közlekedés
#Betegségek

Defekt - Mit tehetsz?

2024.03.05.
1 perces olvasási idő

A közúti balesetek legtöbbje nem olyan súlyos, mint például egy ütközés. Az emberek nagy részének volt már kisebb balesete - ilyen például, ha valaki nekitolat egy táblának. De az egyik leggyakoribb gond a defekt. Mi a teendő ilyenkor?

Mit tegyünk defekt esetén?

Vezetés közben, ha defektet kapsz, nagyon veszélyes tud lenni rád és a közlekedés más résztvevőjére. Hogy elkerüld a defektet, mindig ellenőrizd a gumikat, hogy nem túl öregek-e, nincs-e rajtuk sérülés, és hetente ellenőrizd a guminyomást! Defektet sok minden okozhat, például idegen tárgy, vagy rossz guminyomás.

Ha már megtörtént, amire nem számítottál, kövesd ezeket az utasításokat:

Autószállítás trailerrel

Biztonságosan hagyd el a forgalmat és állj meg. Ha problémák vannak a kerékkel, tartsd a kormányt erősen, ne engedd, hogy elszabaduljon – az autó mindig a defektes kerék felé fog húzni. Kerüld a hirtelen manővereket! Soha ne lépj hirtelen a fékpedálra, inkább hagyd, hogy az autó magától lassuljon (motorfék). Vezesd az autódat olyan helyre, ahol biztonságosan meg tudsz állni és nem zavarod a forgalmat. Hogyha elérted a biztonságos helyet, fékezz óvatosan, hogy az autó meg tudjon állni.

Biztosítsd a helyszínt. Kapcsold be a vészjelző világítást, ha városon kívül vagy, tedd ki a háromszöget, hogy más is lássa - az autód lerobbant. Hogyha tudod, hogyan kell lecserélni a kereket, tedd meg, de csak akkor, ha ezzel nem akadályozod a forgalmat.

Hívj segítséget, ha szükséged van rá. Hívj telefonon ismerőst vagy autómentőt (112), aki elvontatja az autódat. Ha zsúfolt helyen álltál meg, jelöld meg az autódat úgy, hogy egy rongyot felakasztasz rá. Ez azért fontos, hogy az érkező segítség tudja, hogy hova kell mennie.

Ha az autód menetképes állapotban van, vidd el egy szervizbe és nézesd meg egy szerelővel.

Sajnos a defektet nem feltétlenül látod előre (ha a gumik jó állapotban vannak), így fontos, hogy ha már megtörtént a baj, maradj higgadt és tartsd be a fenti tanácsokat. És mindig legyen az autódban pótkerék.

(KamaszPanasz - G.V.)