suli
#Drog, cigi, alkohol

Ha külföldön tanul a diák, több alkoholt fogyaszt

2010.11.21.
1 perces olvasási idő

Egy új kutatás szerint azoknak a tanulóknak, akik külföldre mennek egyetemre, nagy eséllyel megnő, akár meg is duplázódik az alkohol bevitele, amíg külföldön tartózkodik.

Az alkoholfogyasztás leginkább Európában, Ausztráliában, valamint Új-Zélandon nőtt meg drasztikusan, a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. A fiatalok azt mondták, hogy nagyban befolyásolta őket a helyiek durvább alkoholfogyasztási szokása, valamint az adott kultúra megismeréseként fogták fel az egyes italozásokat.

A kutatás kizárólag azokra korlátozódott, akik a Wahingtoni Egyetemről utaztak külföldre tanulni, ám az egyetem egyik diplomázott diákja úgy nyilatkozott, hogy szerinte máshol is hasonló a helyzet, és nem hiszi, hogy más egyetemeken különböző eredményeket tudnának felmutatni.

„Nem gondolom, hogy ez csupán ennek az egyetemnek a problémája” – mondta Eric Pedersen, pszchilógia szakon végzett tanuló, aki megjegyezte, hogy a kutatás során sokkal több nőt kérdeztek meg, valamint a megkérdezettek is egy széles etnikai réteget öleltek fel. Bár a kutatás nem tért ki különösebben arra, hogy vajon miért is isznak jóval többet azok a diákok, akik külföldön tanulnak, mégsem nevezhetjük az adott jelenséget mértéktelen ivászatnak.

„Egyébként is általános dolog az ivászat kollégiumokban, egyetemen. Különösen nagy az esély erre, ha a diákok tanulmányaikat egy másik országban folytatják.” – tette hozzá Pedersen. Azt is megjegyezte, hogy azoknak a diákoknak a nagy része, akik külföldön tanulnak, beleszámítva azokat is, akik isznak, nem kerültek semmilyen bajba külföldön.

A Washingtoni Egyetem számos külföldön tanuló diákja közül 177 válaszolta meg a kérdéseket, mielőtt elmentek, valamint mikor visszatértek. Az eredmények alapján ezek a tanulók kétszer annyi alkoholt fogyasztottak, amikor külföldön tartózkodtak, ám mikor hazatértek már csak heti 3-5 italt fogyasztottak. Emellett természetesen azok a diákok, akik a Közel-Keletre, vagy egyéb olyan helyekre utaztak, ahol nem jellemző az alkohol fogyasztása, éppen hogy csökkentették alkohol bevitelüket.

Azok a tanulók, akik még nem fogyaszthattak legálisan alkoholt az Egyesült Államok területén, mintegy 170 százalékkal növelték alkohol bevitelüket. Az összes növekedés körülbelül 105 százalékosra tehető.

Henry Wechsler, a Harvard Egyetem tanára úgy nyilatkozott, hogy a külföldi ország maga is egy fontos befolyásoló tényező, hiszen a helyiek viselkedése, hozzáállása is nagy hatással lehet az ott tanuló diákokra. Emellett szerinte az otthontól, hazai környezettől való távolság is sokat számít, hiszen a nagy távok laza, felszabadult atmoszférát is teremthetnek.

(Gy.A., news.yahoo.com)

Kapcsolódó címkék

alkohol