feng shui
#Zöldövezet

Feng shui alapelvek

2023.06.08.
2 perces olvasási idő

Gyakran halljuk manapság ezt a kifejezést, sőt már-már „trendi” is lett ilyen módon berendezni a lakásunkat, vagy akár az életterünket. Mégis úgy gondolom, hogy sokan csak a felkapottsága miatt teszik mindezt, és nem is tudják, hogy mit is jelent valójában ez a kifejezés, honnan ered a feng shui, és mik az alapelvei.

A feng shui-t vagyis a térrendezés művészetét valamilyen formában az egész világon ismerik. Gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza a kínaiak történelmében, és a hagyományok apáról fiúra öröklődtek. Ez nem csupán egy felkapott „hóbort”, mely kis hazánkba is betört, hanem egy filozófia, melynek alapját képezi a taoizmus, a yin és a yang kettőssége, a csí áramlásának törvényszerűsége, az öt elem tana és a Ji csing. Mindemellett két irányzata alakult ki az idők folyamán. Az egyik a luo-pan-, más néven iránytű-iskola, a másik pedig a báguá-, megérzéses-iskola.

Az elsőre jellemző a titokzatos, szinte áttekinthetetlen szabályok rendszere, mely az égtájakat, az irányokat, a lakók születésének idejét, horoszkópját, a számmágia elveit veszi figyelembe. Középpontjában egy iránytű áll, amelyet koncentrikus körökben öveznek az égtájakhoz kapcsolható tulajdonságok, a 12 állatövi jegy, az elemek és a trigramok. A megérzéses-iskola inkább nyugaton terjedt el, aminek alapja a nyolc trigram által kialakított nyolcszögletű „térkép” – sokaknak talán ismerősebb az a kifejezés, hogy báguá-térkép. Alapja a környezet éber, érzékeny, nyitott szemű megfigyelése és az analógiás gondolkodás.

A feng shui alapelvei a következők

Az első és legfontosabb, hogy a lakóhelyünk hatással van ránk; emellett a lakótér és a benne lakó emberek között összefüggés van, melyet alakítani lehet. Fontos szempont az, hogy a tárgyakat, amikkel körülvesszük magunkat, energiát sugároznak felénk, ezért érdemes olyanokat beszereznünk, amelyekre ha ránézünk, pozitív érezéseket keltsenek. Figyelnünk kell arra is, hogy mindig minden változik körülöttünk, ezért a környezetünket is folyamatosan alakítanunk kell az adott élethelyzetnek megfelelően, és állandóan felül kell vizsgálni az életünk adott területét. Az alapelvek egyike szerint mindent az életenergia mozgat és tart fenn – ezáltal hat ránk a belső tér. Az életenergiát lehet irányítani, ennek következtében a legideálisabb az, ha folyamatosan áramlik, mi által élettel töltődik meg a tér is. Az életenergia mozgását segítik elő a megfelelő helyen lévő színek és formák.

A megfelelő helyeket egy előre meghatározott térkép mutatja meg, melyet a lakás – vagy akár csak egy szoba – alaprajzára helyezünk. Ez a térkép magában foglalja azt a 9 életterületet, melyet befolyásolhatunk a feng shui segítségével. Minden életterület az öt fő elem – víz, fa, tűz, föld, fém – egyikéhez tartozik, melyek jellemző színnel és formával rendelkeznek. Vannak persze az életenergia mozgását gátló és segítő tényezők is. Gátolja ugyanis a mozgást a szűk helyiség, a rendetlenség, a zaj, vagy a kellemetlen szag, ugyanakkor segíti a tisztaság, a rend, a berendezések harmonikus elhelyezése, a jó megvilágítás, a jó illat, az élő növény.

A kilenc életterület a következőképpen jelenik meg a színeket és a formákat tekintve

A karrier, életút az egyetlen terület, melyet a víz elem ural. Erre jellemzők a kéknek a sötét árnyalatai, és a fekete színek, emellett pedig a hullámos, lendületes szabad formák. A kapcsolatok és szerelem, az egészség és testi-lelki egyensúly, a tudás és bölcsesség területeket a föld eleme uralja. Ehhez a sárga és a földszínek, továbbá a négyszögletes és lapos formák tartoznak. A következő elem a fa, mely a család, a szülők, ősök, és a gazdagság, siker, áldás területeket uralja. A fa elem a zöld árnyalatokat, a magas, karcsú, és álló téglalap alakzatokat kedveli. A fém uralja a segítők, barátok, védelmezők és a kreativitás, öröm, gyerekek területeket, amelyek a fehér, arany és pasztell színeket részesíti előnyben. A formák tekintetében pedig a kör, félkör, ovális, kreatív alakzatokat. Végül pedig maradt a hírnév, kisugárzás, inspiráció terület. Ezt a tűz elem uralja, és a vörös árnyalatok, háromszögletű, csúcsos formák jellemzők rá.

Érdemes szem előtt tartani azt a megállapítást, hogy a feng shui nem csodaszer. Hiába vár csodát bárki is, aki nem tesz semmit a változás érdekében. Igaz viszont az, hogy csodás eredményeket lehet ennek köszönhetően elérni, de mindehhez aktív részvétel szükséges.

(KamaszPanasz)