internet
#Lélek

Internetes zaklatás és egészségügyi problémák

2011.07.20.
1 perces olvasási idő

A csúfolódás és sértegetés már nem csupán az iskolaudvarokra korlátozódik. A digitális zaklatás, akár telefonon, közösségi oldalakon, vagy e-mailen keresztül történik, egyre gyakoribbá válik a gyerekek és a tinédzserek körében.

A nyugtalanító incidensek és az internethez köthető zaklatások hajnalán egy új kutatás azt a következtetést vonta le, hogy az agresszív tevékenységek pszichikai és fizikai hatása rendkívül gyakori, mind az áldozatok, mind pedig az elkövetők körében.

Egy kutató csapat a finnországi Turkui Egyetemen több mint kétezer tizenhárom és tizenhat év közötti fiatallal végezte felmérését. A tiniket az egészségükről, a kábítószerek használatáról, a zaklatási tapasztalataikról és a pszichoszomatikus tünetekről kérdezték.

internetes zaklatás

Szorongás és fájdalom

Azok a kamaszok, akik internetes zaklatás áldozatai voltak, érzelmi szorongástól, koncentrációs problémáktól, fejfájástól, és hasi fájdalomtól szenvedtek, sőt alvási nehézségeik is voltak. Az internetes zaklatások számos hasonló tünetet okoztak, valamint viselkedési problémákat, hiperaktivitást, és gyakori szerhasználatot.

A kutatás eredményei az jelzik, hogy számos lehet ebben érintett: Egy 2007-es kamasz egészségüggyel foglalkozó újság becslései szerint a kamaszok harmincnégy százaléka volt már internetes zaklatás áldozata, és húsz százalékuk volt elkövető ezekben a digitális tettekben.

És a netes zaklatás különösen aggasztó amiatt, hogy mennyire komoly hatása lehet.

Mivel bárhol megtörténhet, a netes zaklatás hatékonyan kizárja az otthon biztonságát. Az elkövetők gyakran még aljasabbak, mert a tetteket relatíve névtelenül követhetik el, és egyetlen gomb kattintásával több száz tinihez juthat el - figyelmeztet az amerikai Nemzeti Bűnmegelőzés Hivatal.

(Sz. D. L., aolnews.com)