írás
#Lélek

Hogyan tehet az írás egészségesebbé?

2010.03.27.
3 perces olvasási idő

A közérzetedre és az egészségedre is jó hatással lehet, ha leírva látod gondolataid visszatükröződését. Az alternatív gyógymódok támogatói már régóta összefüggést véltek felfedezni a kreatív kifejezőerő és az egészség között (gondolj a művészeti és zene terápia népszerűségére). Most pedig tudományos bizonyíték van rá, hogy az újságírás is jó hatással lehet az egészségedre.

A kutatások szerint az emocionális és kifejező írás csökkentheti a magas vérnyomást, növelheti az immunműködést, és enyhítheti az asztma, és az ízületi gyulladás tüneteit, segítheti a sebgyógyulást. A HIV fertőzötteknél megsokszorozhatja a fehérvérsejtjeik számát, de akár a fiataloknak a dohányzásról való leszokásban is segíthet.

A kutatási jelentés szerint egy csoport rákos beteg, akik legalább egyszer egy héten 3 héten keresztül leírták, hogyan hatott rájuk a betegség, kevessebb fájdalmat tapasztaltak, és magasan jobb volt a közérzetük, minél inkább az érzelmeiket feltáró történeteket írtak.

Hogyan működik az írás terápia

Az olyan sugallatok, mint „írj egy könyvet arról, ami megváltoztatta az életedet” vagy „írj egy levelet magadnak kisgyerekként”, tekintet nélkül a helyesírásra, vagy a tartalmi kritikára, az írók figyelmét elterelte a betegségükről, de gyakran felfedett sokat jelentő régi történeteket és lényeges új perspektívákat. A történet ereje hatással van aHogyan tehet az írás egészségesebbé?z emberre, és megteremti azt az érzést, hogy érdemes élned az életed, és hogy az a rossz, ami veled történik, az csak egy részed.

Az eredményeket egyesek csodaként definiálják: „Olyan oldalamat találtam meg, amiről nem tudtad, hogy van.” Állítja a kutatásban résztvevő egyik alany. A szomorúság könnyei és a fájdalom örömkönnyekbe és nevetésbe csap át.

Az írás gyógyító ereje mögött rejlő magyarázat

Bizonyíték arra, hogy javítja a fizikális jó közérzetet, bőven van. Míg népszerű teóriák az tartják, hogy az érzelmek elzárása és a titkok mindig előnyösek, mert az elfojtásuk kemény munka, pedig ez nem így van. A kutatás azokat az írásokat favorizálja, amiket nem közönség számára készítettek. Néhány kísérletben, a résztvevőknek még abból is előnyük származott, hogy anélkül írtak, hogy bárki más olvasta volna az írásukat.

Privát versus publikus írás

Van valami az írás tevékenységében ami önmagában megváltoztatja az életünkről alkotott képünket. És az egyik kutató felfedezte, hogy az írás egy bizonyos formája jobb lehet mint a többi, a gyógyulási folyamatban.

Kiderült, hogy ugyanúgy mint ahogy a beszédterápiánál, az új szerkezet és az elbeszélés felépítése az írásnál - amint feldolgozod a régi történeteket és érzéseket újra meg újra -, olyan nézőpontot biztosít, ami távolságot teremt a jelenlegi élethelyzettől, és segít meghatározni, hogy mit jelentenek azok az események, és hogyan kezeljük őket különféleképpen.

Persze, ha csak a traumatikus eseményekről, vagy az érzelmi reakcióinkról írunk, akkor az éppen okozhat több rosszat is, mint jót. Úgy tűnik a kettő kombinációja az, ami jót tesz az egészségnek.

Az írás terápia, persze nem használ mindenkinek. Nincs biztosíték arra, hogy a napi írás hosszú időszakon át gyümölcsöző lenne, sem pedig akkor, ha szükséges bázisként használjuk. Most éppen azt tanulmányozzák a kutatók, hogy mi történik akkor, ha az írók nézőpontot váltanak, egyes szám első személyről, harmadik személyre váltással (énről őre vált).

Ezt arra az elméletre alapozzák, miszerint a teljesen önmagukra korlátozódó írók kevésbé kapnak betekintést, de ezzel a módszerrel lehet, hogy képesek lennénk jobban megérteni az őket ért csapásokat, megpróbáltatásokat úgy, hogy valaki más szemszögéből keresztül tekintenek a világra, aki persze, szintén beavatott.

Blogolással az egészségért

Publikus vagy privát, a kulcs az, hogy megtaláld azt ami számodra működik. A módszer egyik kipróbálója így nyilatkozott: „Nem jelent számomra sokat, ha csak magamnak írok” A blog megírásának motivációja a praktikusság volt: „ A sok támogatóm miatt nyomást éreztem, mert mindig hívtak, vagy e-maileztek, és minden nap tudni akarták, hogy mennek a dolgok” A blogja enyhítette ezt a nyomást, de más módon is segített.

Amikor valaki rákos, az információ gyorsan áramlik befelé, és még gyorsabban kell döntéseket hozni - magyarázza a blogger. Rájött arra, hogy a blogolás nagyszerű módszer arra, hogy összeszedje a gondolatait és összegezze, hogy mi történt az orvosi megbeszélésekkor, hogy megerősítse magában a meghozandó döntéseket. S, mi több, a lelki támogatás kommmentek formájában is özönlött az oldalára, nem csak szeretteitől, hanem idegenektől is. Habár nem azért indította hogy kifejezze az érzéseit, valahogy mégiscsak kibuktak belőle.

Azt állítja, hogy amikor tisztában van vele hogy mások számára is ír, akkor egyre inkább feldolgozza a történteket és közben új dolgokat tanul meg önmagáról és hogy miként érez bizonyos dolgokról, mert egyszerűen csak kiárad belőle. Ez egy mód arra, hogy a jelenre összpontosíts.

Próbáld ki ezt:

Akárkinek ajánljuk, aki egy éppen zajló stresszes dolog izgat, vagy valami ilyesmin van túl.

• Írj 20 percig naponta, 4 napon át.
• Írj egy nagy konfliktusról vagy stresszről az életedben, valami személyesről és fontosról, írhatsz ugyanarról a témáról többször is.
• Írj megállás nélkül, ne zavarjon a helyesírás, vagy a nyelvtan.
• Csak saját szórakoztatásodra írj.
• Ha valami olyanról írsz, ami elviselhetetlenül nyugtalanná vagy szomorúvá tesz, akkor nyugodtan hagyd abba.

Ne várd, hogy rögtön jobban érzed majd magad (lehet, hogy rosszabbul fogod), de jegyezd le az elkövetkező hetekben tapasztalt változásokat magadban.

(Sz.L.)