rák
#Betegségek

Zeneterápiával oldható a rákos betegek szorongása

2011.09.29.
2 perces olvasási idő

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint a zenehallgatás vagy a zeneterápia segít enyhíteni a rákos betegek szorongását. A zenehallgatásnak, zeneszerzésnek, éneklésnek köztudottan pozitív hatásai vannak az egészséges emberre is. A zene fájdalomcsillapító, hangulatjavító hatása pedig már régóta közismert.

Kamaszként szembesülni azzal, hogy rákos beteg vagy, egyszerre sokkoló, és rémisztő hír. Azonban jó hír, hogy amellett, hogy a kamaszok gyógyulási esélyei nagyon jók, nemrég bizonyítást nyert, hogy szüleid véleményével ellentétben igenis jót tesz az állapotodnak, ha az iPodod folyton a füledben lóg.

„Bizonyítékokkal támasztottuk alá, hogy a zene és a zenés terápia hasznos lehet a rákos betegek számára, mint kiegészítő gyógymód.” – nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Joke Bradt. „A megfelelően összeállított zenés terápia, melyet szakértő vezényel, vagy az általa elkészített előre rögzített hanganyag egyértelműen pozitív hatásokat váltott ki a betegeknél a vizsgálat ideje alatt. De hozzá kell tenni, hogy ennyi vizsgálódás nem volt elég ahhoz, hogy egyértelműen megállapítsuk, hogy ez a kiegészítő terápia hatékonyabb, mint bármelyik más. Mi csupán azt állítjuk, hogy hatása abszolút pozitív.” – tette hozzá.

Hogy mit is ért Bradt bizonyíték alatt? Nos, Bradt és kutatótársai csaknem 30 tanulmányban 1891 embert vizsgáltak meg. 13 tanulmány képzett terapeuták vezetésével folyt le, amelyek során a résztvevőket zenélésre, éneklésre és zenék készítésére bíztatták. A maradék 17 tanulmány során a résztvevők előre felvett zenéket hallgattak.

Zene segít a szorongáson

Összehasonlítva más gyógymódokkal, az eredmények bíztatóak. A zenés terápiák és maga a zene ugyanis tudományos eszközökkel mérve is jelentős mértékben csökkentették az idegességet és a szorongást.

Az eredmények továbbá azt feltételezik, hogy a zene a páciensek életminőségén is javít. Továbbá javítja a hangulatot, enyhíti a fájdalmat, a depressziót azonban csak kis mértékben tudja kezelni. A kutatók továbbá elmondták, hogy minimális pozitív hatása lehet még a szívritmusra, a vérnyomásra és a légzésre is.

A zene és a hangulat

A legtöbb zenés terápián a betegek nem csak zenét hallgatnak, de kipróbálhatják a különféle hangszereket, énekelhetnek, mindezt természetesen szakavatott orvosok és terapeuták jelenlétében.

A beszélgetést az orvosok azzal zárták le, hogy szerintük a zene segíthet a pácienseknek kifejezni érzelmeiket, problémáikat, félelmeiket melyeket esetlegesen a betegség okoz. Ez enyhítheti a tüneteket, és elterelheti a beteg gondolatait a betegségről. A terapeuták dolga csupán az, hogy megtalálják minden beteg számára a lehető legmegfelelőbb módszert a beteg képességeihez és szükségleteihez mérten.

Tehát, elő az iPododdal, és hallgasd kedvenc, pozitív üzeneteket hordozó zenéidet a kezelések között, vagy a kórházi tartózkodás alatt!

(Cs.B.; Forrás: webmd)

Kapcsolódó címkék

daganat