asztma
#Betegségek

Asztma és influenza II.

2015.02.04.
1 perces olvasási idő

Az influenza elleni oltások nem tartalmaznak élő vírusokat és nem okoznak influenzát.

Hogyan hatnak az influenza elleni oltások az asztmás emberekre?

Az influenza elleni oltások mindenkiben ugyanúgy működnek, az asztmásokban is. Antitesteket idéznek elő, hogy azok fejlődjenek a testedben. Ezek az antitestek biztosítanak védelmet az influenzafertőzés ellen, és ezek okozhatnak fáradtságot és izomfájdalmat egyes embereknél.

Minden évben az influenza elleni oltások különböző fajta influenza vírusokat tartalmaznak. A kiválasztott törzsek azok, amelyeknek a megjelenése a legvalószínűbb abban az éven, a kutatók megítélése szerint. Ha a választás helyes, akkor az oltóanyag kb. 60-70%-ban hatékonynak bizonyul az influenza megelőzésében.

Kinek kéne megkapni az influenza elleni védőoltást?

Orvosok azt javasolják, hogy mindenki legyen beoltva influenza ellen, aki 6 hónapos vagy annál idősebb, és ezt évente kellene ismételni. Vannak olyan csoportok, akik számára a védőoltás különlegesen fontos. Ezeknek az embereknél nagyobb a kockázata az influenza okozta komplikációknak, vagy olyan emberek körül vannak, akiknek nagy az esélyük arra, hogy elkapják az influenzát. Ilyenek a:

- terhes nők
- 5 év alatti kisgyerekek
- 50 év feletti felnőttek
- krónikus egészségi állapotban szenvedők pl.: asztmások
- azok az egészségügyi dolgozók, akik influenzával kapcsolatos szövődményekkel foglalkoznak
- idős emberek, akik szanatóriumban, vagy hosszú-távú gondozást biztosító létesítményekben élnek

Mikor kellene az asztmásoknak megkapni az influenza elleni oltást?

Az influenzaszezon kb. októberben kezdődik és tombol egészen májusig. Ha asztmás vagy, akkor a legjobb alkalom, hogy beoltasd magad októberben vagy novemberben van, de még mindig hasznos lehet, ha decemberben vagy akár később kapod meg az oltást. Kb. 2 hetet vesz igénybe, hogy az influenza elleni vakcina teljesen hatásossá váljon, és képes legyen megelőzni a fertőzést.

Hol kaphatsz influenza elleni injekciót?

A legtöbb patikában kapható, de a háziorvosod biztosan fel van készülve az influenzaszezonra, szóval hozzá nyugodtan fordulhatsz.

Ha asztmás vagy, akkor beszélj az orvosoddal a védőoltás beadásáról.

S.Z.

Kapcsolódó címkék

asztma