sarlósejtes betegség
#Betegségek

A barátomnak sarlósejtes betegsége van. Hogyan segíthetek?

2023.11.02.
2 perces olvasási idő

A sarlósejtes betegség a szervezet vörösvérsejtjeivel kapcsolatos probléma. Kerek korong helyett a félhold alakú sejtek egy régi mezőgazdasági szerszámra, az úgynevezett sarlóra hasonlítanak.

Mi történik, ha valaki sarlósejtes betegségben szenved?

A sarló alakú vörösvértestek ragadósak és merevek, könnyen összetapadnak, és elzárják a kis ereket. Ha a vér nem jut oda, ahová kellene, az fájdalmat és problémákat okozhat a test különböző részeiben.

A fájdalom bárhol előfordulhat a testben, például a karokban, lábakban, ízületekben, hátban vagy mellkasban. Hirtelen jelentkezhet, van, amikor jobban, van, amikor kevésbé fáj, néhány óráig, de néhány napig is tarthat.

A betegségben érintettek sokszor fáradtnak érezhetik magukat, előfordulhat szédülés, a bőr és a szem besárgulása, amelyet sárgaságnak neveznek. És problémáik lehetnek a test más részeivel, például a tüdővel vagy a vesével.

A sarlósejtes betegség öröklődő, nem fertőző, ezért nem kaphatod el valakitől. Egy élethosszig tartó egészségi állapot, amelyre jelenleg nincs gyógymód.

Min megy keresztül a barátom?

A sarlósejtes betegség miatt a barátod nagyon fáradt lehet, vagy nehezen tudja leküzdeni a fertőzéseket. A sarlósejtes betegségben szenvedő tizenéveseknek gyakran szükségük van:

  • az orvos által előírt gyógyszerek szedésére,
  • sok folyadékra,
  • pihenésre,
  • a szélsőséges hőmérséklet kerülésére (a nagyon hideg fájdalomválságot okozhat).

Amikor jelentkezik a betegség miatti fájdalom, a barátod egymás után több iskolai napot is kénytelen kihagyni, esetleg kórházi kezelésre is szüksége lehet.

Mit tehetnek a barátok?

A sok iskolai hiányzás azt jelentheti, hogy lemarad az iskolai feladatokról, és ki kell hagynia a közös programokat, ami miatt elszigeteltnek és magányosnak érezheti magát.

Legyél a közelben. Ha a barátod hiányzik az iskolából, kérdezd meg, hogy meglátogathatod-e. Hallgassatok zenét, beszélgessetek az iskolában zajló dolgokról, vagy készítsétek el közösen a házi feladatot.

Ösztönözd az egészséges szokásokra. Étkezzetek egészségesen és maradjatok hidratáltak, ez különösen fontos a sarlósejtes betegségben szenvedők számára. Segíts a barátodnak elkerülni az alkoholt és a dohányzást, mindkettő ronthatja a helyzetet. Ha te sem iszol alkoholt és nem dohányzol, a barátod nem fogja „másnak” érezni magát, és nem fog aggódni a beilleszkedés miatt.

Ismerd fel a figyelmeztető jeleket. Ha azt észleled, hogy valami nem stimmel, azonnal lépj kapcsolatba egy felnőttel (például szülővel vagy tanárral), mert előfordulhat, hogy a barátodnak orvosi segítségre lehet szüksége. Ilyen állapotok például:

  • láz,
  • mellkasi fájdalom,
  • légszomj,
  • hasi fájdalom,
  • szokatlan fejfájás,
  • bármilyen hirtelen gyengeség vagy érzésvesztés,
  • beszédzavar,
  • hirtelen változások a látásban.

Ha a barátod rosszul van, ne ess pánikba. Maradj nyugodt, és kérj segítséget, szükség esetén hívd a mentőket.

Jó, ha tisztában vagy a betegsége tüneteivel, de ne hagyjátok, hogy az állapota mindent felülírjon. Bánj úgy a barátoddal, mint bármely jó baráttal, és összpontosítsatok a közös szórakozásra.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)