ágynemű
#Ezt látnod kell

Melyik ágynemű a legmelegebb?

2022.12.13.
2 perces olvasási idő

Próbáld ki a flanel ágyneműt! (x)

Hideg napok jönnek, így többek között itt az ideje, hogy az ágyban lévő takarókat, lepedőket télire cseréljük. Ma mindent megnézünk, ami az alvásunk téli előkészítésével kapcsolatos.

A téli szezon egyik legnépszerűbb ágyneműje a flanel ágynemű. 100 % pamutból készült. Ugyanakkor a szövet nagy tömegű. A flanel ágynemű kellemes tapintású, a fonal nagyobb sűrűségének köszönhetően nem kell vasalni, ráadásul a hőt is szépen tartja.

Tehát ha a természetes anyagokat részesíted előnyben, és meleg napokon általában pamut lepedőben alszol, a flanel egyértelmű választás lesz a számodra.

Nagyon gyakori választás a krepp ágynemű

A második nagyon népszerű ágynemű a krepp ágynemű a téli hónapokban. A krepp ágynemű nagyon specifikus. Hiszen a rendhagyó módon összegyűrött anyag adta az ágynemű nevét. Nem mindenki szereti a krepp ágyneműt, pedig az is 100 % pamutból készült.

Aki viszont megszereti, az egész nyáron várja majd, hogy hideg estéken egy krepp anyagú takaró alatt kénylembe helyezze magát.

Vannak, akik a mesterséges anyagokat részesítik előnyben télen

ágyneműGyakori választás a téli hónapokban néhány mesterséges anyag. Ez többnyire a poliészter. Ne vezessen félre ezeknek az anyagoknak a fülbemászó elnevezése – félrevezető lehet például a mikroflanel, amely a flanellepedőkkel ellentétben nem pamutból készült. További képviselői a mikroplüss vagy mikroszálas. A poliészter ágyneműt egyszerűen a „mikro” előtag alapján azonosíthatja.

Ezekből az anyagokból készült ágyneműk - például mikroplüss -, amelyeket az eladók gyakran kínálnak a hideg napokon. Kellemesen puha, bele lehet bújni, és szépen felmelegíteni az alvóhelyet.

Figyelem, ez nem csak az ágyneműról szól!

Az ágynemű önmagában nem tehet csodát. Még mindig csak vékony szövetdarabról beszélünk. A takarónak is tennie kell a dolgát. Nem feledkezhetünk meg a lepedőről és természetesen a pizsamáról sem.

Akárcsak a kültéri téli ruházatnál, a rétegezés kifizetődő. Tehát, ha melegebb pizsamában alszol, és egy meleg paplannal takarod le magad, például flanellel, egyszerűen nem fogsz fázni. És ha mégis, akkor egy meleg frottír lepedőt helyezhetsz a matracra.

Milyen hőmérsékleten ajánlott aludni éjszaka?

Valaki úgy oldja meg a téli hideg problémáját a hálószobában, hogy egyszerűen felkapcsolja a fűtést. De természetesebb a szervezetünknek, ha olyan helyiségben fekszünk le aludni, ahol alacsonyabb a szobahőmérséklet. A hálószobában a levegő hőmérséklete ezért télen gond nélkül 16 és 19 Celsius-fok között mozoghat. Ha ilyen hőmérsékleten nem érzed jól magad az ágyadban, először próbálj meg változtatni a fent említett elemeken - pl. lepedők, ágyneműk, takarók, vagy vegyél fel melegebb pizsamát. A pénztárcád is hosszú távon hálás lesz. Bármilyen hőmérséklet-emelkedés fűtés segítségével valóban az utolsó megoldás, amelyet napokig megtakaríthatsz, ha fázol.

Kapcsolódó címkék

alvás