Betegségek, vírus

#Betegségek #vírus

88 db cikk a témában

Kéz-láb-száj betegség – Mi is ez?
#kéz-láb-száj betegség
2023.02.28.

Kéz-láb-száj betegség – Mi is ez?

A kéz-láb-száj betegség enyhe, fertőző vírusfertőzés. A tünetek közé tartozik a sebek a szájban és a kiütések a kezeken és a lábakon. Bár a betegség gyakrabban fordul elő kisgyermekek körében, tiniknél is megjelenhet például középiskolai kollégiumokban, de kisebb testvértől is el lehet kapni.

Mandulagyulladás: tünetek, kezelés
#mandulagyulladás
2022.12.01.

Mandulagyulladás: tünetek, kezelés

Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz és a megfázáshoz kapcsolódik.

Majomhimlő tiniknél
#majomhimlő
2022.11.01.

Majomhimlő tiniknél

A majomhimlő terjedése során - ha nem is a felnőtt esetek növekedésével arányosan, de azzal párhuzamosan - a megfertőződött kamaszok száma is nő, sőt esetükben nagyobb a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulásának esélye.

Mi is az a HPV?
#hpv
2021.11.15.

Mi is az a HPV?

A HPV, vagy más néven a humán papilloma-vírus, igen gyakori vírus, és rengeteg változata létezik. A legtöbb HPV-fertőzés tünetmentes és nem veszélyes, s egy idő után magától megszűnik. Ám bizonyos esetekben előfordul, hogy a vírus tovább élősködik a testben.

#koronavírus
2021.07.09.

A fiatalok számára is aggasztó hír a delta-variáns terjedése

A delta variáns, a koronavírusnak mára az Egyesült Államokban is dominánssá lett változata jóval gyorsabban terjed, s ezért könnyebben, hatékonyabban fertőz, mint a többi törzs. Mindez pedig a fiatalokra nézve is különösen veszélyes.

#koronavírus
2021.06.16.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja a 12 év felettiek oltását

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását. A gyermekek körében gyakran enyhe formában zajló fertőzés ellenére érintettségük nem elhanyagolható a közvetlen vírushatás és a járvány járulékos következményei miatt.

#koronavírus
2021.05.07.

Az MTV dokumentumfilmmel segíti a járványhelyzet miatt lelki gondokkal küzdő fiatalokat

Különleges dokumentumfilmmel hívja fel a figyelmet a tinédzserek járványhelyzet okozta súlyos mentális gondjaira az MTV. A zenecsatornán itthon május 8-án, szombaton 15:05-től látható Each and Every Day című dokumentumfilmben olyan fiatalok szólalnak meg, akik bár lelkileg mélypontra kerültek, de segítséget kértek, és így képesek voltak kimászni a gödörből.

#koronavírus
2021.05.04.

16-18 éves fiatalok – Péntekig regisztráljatok

Arra kérik az oltást kérő 16 és 18 év közötti fiatalokat illetve szüleiket, hogy ha még nem tették, akkor május 7. péntekig regisztráljanak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

#hpv
2021.04.20.

A méhnyakrák oka, megelőzése, felismerése

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV, azaz a humán papillómavírus egyike ezeknek, és a méhnyakrákok döntő többségének kialakulásáért felelőssé a HPV tehető. A fiatal lányok sokkal veszélyeztetettebbek, a fertőzés legnagyobb gyakorisággal a 25 év alatti, szexuálisan aktív nők körében fordul elő. A HPV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható, védekezni azonban lehet ellene!

#aids-teszt
2021.03.27.

Hol végeztethető HIV teszt?

HIV tesztet állampolgárságra való tekintet nélkül bárki kérhet. Az anonim HIV teszthez való jog törvényen alapuló jog.

A HIV-fertőzés korai tünetei
#HIV-fertőzés
2021.03.18.

A HIV-fertőzés korai tünetei

A HIV-vírus megjelenése utáni egy-két héten belül a betegek 40-90%-a influenzaszerű tüneteket tapasztal. Ennek ellenére gyakran előfordul az is, hogy a tünetek évekig vagy akár évtizedekig nem jelennek meg a fertőzést követően. A HIV-fertőzés leggyakoribb tüneteit gyűjtöttük össze.

A HPV megelőzése
#HPV
2020.09.14.

A HPV megelőzése

A HPV a leggyakoribb olyan szexuális úton terjedő betegség, amely kiemelten a fiatal, akár kamasz korosztályt érinti. Tudd meg, hogyan előzheted meg a fertőzést!