dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

2009.08.14.
3 perces olvasási idő

Ha leszoksz a dohányzásról, pár napon belül visszanyered íz- és szagérzékelésedet, légzésed egyenletesebbé és természetesebbé válik, életritmusod kiegyensúlyozottabb, álmod frissítőbb lesz. Tovább is van, mondjam még?

Függetlenül attól, hogy erős vagy alkalmi, idősebb vagy fiatalabb dohányos vagy, sohasem késő, hogy leszokj a dohányzásról, még akkor sem, ha többször kell nekifutni.

1. Tudd, hogy miért akarod lerakni!

Szóval, le szeretnél szokni, és szeretnéd tudni, hogy miért? „Mert ez rossz neked” – indok nem elég erős. Kell, hogy találj egy olyan nyomós indokot, ami elég erőt ad neked az elhatározáshoz. Ilyen például, hogy meg akarod óvni a családodat a passzív dohányzástól, vagy elijeszt a tüdőrák, vagy fiatalabbnak akarod magad érezni. Lehet más indok is, a lényeg, hogy leszokáselég erős legyen ahhoz, hogy urald magad, és ne gyújts rá!

2. Ne légy rideg!

Egyszerű lehet azt mondani, egyik napról a másikra, hogy én már nem dohányzom. De megállni azt, hogy a környezetünkben lévő emberek dohányoznak én pedig nem, nagyon nehéz. A segítség nélkül leszokni vágyók 95%-a visszaesett. Ennek az oka, hogy a nikotin függővé tesz. És, ha az agyad függ tőle, és nem kapja meg a szokásos adagját, akkor elvonási tünetek jelentkeznek!

3. Próbálj ki nikotint helyettesítő módszereket!

Amikor abbahagyod a dohányzást, nagyon hamar jelentkezhetnek a tünetek. Ideges, frusztrált, dühös lehetsz. Egyszerűen azért, mert a nikotin után vágyódsz. A nikotint valahogy, pótolni kell a szervezetednek eleinte. Ez legegyszerűbb eleinte a nikotin-tapaszokkal, rágókkal, vagy egyéb különböző segédeszközökkel. Viszont dohányzás mellett ezeket az eszközöket használni szigorúan tilos!

4. Érdeklődj a receptre kapható gyógyszerek után!

Hogyha szeretnéd enyhíteni a sóvárgásodat a nikotin iránt anélkül, hogy olyan gyógyszereket szednél, amelyek nikotint tartalmaznak, beszélj az orvosoddal, hogy írjon fel neked különféle gyógyszereket, amik segíthetnek a leszokásban. Az egyik fajta gyógyszer az agy azon részén csökkenti a sóvárgást ahol a nikotin-vágy kialakul. Másikfajta gyógyszerek pedig az elvonási tüneteket, mint például a depresszió, vagy koncentrációs zavar, csökkentik.

5. Egyedül nem megy!

Mondd el barátaidnak, családodnak, munkatársaidnak, hogy te végleg le szeretnéd rakni! Az ő támogatásuk szintén nagy erőt képviselhet. Esetleg iratkozz be egy viselkedési terápiára, ahol szakértőkkel beszélhetsz, akik szintén sokat segíthetnek, hogy megtaláld a helyes utat. Egy-egy ilyen terápia és a nikotin-pótló gyógyszerek együttes használata megsokszorozza az esélyét annak, hogy sikeres lesz a leszokásod.

6. Kezeld a stresszt!

A legtöbb ember azért cigizik, mert –szerinte - ezzel lazul el, így oldja a feszültséget. Mikor lerakod a cigit fontos, hogy tanuld meg másképp kezelni ezt a feszültséget! Hallgass zenét, menj el egy masszázsra, jógázz legalább az első pár hétben, mikor leraktad a cigit.

7. Kerüld az alkoholt, és egyéb „ravasz” szereket!

Vannak bizonyos tevékenységek, melyek megnövelik annak esélyét, hogy rágyújts! Ilyen például az alkohol is! Az első hetekben, mikor leraktad a cigit, kevesebbet igyál! Ha neked ez a ravasz szer a kávé, akkor helyette igyál teát! Ha minden étkezés után szívtál eddig, akkor pedig helyettesítsd, mondjuk rágóval!

8. Tiszta ház

Mikor elszívtad az utolsó szál cigarettát, dobd ki a hamutartódat és a öngyújtóidat! Gyorsan és alaposan mosd ki a ruháid közül mindent, amelynek egy picit is cigi szaga volt! Használj légfrissítőt a lakásban, hogy eltűnjön az a megszokott illat! Semminek nem szabad, hogy emlékeztessen, hogy te valaha cigiztél!

9. Próbáld újra és újra!

Sajnos nagyon sokan visszaesnek. Rengeteg dohányzónak többször is neki kell futnia, hogy ténylegesen leszokjon a dohányzásról. Mikor visszaesel, gondold át, hogy mit rontottál el és, hogy mi vezetett a rágyújtáshoz. Újra és újra legyél elszánt, fuss neki többször is! És amikor megint nekifutsz, tűzd ki a dátumot a naptárba! Legyen nálad ez is ünnepnap!

10. Mozogj!

A fizikai aktivitás tovább csökkentheti a dohányzásra való kényszert! Amikor a cigarettádért akarsz nyúlni, csatold fel a koridat vagy vedd fel a futócipődet és irány! De egyszerűbb tevékenységek is megteszik, például kutyasétáltatás, vagy gyomlálás. Hidd el, ez alatt az idő alatt kalóriákat égetsz el, és így már az-az indok is kilőve, hogy azért nem hagyom abba, mert akkor elhízok!

11. Egyél gyümölcsöket és zöldségeket!

Ne diétázz, amikor leszoksz! A túlzott megvonás könnyen, rágyújtáshoz vezethet! Sokkal inkább egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, és zsírszegény tápanyagokat. Egyes kutatók szerint ugyanis ezek a tápanyagok szörnyűvé teszik a cigaretta ízét. Ez szintén egy mankó lehet számodra, a dohányzással folytatott harcban.

12. Válaszd ki a jutalmad!

Az óriási egészségen felül javadra szolgál, hogy rengeteg pénzt takaríthatsz így meg! Ezt a pénzt gyűjtsd össze és költsd magadra vagy valami mókásra!

13. Tedd meg az egészségedért!

A pénzügyi haszonon kívül, más is van, ami sokat segíthet neked. Közvetlen egészségügyi hatásai is vannak! Csökkenti a vérnyomásod, és mindössze húsz perc múlva visszaáll a pulzusod is. Egy napon belül az oxigén és a szén monoxid aránya a vérben helyreáll, csökken a szívroham kockázata. Hosszabbtávon csökkenti a koronaér-szerű betegségek, a stroke, a tüdő rák, és egyéb más rák kialakulásának a kockázatát.

Sok szerencsét!

(Cs.B.)