#Betegségek

Tégy a pattanások ellen!

2013.04.18.
2 perces olvasási idő

Állandó gondot okoznak számodra a pattanások? A jó hír, hogy néhány apró életmódbeli változtatással javíthatsz a bőröd állapotán. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tennivalókat.

A tiszta, akné- és pattanásmentes bőr sokak álma. Bár a genetikai adottságok és hormonális változások ellen nem tudunk sokat tenni, a napi rutin megváltoztatásával igenis javítani lehet a bőr állapotán. Szakíts hát te is a rossz szokásokkal és tegyél a bőröd szépségéért!

Aknék vagy pattanások akkor jelennek meg a bőrön, ha olajok, baktériumok vagy levált elhalt hámsejtek eltömítik a szőrtüszők nyílását. Akik zsíros arcbőrrel rendelkeznek, hajlamosabbak az aknék megjelenésére – az alábbi tippek azonban nekik is segíthetnek a pattanások megelőzésében.

Kerüld az alábbi rossz szokásokat!

Túl gyakori arcmosás – jóból is megárt a sok

Fontos, hogy tisztán tartsuk az arcbőrünket, a túl gyakori arcmosás viszont csak ront a pattanásos bőr állapotán! A legjobb, ha minden nap kétszer, reggel felkelés után és este lefekvés előtt tisztítod meg az arcbőrödet.

A bőr dörzsölése nem tünteti el a pattanásokat

Tedd félre a durva mosdókesztyűt, érdes szivacsokat és a kíméletlen bőrradírt! Ezek csak fölösleges irritációt okoznak az aknéra amúgy is hajlamos bőrön. A legjobb módszer, ha langyos vízzel és kíméletes arctisztító szerrel mosod meg az arcodat.

Tisztítsd le az izzadtságot az arcbőrödről!

Természetes, hogy sportolás vagy egy meleg nap után az arcbőrödön is megjelenik az izzadtság. Mindig tisztítsd le az arcodat, ha megizzadtál, mert ezzel elkerülheted a pattanások kialakulását.

Ne piszkáld és ne nyomogasd a pattanásokat!

Csábító lehet a pattanásos bőr piszkálása és nyomogatása, de sohasem jár jutalommal. Nyomogatással csak még mélyebbre juttatod a gyulladásos váladékot, még több baktáriumot juttatsz az amúgy is gyulladt bőrödre, és még pirosabbá teszed a bőröd. Sőt, akár heg is keletkezhet a pattanás helyén. Piszkálás helyett használj aknéellenes krémet, és várd meg, amíg a pattanás magától elmúlik.

Ne hagyd, hogy a hajad zsírossá váljon!

A pattanások kialakulását a haj zsírossága is okozhatja. A homlokon, az arcon és a háton megjelenő pattanásokat a haj tisztán tartásával vissza lehet szorítani.

Tartsd távol a hajápoló szereket az arcbőrödtől!

A hajspray, zselé és hajhab a bőrre kerülve könnyen eltömíthetik a pórusokat. Védd az arcodat a hajápoló szerek felvitelekor!

Kerüld a zsíros, olajos ételeket!

A zsíros, olajos ételek fogyasztása bár közvetlenül nem okozója az aknék kialakulásának, mégis a bőr olajosabbá válásával elősegíti a pattanások kialakulását. Ha pattanások kialakulására hajlamos a bőröd, akkor lehetőleg kerüld az olajban sült ételeket – ez nemcsak a bőröd, de az egész tested egészségének jó tesz!

Kerüld az olajokat tartalmazó kozmetikumokat!

Ha alapvetően olajos bőrrel rendelkezel, akkor a legutolsó dolog amit szeretnél az, hogy kozmetikai szerekkel még több olajat juttass a bőrödre. Keress olyan bőrápoló szereket és sminket, amelyek olajmentesek: ezeket általában "nem-komedogén" címkével jelzik a gyártók.

Az aknéellenes gyógykezelést csak orvosi jóváhagyással szabad abbahagyni

Örömteli pillanat, amikor a pattanásos arcbőr tisztulni kezd az akné ellenes kezelés következtében. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a receptköteles gyógyszer szedését egyik pillanatról a másikra abba kell hagyni. A kezelés távol tartja a visszatérni kívánó pattanásokat: a gyógyszert az előírt ideig érdemes szedni, hacsak az orvosod másképp nem javasolja.

(M.N. - everydayhealth.com)

Kapcsolódó címkék

bőrakne