itatós rablás
#Drog, cigi, alkohol

Itatós rablás: Veled is megtörténhet!

2019.12.22.
3 perces olvasási idő

Fogadtál már el italt idegentől szórakozóhelyen, vagy éppen az utcán, a buliból hazaindulva? Volt már rá eset, hogy amikor kimentél a mosdóba, ott maradt az italod őrizetlenül a pulton? Hallottál már az itatós rablásról?

Létezik egy olyan vényköteles, erős, gyorsan ható altató, amely kizárólag orvosi rendelvényre alkalmazható álmatlanság rövid távú kezelésére. Használják még sebészeti beavatkozások és műszeres kivizsgálás előkészítésére feszültségoldóként, nyugtatóként. Sajnos nem csak az orvostudomány nyúl hozzá - rossz kezekbe is kerülhet.

Az „itatós rablás” lényege, hogy a szórakozóhelyekről hazainduló, jókedvű, már alkoholt fogyasztó fiatalokat itatnak öntudatlanra az elkövetők. Jellemzően előbb leszólítják őket, majd némi barátkozás után olyan itallal kínálják őket, amelybe korábban altatót kevertek. A tettesek célja az, hogy kihasználva az öntudatlanságot, kirabolják a fiatalokat. Főként azokat az egyetemistákat érinti az ügy, akik saját lakással rendelkeznek, egyedül élnek, láthatóan jómódúak - ám nem csak rájuk jelenthet veszélyt, bárkit leitathatnak.

Gyors és ütős

Itatós rablás: Veled is megtörténhet!Zacher Gábor toxikológus elmondta, hogy hetente 3-4 ilyen esetről tudnak.

Az altató igen gyorsan hat, elegendő 1-2 tabletta a hatáshoz, 15-20 perc, és már alszik is az áldozat. Akár 5-6 órát is átaludhat a fiatal attól függően, mekkora adag szert kapott, és milyen az egészségi állapota.

Az alkohol tovább fokozza a hatást, bódultságot, pszichés elváltozást, érzelmi zavart okozhat. Különösen veszélyes lehet, ha az áldozat valamilyen krónikus betegségben szenved, és így kevernek altatót az italába – sorolja dr. Horváth-Sziklai Attila gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatalának vezetője.

A tabletta nem kapható vény nélkül, így az orvos csak azoknak a betegeknek írhatja fel, akik elalvási nehézséggel vagy éjszakai felébredéssel küszködnek. A terápia rövid ideig tart, rendszerint néhány hétig. Sokan illegális csatornákon keresztül jutnak hozzá a szerhez, ennek minősége azonban megkérdőjelezhető – hangsúlyozza a gyógyszerész.

Tegyél feljelentést

A helyszínen a tünetek kiváltója, a mérgezés forrása rendszerint nem derül ki, vagy legalábbis nem egyértelmű. Mi nem teszünk mást, mint hogy a szükséges ellátás után a megfelelő kórházba szállítjuk a beteget, ahol a diagnózis megszületik, illetve az előzmények, a „sztori” is kiderülhet – nyilatkozta a KamaszPanasznak Győrfi Pál, a mentők (OMSZ) szóvivője.

A szerencsésebbek nem a klinikán, hanem otthon alusszák ki magukat, megússzák komolyabb, akár halált okozó mérgezés nélkül.

Amennyiben valami nem stimmel, ha a hirtelen és hosszú alvást követően valami szokatlant, például figyelemzavart, fáradtságot érzékelsz magadon, mindenképpen fordulj orvoshoz, ugyanis a szer – a dózis és az alkalmazás gyakoriságának függvényében – napok múlva is kimutatható a szervezetből.

Ha pedig eltűntek az értékeid, esetleg megerőszakolhattak, akkor irány a rendőrség! Hívd a 107 vagy 112-es telefonszámot, tegyél feljelentést. Bűncselekmény áldozataként segítséget kaphatsz az Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Szolgálatától is (www.kih.gov.hu, vagy 06-80-244-444).

Légy elővigyázatos

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a bajt? Ezt kérdeztük Buczkó Erika rendőr alezredestől, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának áldozatvédelmi referensétől.

  • A legfontosabb, hogy ne egyedül menj bulizni, valamelyik családtagod vagy barátod mindig tudjon arról, hogy pontosan melyik szórakozóhelyre mentek, vagy legalább a környéket ismerjék.
  • Ne hivalkodj az értékeiddel, ne a szórakozóhelyen nézegesd a méregdrága telefonodat, ez szemet szúrhat a bűnelkövetőknek, így kiszemelt áldozattá válhatsz.
  • Ne fogadj el semmilyen italt ismeretlenektől, ne hagyd őrizetlenül az italodat, ki tudja, mi kerül bele, amíg távol vagy. Ha mégis magára hagytad a nyitott üvegben vagy pohárban lévő italt, utólag ne idd azt meg, hagyd ott.
  • Ne csak a szórakozóhelyen, hanem hazafelé is figyeljetek egymásra, ha közösen indultatok el, menjetek is haza együtt.
  • Előfordulhat, hogy mégis egyedül mész haza, ebben az esetben hívj taxit, ne egy arra járó, szabadon kószáló autót ints le, és legyen nyoma a hívásnak a taxi társaságnál is.
  • Amennyiben a tömegközlekedést választod, ülj oda, ahol többen vannak, vagy maradj a vezetőfülke közelében.
  • Ha szóba állsz egy idegennel, légy óvatos, önmagadról, személyes dolgaidról ne adj meg olyan információt, amivel visszaélhet.
  • Ne fogadj el idegentől semmilyen italt, ne dőlj be egyből, ha azt modja, hogy születésnapja van, vagy gyermeke született, és ezt most veled szeretné megünnepelni. Lehet, hogy éppen ez a csapda. Leitathat altatóval kevert üdítővel, majd hazakísér és kirabol, te pedig ezidő alatt alszol, utólag pedig semmire sem emlékszel.

Kamerák, biztonsági szolgálat

Megkerestük az egyik debreceni, a fiatalok körében népszerű szórakozóhely vezetőjét, aki elmondta, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne történjen ilyen „itatós” eset, de a legjobb tanács az elővigyázatosság. Fontos az is, hogy a barátok és az ismerősök figyeljenek egymásra, valamint a biztonsági szolgálat is sokat tehet az ügy érdekében, a kamerák pedig bizonyítékul szolgálhatnak egy esetleges bűncselekmény alkalmával.

(Szerző: T.A., újságíró)