dohány
#Drog, cigi, alkohol

Leszokni újévkor sem egyszerű

2014.01.08.
1 perces olvasási idő

A dohányosok 40 százaléka tesz valamilyen újévi fogadalmat, és közülük minden második káros szenvedéllyel élő a cigarettára vonatkozóan hoz meg egy döntést – derül ki a Szinapszis Kft. közel 700 dohányos megkérdezésével végzett felméréséből.

A dohányosok válaszaiból kiderül: 61 százalékuknak semmit nem jelent az újév a fogalom-tétel szempontjából, míg 19 százalékuk a cigarettázási szokásokra vonatkozóan határozza el magát. A további, leggyakrabban elhangzó fogalmak között találjuk az egészségesebb életmódot (18%), a fogyókúrát (15%) valamint a rendszeres sportolást (15%) is.

Az életkor emelkedésével csökken a káros, füstös szenvedéllyel kapcsolatban döntésre jutók aránya, míg – nem meglepően - háromszor annyi nő tesz a fogyókúrával kapcsolatban fogadalmat, mint férfi. A rendszeres sportolás újévtől való beiktatása a fiatalabbak körében jellemzőbb.

Keveseknek és csak részben sikerül betartani a megfogadottakat

Az újévi fogadalom sem garantálja a dohányzásról való leszokást.

A cigarettával kapcsolatban fogadalmat tevő dohányosok fele annak teljes elhagyását, másik fele pedig a mennyiség csökkentését próbálja megcélozni. A legfiatalabb korosztályban a legmagasabb azok aránya, akik teljesen leszoknának, míg a középkorúak – jellemzően krónikus betegek (!) – inkább a mennyiség részbeni csökkentésével próbálkoznak. Ez utóbbi jellemzően az otthon/lakásban, ágyban, autóban valamint a gyerme(ke)k közelében történő korlátozást jelenti a dohányosok életében.

Az újévkor fogadalmat tevők körében ugyanakkor nem túl biztató a leszokás sikeressége. A dohányzással kapcsolatban elhatározásra jutók 38 százaléka a kezdeti lelkesedés után rövid időn belül visszaszokott a régi mennyiségre, 35 százalékuknak pedig egyáltalán nem sikerült a kísérlet, pár nap után ugyanott folytatták, mint a fogadalom előtt. Egynegyedük részben járt sikerrel, hiszen letenni ugyan nem tudta, de kevesebb cigarettát szív, mint korábban.

(Szinapszis)