hálószoba
#Ezt látnod kell

Kreálj zöld hálószobát

2023.07.01.
1 perces olvasási idő

Ha édes álmokra vágysz, ahhoz a hívogató környezetre is szükséged van. Pihe-puha, bolyhos ágynemű, kellemes illatok és csend, ez mind hozzájárul a tökéletes pihenéshez.

A méreganyagok nemcsak a komfort érzetedet teszik tönkre, vagy a bőrödre vannak rossz hatással, hanem az álmaidat is felkavarhatják. Ha valóban pihentető alvásra vágysz, a hálószobádat is meg kell reformálnod.

Első lépés – a lepedő

Tisztább, frissebb és természetesebb anyagokra van szükséged. A nyári és átmeneti időszakokban olyan lepedőt használj, mely könnyen elnyeli a nedvességet és lélegzik egész éjszaka. Nyolc óra alvás után a reggel is jobban indul, ha friss, tiszta pamut ágyneműből lépsz ki. Télen ezzel ellentétben inkább a flanel lepedőket ajánljuk, melyek tökéletesen tartják a hőt. Kerüld a poliészter lepedőt, mert gyantát használnak készítésük során, melyek mosás során sem távolíthatóak el és ugyanígy problémát okozhat a selyem tisztítása is.

Vigasztald meg magad

Az ágyneműdnek mindig biztonságot és megértést kell sugároznia, amikor belebújsz. Legyen puha és kellemes színű. Sose válassz ingerlő színeket, mint például pirosat vagy élénk rózsaszínt, hiszen a lefekvés előtti pillanatok is hatással vannak álmaidra.

Párnacsata

Éjszakánként ugyanúgy érezzük a szagokat, mint éber állapotunkban, ezért mielőtt belefúrnád az arcodat a kedvenc kispárnádba, érdemes azon elgondolkodnod, hogy vajon milyen anyagból készült. Az illatok és a légúti megbetegedések elkerülése miatt vegyél illatanyag-mentes és antiallergén fejtámaszt. Egy szerves pamut vagy gyapjúpárna megoldást jelenthet a problémádra, de ha szereted a laposabb darabokat, akkor a tönkölybúzával töltött darabok is kiválóak.

Matrac-kavar

Ha nyugodt éjszakákra vágysz, akkor biztonságos matracot kell választanod. Furán hangzik a matrac és a biztonságos szó egy mondaton belüli használata? Pedig van közös vonás. A matrac anyagának megválasztásakor fontos, hogy nehezen gyulladó anyagokból készüljön, valamint nem árt, ha folttaszító és molyriasztó tulajdonsággal is bírnak. Ha gyapjúmatracot vásárolsz – amit ajánlunk – kérdezősködj a gyapjú minőségéről. A juhokat ugyanis gyakran kezelik féregirtókkal és különböző kártevők elleni vegyszerekkel, ezért bizonyosodj meg róla, hogy felhasználás előtt valóban megfelelően van tisztítva a matrac.

Egy kis feng-shui

Nyári napokon és néha a túlfűtött téli szobákban is jól esik kicsit kinyitni az ablakot, hogy friss levegőn szenderüljünk el. A nyugodt alváshoz 18-20 fokos hőmérsékletre van szükségünk, mert ilyenkor a legpihentetőbbek az éjszakáink. De a megfázás ilyenkor egyenes következmény lehet. Ha hűvösebbre vágysz, akkor vásárolj egy alacsony ágykeretet, ami közel van a földhöz. Így hűvösebb környezetben pihenhetsz és a feng-shuinak megfelelően az anyaföldhöz is közelebb kerülsz, ami szintén nyugtató hatással van az idegrendszerre.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

alvás