dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Dohányzás a fiatalkorúak börtönében

2012.04.29.
3 perces olvasási idő

A 24 évnél fiatalabb korosztály 40 százaléka dohányzik. Arról nincs pontos adat, hogy a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében mi a helyzet, de abban minden szakember egyetért: a zárt térben többen, és valószínűleg többet nyúlnak dohánytermékekhez.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében zárt légterű dohányzóhely is kialakítható a büntetés-végrehajtási intézményekben a fogvatartottak számára, ennek alapján dohányzó, illetve dohányfüst-mentes zárkákat kell kijelölni.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa úgy véli: a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében nem engedhető meg dohányzó zárka kialakítása, a fogvatartottak közül ugyanis sokan 18 évnél fiatalabbak, akiknek tilos dohányterméket eladni, továbbá a zárkák kis légtere miatt a káros hatások megtöbbszöröződnek. Az alapvető jogok biztosa ezért megfontolandónak tartja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében tilos legyen a dohányzás a zárkában.

Az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya megkeresésünkre a következőket válaszolta: "az ombudsman felvetésével egyetértünk, az esetleges erre vonatkozó jogszabály-módosítást támogatni tudjuk."

dohányzás

„Lényegesen többen dohányoznak”

Minden embernek joga van a dohányfüst-mentes környezethez - véli Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője, aki nem tud arról, készült-e bármilyen felmérés például a tököli börtönben fogvatartottak dohányzási szokásairól. Egy biztos, a zárt helyeken lényegesen többen dohányoznak, éppen a zártság miatt.

Megkerestük a témában a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Sajtó Irodáját is. Válaszuk szerint írásban kell nyilatkoznia az új belépőnek, hogy dohányzó vagy dohányfüst-mentes zárkában kéri-e az elhelyezését. A fogvatartottat nyilatkozatának megfelelő zárkában kell elhelyezni. Amennyiben az egyéb elkülönítési szabályok szükségessé teszik, a dohányzó fogvatartott - dohányzási tilalom mellett - átmenetileg nemdohányzó zárkában is elhelyezhető. Dohányzó zárkában csak zárt ajtónál lehet cigarettázni.

Munkahelyen a kijelölt területen is csak a munkaközi szünetekben megengedhető a rágyújtás. Amennyiben a fogvatartott a fogva tartás ideje alatt változtatja meg dohányzási szokásait, úgy a kérelmi lapon a nevelőjénél kérheti a dohányzó vagy dohányfüst-mentes zárkába történő áthelyezését.

A büntetés-végrehajtási szervek területén dohányterméket kizárólag az erre engedéllyel rendelkező személy árusíthat üzletben, kereskedelmi egységben. Az itt forgalmazott dohányterméknek meg kell felelnie a jogszabályokban meghatározott feltételeknek (jelölések, zárjegy megléte). 18. életévüket be nem töltött fiatalkorúak számára tilos forgalmazni ilyen termékeket – olvasható a levélben.

2011-ben négy helyen, köztük Tökölön is tartott tájékoztató előadássorozatot a fogvatartottak részére a Váltó-sáv Alapítvány munkatársa, kiemelt téma volt a dohányzás megelőzése.

Nemcsak áru, értékcikk is

A fogvatartottak maguknál tarthatnak cigarettát, szivart vagy dohányt, szipkát, pipát, gyufát, öngyújtót, töltőkészüléket, cigarettapapírt, sodrókészüléket. Az egyik, a Magyar Televízió által vetített dokumentumfilmben arról vallanak a tököli fogvatartottak, hogy a legnagyobb érték a dohány és a kávé. Egyfajta árucikk, ezzel fizetnek egymásnak a bent élők. A kantinban a személyes letéti számláról lehet vásárolni, a dolgozó fogvatartottak keresete is erre a számlára kerül. A dokumentumfilmből kiderül: a falak között is működik az uzsorázás, van olyan srác, aki, ha kölcsönad egy szál cigit, hármat kér vissza.

A pszichológusok abban egyetértenek, hogy 25 év alatt még nem alakultak ki a fiatalokban azok a mentális struktúrák, amelyek a felelős döntést hozzák, amelyek a gátakért felelősek. Erre mondjuk, nem ismernek határt. Nos, ez a zárt falak között még inkább így van.

A fiatalok és a cigi

Igen szomorú a kép a különböző tanulmányok, kutatások szerint. A 13 és 15 év közötti fiatalok közel 60 százaléka kipróbálta már a dohányzást, 23 százalékuk jelenleg is cigarettázik. A 15 és 24 év közöttieknél ez az arány még magasabb: közel 40 százalékuk nyújt rá rendszeresen. A felmérésről itt olvashatsz.

A javítóban tiltva van

Felvetődött szerkesztőségünkben a kérdés, hogy a javítóintézetekben miként valósul meg a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartása. A javítóintézeti nevelés egyfelől közoktatási, másrészről gyermekvédelmi funkciókat lát el, így ezekben az intézményekben tilos a dohányzás, erre a célra nincs lehetőség külön helyiséget kialakítani. Ezekben az intézetekben 18 évnél fiatalabbak élnek, tanulnak, ezért is fokozott a társadalom felelőssége. Teljesen indokolt, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény oktatási intézményekre vonatkozó rendelkezéseit ezekben a létesítményekben is alkalmazzák, betartsák - olvasható az ÁNTSZ válaszában.

Szerettük volna megkérdezni a debreceni javítóintézet vezetőségét is a témában, hogyan zajlik az ellenőrzés, betartják-e a bent élők a szabályokat, de nem kaptunk választ.

(Szerző: T.A. újságíró)