vizipipa
#Drog, cigi, alkohol

Vízipipa: Dohánnyal vagy nélküle?

2010.01.03.
1 perces olvasási idő

„Szoktam vízipipázni néha napján, de nem vagyok egy mindennap a pipa mellett ülős gyerek. Nemrég a haverjaim elkezdtek érdeklődni a dohánnyal működő vízipipák iránt, de fenntartásaik vannak az egészségügyi hatásaival kapcsolatban. A dohány nélküli vízipipák csak természetes anyagokat, gyógynövényeket tartalmaznak, így nyilvánvalóan egészségesebb, mint a dohányos vízipipa. Nehéz, bár el tudom fogadni, hogy semmilyen dohánytermék nincs mellékhatás nélkül, de ez még mindig egészségesebb, mint a hagyományos dohánytermékek nem de?”

Faszén és a melléktermékek

Tény és való, hogy a vízipipák elhíresültek arról, hogy sokkal egészségesebbek mint az egyéb dohánytermékek, és ez egy bizonyos szempontból igaz is. A vízi pipázásnak nem feltétlenül kell azt jelentenie, hogy dohányt szívsz, vagy nikotint juttatsz a szervezetedbe. Habár legtöbbször erre asszociálnak. A vízipipának ténylegesen nem ez a legnagyobb veszélye, de sajnos neki is megvan a maga démonja – az égő faszén – amely számtalan egészségügyre káros anyagot juttat a szervezetedbe, még ha nem is dohányt használsz vízipipázáskor.

Amikor a faszenet égetik, elindul az ún. vízipipahatás. Számos kémiai folyamat zajlik le ez alatt a pár másodperc alatt, mely végül szén-monoxidot és különböző káros szénhidrogéneket bocsájt ki. A faszén melléktermékein kívül a vízipipások az égéssel járó nagy mennyiségű méreganyagot is a szervezetükbe juttatják, függetlenül attól, hogy a vízipipa dohányt tartalmaz vagy sem.

Egy napjainkban kikerült tanulmány szerint, akik a vízipipázást rendszeresen űzik, több szén-monoxidot lélegeznek be, mint azok akik, naponta egy doboz cigarettát szívnak el. Tény és való, hogy a vízipipa nagyon csekély mennyiségben tartalmaz nikotint, sőt van, hogy egyáltalán nem. Viszont az összes vízipipa égő faszénnel működik, ami pedig egyértelműen bejut a szervezetünkbe lélegzés révén.

Egyik kutya ...

A dohányt tartalmazó vízipipák sokkal lassabban égnek, mint a teafüveket, vagy egyéb gyógynövényeket tartalmazó pipák. És amennyire igaz az, hogy egészséges a vízipipa, legalább annyira káros is. Még a legkisebb mennyiségű szén-monoxidnak és egyes szénhidrátoknak is maró és karcinogén hatásai vannak. Hogy többet megtudj, a vízipipáról olvass utána nálunk, kérdéseiddel pedig bombázd orvos szakértőinket!

A vízipipa nyilvánvalóan vonzó lehet, hiszen a megosztott cső egyfajta közösségi kontextust vetít előre. Mint bármilyen káros szenvedély, ez is egyéni döntés, de mielőtt kipróbálnánk, vagy rendszeresen használnák, mérjük fel a körülményeket, és számoljunk a kockázatokkal, mellékhatásokkal.

Szóval, ne teljesen hidd el hogy a vízipipa egészségesebb mint a többi. Bizonyos oldalról igen, de van káros része is. Mérlegelj, dönts, majd pedig élvezd a tapasztalatot!

(Cs. B.)