facebook
#Lélek

Facebook-mánia: Az életünkbe is kerülhet

2010.03.09.
2 perces olvasási idő

Az önbizalomhiányos emberek előszeretettel ismerkednek a világhálón keresztül. Sajnos ez lett a veszte annak a brit lánynak, akit megerőszakolt, majd meggyilkolt egy pszichopata férfi. Mivel a közösségi portálokon bárki, bármilyen hamis adatot megadhat magáról, nem árt az óvatosság ilyenkor. Milyen hátrányai vannak még a Facebook-őrületnek?

Szeretnél egy romantikus estét a kedveseddel? Akkor kerüld el a Facebookot. Egy tanulmány szerint ugyanis a Facebook komoly féltékenységet okozhat, mind szexuális, mind pedig kapcsolati téren.A tanulmány az első olyan hivatalos felmérés, mely a Facebook és a féltékenység kapcsolatát vizsgálja. „A Facebook az embereknek olyan információkat ad, melyet egyébként csak nagyon nehezen tudnának megszerezni” – mondta Emily a kutatás vezetője. A kutatásban egyébként több professzor és pszichológus is részt vett.

Az adatlapján írhat különféle információkat a hátteréről, az életében bekövetkezett szociális változásokról, a volt partnerekkel való viszonyról és a romantikus vagy szexuális szokásairól is.

A kutatócsapat két tagja 308 Facebook felhasználót keresett meg és vizsgált, akik mind egyetemisták, vagy annak közelében álltak, 17-24 évesek voltak. A vizsgáltak csaknem fele ekkor stabil kapcsolatban élt.

Azok, akik részt vettek a felmérésben, 75%-uk mondja, hogy van olyan ember a Facebookon, akivel szexuális, vagy romantikus kapcsolatot létesített, és most pedig barátként szerepel. A megkérdezettek 80%-a pedig elmondta, hogy a barátjának/barátnőjének is vannak ilyen partnerek bejelölve.

A konfliktus elkerülhetetlen

A résztvevők válaszoltak a kérdésekre, melyek a Facebook és a féltékenység kapcsolatát vizsgálták. Megkérdezték őket a személyes kapcsolatokról, hogy mennyi időt töltenek a Facebookon, és hogy ezt legfőképp melyik részén teszik az oldalnak. A kutatók beszámították a személyiséget, a hajlamot más kapcsolatra és egyéb szociális tényezőket is.

facebookozó lány

Ráadásul a tanulmány azt is kimutatta, hogy azok az emberek, akik több időt töltenek a számítógép előtt sokkal gyanúsabbá válnak párjuk számára. Ez előbb utóbb átváltozik egy visszacsatolássá. Ahol a partner fokozatosan ellenőrizni fogja a Facebook oldalát, ezáltal egyre inkább féltékennyé válik, mely így rengeteg konfliktus forrása lehet.

Ördögi kör

A legtöbb résztvevője a tanulmánynak azt mondta, hogy félnek attól, hogy partnereik sokszor olvassák el a személyes adataikat, ezáltal pedig növelik a féltékenységet. Azt is elmondták, hogy nagyon nehéz megállniuk, hogy ne ellenőrizzék partnereik adatlapját.

A fiatalok elmondták, hogy elég sok személyes információt is megosztanak magukról, még akkor is, ha ez féltékenységre adhat okot. „Ez tulajdonképpen egy ördögi kör. Azáltal, hogy az egyik partner személyes információkat fed fel magáról, a másik is ezt fogja tenni. Ez pedig szépen lassan növeli a féltékenység kialakulásának a kockázatát” –mondta a kutatás egyik vezetője.

A legnépszerűbb közösségi portál

Az ok, amiért a Facebookot választották az-az, hogy Kanadában ez a legnépszerűbb közösségi portál. De tulajdonképpen ez az elemzés bármelyik közösségi portálra igaz. A felmérés azért is lehet figyelemreméltó, mert az egyetemista korosztály 90%-a napi szinten használja a Facebookot.
Egy szociális és kapcsolati szakértő szerint fontos, hogy tanulmányozzuk és foglalkozzunk a Facebookal és az ahhoz hasonló oldalakkal, hiszen szerinte ezek az oldalak megváltoztathatják az emberek szociális kapcsolatait.

„Régen az emberek azzal töltötték az idejüket, hogy egymás romantikus és szexuális szokásait figyeljék ki, tudják meg, és fogadják el. De a mai világban ez teljesen megváltozott. Amik régen abszolút privát dolgok voltak, ma már mindenki számára elérhetőek lettek” – zárta a beszélgetést a kutatás egyik irányítója.

(Cs. B.)

Kapcsolódó címkék