internet
#Betegségek

Hogyan lehet megszabadulni az internetfüggőségtől? - Az orvos válaszol

2012.08.21.
1 perces olvasási idő

Aki naponta sokat internetezik, és függőnek érzi magát, hogyan szabadulhat meg ettől a szenvedélytől? - Válogatás az Orvos válaszol rovat cikkeiből.

Kedves Kérdező!

Mára az internet mindennapi életünk részévé vált, ezért is az internetfüggőség megoldásában a mértékletesség kialakítása a cél. Figyeld meg, hogy mely tevékenységek azok, amelyek a számítógép elé kötnek (játék, közösségi oldalak, stb), és próbáld ezeket a virtuális tevékenységeket a "valós életben" helyettesíteni. Videójáték helyett például keress kedvedre való sportot, tevékenységet.

Mi lehet a függőség oka?

internetA függősége, a kényszeres internetezése egyben kényelemszeretetet, sőt lustaságot is fed.

Könnyen azt gondolhatod, hogy addig sem kell mást tenned, mással foglalkoznod, vagy házimunkát végezned, amíg a gép előtt ülsz. Látszattevékenységgel múlatod az időt, vagyis úgy csinálsz, mint ha elfoglalt lennél.

Át kellene gondolnod az életedet, a céljaidat, a vágyaidat, azt, hogy mit szeretnél kezdeni az életeddel, önmagaddal. Valószínűleg itt lehet a probléma gyökere.

Ha egyedül nem megy ennek a végiggondolása, kérj segítséget pszichológustól, vagy pszichiátertől, és beszéljétek át vele mindezeket. A számítógép nem társ, nem cél, hanem eszköz (de esetleg mentőöv...) az élete pazarlására.

Mivel foglald el magad internetezés helyett?

Közösségi oldalak helyett látogasd meg a barátaidat, rokonaidat, szervezz kirándulásokat! Próbálj meg naplót vezetni arról internethasználatról! Jegyezd fel, hogy mikor, mennyi ideig és mire használtad a számítógépet és az internetet! A napló segítségével róbáld egyre inkább csökkenteni a számítógép előtt töltött időt. Türelemmel és önmagadra való odafigyeléssel sikerülni fog.

(Forrás: WEBBeteg - Nagy Rudolf, szenvedélybeteg tanácsadó)

Kapcsolódó címkék

stressz