egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés
#Betegségek

Meddig vagy biztosított? Figyelj a dátumra!

2012.12.11.
2 perces olvasási idő

Amennyiben idén végeztél a középiskolában vagy az egyetemen, figyelj arra, hogy december 15-ig vagy biztosított. Ha nincs munkaviszonyod, vagy nem tanulsz tovább, be kell jelentkezned az adóhatóságnál, mert egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséged van.

A hallgatói jogviszony után járó egészségügyi biztosítás október 31-én lejárt, ezt követően 45 napig, tehát december 15-ig tart a türelmi idő. Ezután - ha nem állsz alkalmazásban - saját magad után kell fizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot, függetlenül attól, hogy igénybe veszed-e vagy sem az orvosi ellátást. A bejelentéshez szükséges adatlapot az illetékes adóhatóságnál kell beszerezned.

Jelenleg havonta 6390 forintot kell fizetni, amennyiben a kötelezettség nem áll fenn a naptári hónap teljes időtartamára, a napi összeggel kell számolni, ez jelenleg 213 forint.

járulékSzüleim fogják fizetni

Beáta idén nyáron végzett a Debreceni Egyetemen, azóta nem talált munkát, nem is tanult tovább, a tanulói jogviszonya már lejárt, a diákigazolványa sem érvényes már. Ő hallott a december 15. időpontról, szülei fogják átvállalni a költségeket, csekken fogják befizetni a NAV számlájára.

Mi a helyzet a levelezősökkel?

A fizetési kötelezettség azokra is vonatkozik, akik levelező tagozaton folytatják tanulmányaikat, tehát gimnázium után egyetemre mentek, de levelező tagozatra, és mellette nincs munkaviszonyuk, nem fizeti helyettük senki a járulékot, illetve az egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosultak.

Akik munkaviszonyban vagy közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban állnak, illetve akik álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülnek, azok jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, tehát nekik semmiféle fizetési kötelezettségük sincs.

Piros lámpa karácsonyra?

A figyelmeztető jelzést nevezik így. Aki elmegy az orvoshoz vagy a gyógyszertárba és „piros lámpát" kap, rendezetlen a jogviszonya. Érvényes TAJ kártyával mindenki megkapja a szükséges ellátást, de figyelmeztetik az illetőt, hogy rendezze jogviszonyát - közölte kérdésünkre az OEP.

Jelzés értékű a diákigazolvány lejáratának közeledő dátuma is. A végzős tanulók diákigazolványa október 31-ig érvényes, egyetemi, főiskolai hallgatók esetében a hallgatói jogviszony szintén október végéig él, amennyiben a második félévben ért véget a jogviszony, akkor március 31. a határidő. Minden esetben él a 45 napos határidő. Érdemes bejelentkezni a NAV-hoz, nem lehet ugyanis tudni, mikor lesz szükséged orvosra.

A potyautasok vigyázzanak!

Az OEP havonta jelenti az adóhatóság felé, hogy ki nem jogosult egészségügyi ellátásra, ezeket az adatokat a NAV összeveti a saját nyilvántartásával, és ha kiderül, hogy valaki valóban "lóg a levegőben", felszólítást kap, hogy 8 napon belül hitelt érdemlően bizonyítsa jogosultságát. Aki ezt nem teszi meg, annak az adóhatóság határozatot küld ki, amelyben megállapítja a járulékfizetést, illetve ha fennáll a tartozás, azt is meg kell fizetni. Ehhez jöhet még a mulasztási bírság, amiért nem jelezte az érintett a NAV felé a kötelezettséget.

(WEBBeteg-TA)