűbb és gyorsabb lesz számodra ez a folyamat. Majd végül már szinte napi rutinná válik.

(KamaszPanasz - Cs.B., forrás: teenshealth.org)

Kapcsolódó címkék

család