rák
#Betegségek

Gyakori kérdések a rákról

2014.11.11.
3 perces olvasási idő

Pedig fontos, hogy ismerjük a rákos betegség mechanizmusát, a kialakulását elősegítő tényezőket, és azt, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében! Ez a tájékoztató röviden összefoglalja a rákkal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Mi az a rák?

A rák általános elnevezése több mint 100 féle betegségnek, ami a testben található sejtek elburjánzásából keletkező daganat eredménye.

Egészséges sejtek

Gyakori kérdések a rákrólSzervezetünk több milliárd élő sejtből épül fel. Ezek a sejtek növekednek, osztódnak, és végül meghalnak. Fiatalabb korban a sejtek gyorsabban osztódnak, ezzel elősegítve az ember növekedését. Miután a növekedés befejeződött, a sejtek már csak azért osztódnak, hogy pótolják elhalt társaikat.

A rák kialakulása

A rák akkor alakul ki, ha a test valamely pontján a sejtek abnormálisan fejlődnek. Sokféle rák létezik, de mind sejtburjánzással kezdődik. A rákos sejt másképpen fejlődik, mint egy normális. Ahelyett, hogy meghalna, tovább és tovább növekszik, újabb és újabb abnormális sejteket formálva. A rákos sejtek megtámadhatnak egyéb szöveteket is, úgymond beléjük nőnek.

A normál sejtek egy DNS hiba, vagy roncsolódás esetén válnak rákossá. Normális esetben, ha egy DNS molekula sérül, akkor vagy elhal az adott sejt, vagy pedig a szervezet 'kijavítja' a hibát. A rákos sejteknél azonban sem a hiba nem szűnik meg, sem a sejt nem hal el. Ehelyett tovább növekszik, és olyan új sejteket hoz létre, amelyekre a szervezetnek nincsen szüksége.

Mi okozhat károsodást a DNS-ben? A tudósok általában a külső, közvetlen környezeti hatásokat okolják. Például légszennyezettség, dohányzás, egészségtelen életmód, stb. Ám bizonyos esetekben nincs egyértelmű oka a rák kialakulásának.

A legtöbb esetben a rákos sejtek egy tumort formálnak. Speciális esetben, mint például a leukémia esetén, a vérképző sejtek egyes típusai válnak érintettekké, s emiatt az ereinkben keringő vér sejtes elemei változnak meg, okozva ezáltal súlyos, életveszélyes tüneteket.

Hogyan terjed a rák?

A rákos sejtek gyakran jutnak el a test különböző részeibe, ahol a szövetekben tovább növekednek, ezáltal új tumorokat hoznak létre.

Ha a rák továbbterjed a szervezetben, a rákot a kiindulási helyéről nevezik el (vagyis ha a mell rákos sejtjei megtámadják a májat, akkor azt még mindig mellráknak nevezik). A rák különböző típusai más és más hatással vannak a szervezetre. Például a mell- és a tüdőrák nagyon eltérően viselkedhetnek. Más és más ütemben terjednek, nőnek, és emiatt a kezelési mód is eltérő.

Tumorom van - rákos vagyok?

Nem minden tumor és daganat rosszindulatú. Ám a nem rákos tumorok is veszélyesek lehetnek, hiszen nyomhatnak valamilyen szervet, illetve más egészségügyi problémát is okozhatnak. Különbség viszont, hogy a nem rosszindulatú tumorok, illetve sejtek nem támadnak meg más szöveteket, így nem terjednek szét a testben. Ezért általában a tumorok jó része nem halálos kimenetelű.

Milyen gyakori a rák?

A férfiak 50 %-ának, míg a nők 2/3-adának van/volt/lesz rákos megbetegedése. Manapság több millió ember él együtt a rákkal, vagy esett túl rajta. A rák kockázata csökkenthető megfelelő életmóddal (rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás, dohányzás mellőzése). Minél hamarabb felismerik és diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély arra, hogy a beteg meggyógyuljon, és újra egészséges életet éljen.

Mi okozhat rákot?

Néhány rákos megbetegedés azért alakul ki, mert az ember tudatosan árt magának. Például a dohányzás nemcsak tüdőrákot okozhat, hanem a száj, torok, vese rákos megbetegedéseit, illetve szívbetegségeket is. Persze nem minden dohányos lesz rákos, ám a kockázatuk 70 %-kal nagyobb, mint azoknak, akik nem élnek ezzel a káros szokással.

Ezen kívül rengeteg dologgal árthatunk magunknak, érdemes megemlíteni pl. a mértéktelen napozást. A melanóma a rák egy igen súlyos formája, amit a túl sok, megfelelő védelem nélküli napozás/szolárium-használat okoz.

Más tényezők is okozhatnak betegséget, amiért nem lehet feltétlenül az egyént okolni. A radioaktív sugárzás minden esetben megnöveli a rákos megbetegedés veszélyét. Néhány vegyszer is ártalmas lehet, érdemes erre odafigyelni!

Jó, ha tudod, hogy minden 20. rákos megbetegedés köthető csak az öröklött génekhez, hajlamhoz.

Okozhatnak rákot bizonyos sérülések?

Eléggé elterjedt legenda, hogy különböző sérülések akár rákos megbetegedéssel is járhatnak (például egy nagyobb esés, elkékült bőrfelület, törött csont stb.). Ám ezek általában nem okoznak rákot! Előfordul ugyan néha, hogy találnak rákos szövetet a terület vizsgálata közben, ám a legtöbb esetben a szervezetben már jelen volt a betegség, és nem a sérülés miatt alakult ki.

Viszont néhány rosszul kezelt, elhanyagolt égési sérülés helyén bőrrák alakulhat ki, igyekezzünk ezeket megfelelően gyógyítani!

Okozhat rákot a stressz?

Számos tanulmány készült azzal kapcsolatban, hogy van-e valamiféle összefüggés a stressz, illetve a rák között, továbbá, hogy ezek a tényezők hogyan befolyásolják a rák kockázatát.

Ismert tény, hogy a stressz hatással van az immunrendszerre, s noha a témában egymásnak ellentmondó kutatási eredmények születtek, úgy tűnik, hogy a stressz növeli a megbetegedés kockázatát és/vagy hátráltatja a gyógyulást.

Fertőző a rák?

Régen az emberek távol tartották magukat a rákos betegektől, mivel féltek, hogy “elkaphatják” a betegséget. Ez teljes mértékben alaptalan, a rák nem olyan, mint egy megfázás. Ne félj meglátogatni vagy segíteni ismerősödnek, barátodnak. Szükségük van a támogatásra és a segítségre.

(Gy. R. - cancer.org, Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)

Kapcsolódó címkék

daganat