testedzés
#Betegségek

Tornateremből a kórházba – mi az oka?

2009.09.02.
2 perces olvasási idő

Napjainkban a gyerekek sokkal többször kerülnek kórházba tornatermi sérülés által, mint egy évtizeddel ezelőtt, mutatta ki egy gyermekosztályon végzett felmérés.

Az egyik részről a probléma az iskolai védőnők és a felügyelők hiánya. Ez okozhatja a 150%-os ugrást a tornaterembe szerezett sérüléseknél 1997 és 2007 között.

A rendszeres mozgás hiánya

A másik ennél sokkal súlyosabb ok, hogy a gyerekek nagy része vagy buliból, vagy pedig azért, mert ez a menő, nem jár semmilyen egyéb sportra, sőt gyakran testnevelés órára sem. Így érthető, hogyha egyszer véletlenül elkezd tornázni nagyon könnyen megsérül.

Ijesztő számadatok

Míg hivatalos adatok szerint a rendszer 1997-ben 24 347 tornatermi „áldozatról” számolt be, addig 2007-re ez a szám rettenetesen megnőtt. A tornateremben megsérült nebulók száma elérte a 62 408-at! Az adatok fiúkat és lányokat egyaránt tartalmaznak, minden korosztályból. Ijesztő nemde? Minden 5. eset rándulás vagy ficam volt. Míg minden 7. kar vagy lábtöréssel, repedéssel végződött.

Az esetek 70%-ában a baleseteket ezen 6 sport közül valamelyik okozza: futás, kosárlabda, foci, röplabda, amerikai foci és gimnasztika.

Egy másik adat szerint a legszörnyűbb baleseteket a pompon-lányok szenvedik el. Nagyon sokszor ezek a sérülések sajnos érintik a gerincet is. Ez a felmérés nyilvánvalóan a főiskolai és középiskolai fiatalokról szól. A középiskolai pompon- kultusznak meg is lett az eredménye. Egy év alatt 73 ilyen sérülést diagnosztizáltak.

Kevés a szakember

Visszatérve a kiváltó okokra: tény, hogy nagyon rossz aránnyal bírnak az iskolai testnevelő tanárok, és a gyerekek. Az Amerikai iskolák mindössze 30%-ában megfelelő az arány. Ezalatt pedig egyre több gyerek kerül a tornaterembe, megnehezítve a felügyelők munkáját.

De a legnagyobb gond nem ez! A probléma ott kezdődik, hogy rengeteg fiatal nem mozog eleget! Sőt legtöbb esetben sajnos szinte semmit! Az órákra, pedig azért mert trendi be se jár. Ezzel nem is tudja, hogy az osztályzaton kívül a saját egészségét rombolja le. A mozgás kell és szükséges! Ezért vezették be a testnevelést is az iskolákba!

Nem csak egy tantárgy!

Természetesen több ápoló és szakfelügyelő nagyobb biztonságot jelenthet, de amíg a gyerekek nem veszik komolyan ezt a tantárgyat ők sem tudnak csodát művelni. A legjobb lenne talán, ha kicsit megreformálnák a testnevelést is! Olyan sportokkal bővítenék ki amelyek felkelthetik a gyerekek érdeklődését, például biciklizés, sziklamászás és hasonló érdekes szerek.

De bármi is a tényleges és valódi oka a tornatermi sérüléseknek, a növekvő létszám nem. Mert ugyan lehet, hogy minimálisat növekedett a testnevelés órára kötelezettek száma, de sajnos pont ennyivel csökkent is, mivel ők gyakran nem is vesznek részt vagy felmentettek valamilyen önálló kitalált indokkal.

Reformokra van szükség

Talán magukat a felügyelőket, tanárokat is újra kéne képezni, hogy értsenek a gyerekek nyelvén, és ösztönözzék őket a rendszeres mozgásra. Fel kellene újítani a tornaszereket és a különféle eszközöket is, a biztonságos testnevelési órák lebonyolítása érdekében.

De a tornatermi foglalkozás lehet a jövőben szinte az egyetlen módszer, hogy a túlsúlyosság ellen küzdjenek a fiatalok. Ha hosszú ideig nem mozgunk, azzal sokkal nagyobb kárt okozunk, mint hogy egyszer eltörjük a kezünket!

Szóval fiatalok! Mozogni, mozogni, mozogni!

(Cs.B)