testvér
#Lélek

A testvérem az exemmel randizik!

2011.02.26.
1 perces olvasási idő

„A napokban megtudtam, hogy a testvérem a volt barátommal kezdett el randizni. Mindkettőjüknek elmondtam, hogy nem igazán örülök neki, azok után, amit a fiú rólam/nekem mondott.”

Kedves Kamaszpanasz!

Elég kínos problémával fordulok önökhöz. A napokban megtudtam, hogy a testvérem a volt barátommal kezdett el randizni. Mindkettőjüknek elmondtam, hogy nem igazán örülök neki, azok után, amit a fiú rólam/nekem mondott. Szerintetek a testvérem döntött rosszul? Vagy csak én reagálom túl a dolgot és ez teljesen normális? Előre is köszönöm a segítséget!

Kedves kérdező!

Az első válaszunk az, hogy rosszalló érzésed teljesen normális. Természetes, hogy rossz szemmel nézed testvéred és volt szerelmed kibontakozó kapcsolatát, főleg, ha, amint említetted nem a legfinomabb volt a szakítás köztetek.

Szerintünk fontos, hogy mindenképpen beszélj erről a testvéreddel, kettesben és őszintén! A legjobb, ha megpróbálsz – akármennyire is nehéz – pártatlan maradni és nem próbálod meg eldönteni, hogy kinek van igaza és kinek nincs. Sokkal inkább próbáld meg más oldalról megközelíteni a dolgot. Például mondhatod neki, hogy „Te vagy a testvérem és tudod, igenis érdekel a te magánéleted és a mi kapcsolatunk is. Szóval szerintem meg kellene értened, hogy milyen nehéz nekem. Képzeld bele magad az én helyzetembe. Hogyan éreznéd magad, ha én az exeddel randiznék, különösen egy olyan volt barátoddal, aki elég durva dolgokat mondott rólad?”.

Ha a testvérednek sikerül megértenie a helyzetedet és azt, hogy miért érzel így a leendőjével szemben, megkérdezheted arról is, hogy vajon tudatában van-e annak, hogy ez hogyan hathat a te életedre és a vele való kapcsolatodra. Ha mindezt megérti, de mégis hajthatatlan, felteheted neki a kérdést, hogy miért akar egy olyan emberrel összejönni, aki neked komoly fájdalmat okozott és egyébként is, ha veled megtette, akkor lehetséges, hogy a vele is megfogja.

Ha nem akarsz ennyire sarkalatos lenni, akkor próbálj meg higgadtabban beszélgetni vele, különösen kitérve arra, hogy egy mindkettőtöknek megfelelő megoldást találjatok ezen problémára. Ha azonban ez se sikerül, akkor fordulj egy megbízható emberhez, egy felnőtthöz, egy jó baráthoz, aki átsegíthet ezen a nehéz időszakon, a testvéredet pedig hagyd, hogy élje az életét.

Hogy jól vagy rosszul cselekszel? Nos, ezt nem lehet megállapítani. Nyilvánvalóan rossz számodra, hogy mással látod azt, aki egykoron téged ölelt. De túl kell lépni. Ha azonban csak a testvéri szeretet beszél belőled, és mindösszesen csak a nővéred akarod megóvni egy csalódástól, akkor később nem lehet bűntudatod, hisz te figyelmeztetted időben. Jó döntés pedig nincs! Cselekedj, ahogy te gondolod, de ne feledd! Egy ex nem ér annyit, hogy haragba légy azzal, aki mindig melletted van, azaz a testvéreddel!

(Cs.B.)