rák
#Betegségek

Kemoterápia: fontos a megfelelő étel és tápanyag

2015.08.08.
2 perces olvasási idő

A kemoterápia nehéz időszak egy rákos beteg életében. A megfelelő étel- és italválasztással azonban javulhat a közérzeted, továbbá elősegíted a szervezeted mielőbbi regenerálódását. A kemoterápia mellékhatásaival szemben is hatékonyak lehetnek a jól megválasztott táplálékok.

Íme, 14 tipp, amelyeket érdemes megfogadni, ha kemoterápiás kezelés alatt állsz.

Csak finomat

A kemoterápia alatt egyes ételek ízetlenné, sok esetben fémes, fura ízűvé válhatnak. A kemoterápialegtöbbször a víz és a húsfélék lehetnek rossz, kellemetlen ízűek. Az ízesített vizek jó megoldásnak tűnnek, illetve egy-két citromkarika is elveheti a fémes ízt. A húsok mellett rengeteg más proteinforrás is akad (pl. hal, tojás), érdemes minél többféle ételt kipróbálni.

Plusz kilók

A plusz kilók ellen hatásos a mozgás (nem túl megerőltető típus, például séta), illetve az alacsony cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztása.

Jó étvágyat!

A kemoterápia egyik mellékhatása lehet az étvágytalanság, ám erre is van megoldás. A szénhidráttartalmú, könnyen emészthető ételekből összeállított étrend visszahozhatja az étvágyat. Jó ötlet lehet például humuszt enni egy pitakenyérrel, vagy egy mogyoróvajas szendvicset. Nassolnivalónak ideális egy natúr joghurt müzlivel.

Hasmenés, székrekedés

Míg egyesek székrekedéssel, addig mások hasmenéssel küzdenek a kemoterápia alatt. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, illetve a zsíros, nehéz ételek kerülése. A héj nélküli gyümölcsök, a zabkása és a krumplifélék ideális táplálékok lehetnek. A rengeteg víz mellett a rostok bevitele a legfontosabb. A mindennapos mozgás is segíthet, napi 20 perc séta vagy jóga csodákra képes.

Naplók

Érdemes naplót vezetni az étel- és italbevitelről, illetve minden nap végén a hangulatról, illetve az átélt tünetekről. Ezáltal nyomon lehet követni, hogy bizonyos ételek esetleg melyik mellékhatást erősítik fel.

Szájszárazság

A kemoterápia egyik mellékhatása lehet a kiszáradt szájüreg és a cserepes, sokszor vérző ajkak. Ezt meg lehet előzni, illetve lehet kezelni. Minenképpen érdemes elkerülni a nagyon csípős, fűszeres ételeket, az alkoholt, a cukros italokat. Fontos az egyenletes folyadékbevitel, illetve étkezések után ajánlott sós vízzel öblögetni.

Dehidratáltság

Már volt róla szó, de nagyon lényeges az egyenletes folyadékbevitel (minimum 2 liter naponta). Ezzel meg lehet előzni a kiszáradást, illetve ennek tüneteit (karikák a szem körül, száraz száj, szédülés).

A hányinger

A nagyon erősen fellépő hányinger talán az egyik legrosszabb mellékhatása a terápiának. Ilyenkor ajánlott elkerülni a fűszeres, erős szagú vagy meleg ételeket, inkább hideg táplálékot kell bevinni. A menta- vagy a zöld tea is enyhítheti a hányingert.

Mini adagok

Minden étkezésnél válaszd inkább a kis adagokat. A napi többszöri, ám csökkentett adagú ételek jót tesznek a gyomornak és a hányinger is csökkenhet.

Szakértői segítség

Ha elbizonytalanodtál vagy szeretnél szakember által összeállított étrendet követni, bátrand kérd dietetikus segítségét.

A kemoterápia alatt kerüld az alkoholt, hiszen a máj a terápia alatt hihetetlenül leterhelt. Emellett az alkohol hányingert, hasmenés és szájszárazságot is okozhat, illetve a szervezetet meg jobban dehidratálja. Fontos, hogy a terápia alatt a különböző vitaminok és táplálék-kiegészítők használatát mellőzd vagy csökkentsd. Érdemes erről megkérdezni a kezelő orvost, hiszen a szervezetet ezek a szerek könnyen befolyásolhatják (ugyanez vonatkozik például a szójatartalmú élelmiszerekre is).

Gy.R. (www.webmd.com)

Kapcsolódó címkék

daganat