hipoallergén
#Betegségek

Még több hipoallergén kutya és macska

2012.05.22.
2 perces olvasási idő

Az egyetlen, bizonyítottan nem allergén háziállatok a pikkelyes bőrűek, a gyíkok és kígyók. Ha allergiás vagy, de makacsul ragaszkodsz egy szőrös háziállathoz, itt van néhány olyan kutya és macskafajta, amelyeket úgy tartanak számon, – igaz nem bizonyítottan – hogy jó választás lehet az allergiás emberek számára is.

Maltese

Ezeknek a kistermetű kutyáknak – általában 4 és 6 kilogramm közötti a súlyuk – hosszú, selymes bundájuk van, amit naponta kellene fésülni. Ha a szabadban fésülünk meg egy kutyát, az segít az otthonunkban csökkenteni az allergének számát. Az is segíthet, ha „veszel egy nedves rongyot és megtörlöd vele az állat bundáját” - mondja a szakértő. „Egy egyszerű napi törölgetés egy kissé szappanos ruhával eltüntetheti az allergéneket, ugyanúgy, mint az allergének csökkentésére szolgáló, kereskedelmi forgalomban kapható spray-k és más hasonló termékek” - mondja.

Uszkár

Az uszkároknak három mérete van – apró, mini és normál. Hogyan válassz? Még nincs sziklaszilárd bizonyíték arra, hogy a kisebb kutyák kevesebb allergiatünetet indítanak el, mint a nagyobbak. Bár a szakértők azt mondják, hogy valószínűleg kevesebb allergént termelnek. „Világos, hogy egy kisebb kutyának összességében kevesebb kutya-allergént kellene kibocsátania, mint a nagyoknak” - mondja Dr. Seltzer allergológus-immonológus.

Portugál vízikutya

A leghíresebb portugál vízi kutya Bo, jelenleg a Fehér Ház lakója. Éppen azért esett erre a kutyára a választás, mert Malia Obama allergiás. „Az allergiára megoldás lehet például, ha kapsz egy rövidebb szőrű vagy egy szőrtelen állatot” - mondja Dr. Sulett.

Schnauzerek

Ahogy az uszkároknak, a schnazuereknek is három mérete van – törpe, közép és óriás. A kisebb kutyák sokkal jobb választásnak bizonyulhatnak az allergiások számára, mert a nagyobb kutyáknál kevesebb allergént hullatnak. Gyakori fürdő, házon kívüli rendszeres kefélés és könnyen tisztítható fapadlók, az allergént megkötő szőnyegek helyett sokat segíthetnek. „Ugyanakkor jobb, ha nem csapod be magad azzal, hogy azt gondolod, teljesen meg tudod szüntetni az allergiát.” - mondja Dr. Sublett.

Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Ennek a terrier típusnak selymes bundája van, és a súlya 30-40 kilogramm közti. Egy dolgot tarts a fejedben: A hosszúszőrű kutyák felvehetnek más allergéneket, például pollent is, ha kint tartózkodnak.

Sphynx

Ezek a macskák szőrtelenek, vagy csak az orruknál, farkuknál és lábujjaiknál van szőr. Ennek ellenére a bőr- és nyálfehérjéik erőteljesen allergének. Azoknál, akik érzékenyebbek rájuk, a macska allergének általában erőteljesebben hatnak, mint a kutya allergének. „A jó hír? Allergia-injekciók – a rendszeres allergia elleni injekciók, hosszabb nyugodtan eltöltött időt eredményezhetnek.

Xoloitzcuintli

Ahogy a szőrtelen macskák, a szőrtelen kutyák is, mint a Xoloitzcuintli, termelhetnek bőr allergéneket. (Ebből a kutyából van bundás változat is.) Ahogy az uszkár és a schnauzer, ennek az ősi fajnak is három mérete van – törpe, közép és óriás.

Allerca's GD cat

Az Allerca egy vállalat, ami 2004-ben indult abból a célból, hogy a gyakoribb allergiáktól mentes háziállatokat teremtsen. A macskák ára 6,950 dollártól 16,000 dollárig terjed. A kutyák rendelkezésünkre állnak "már" 8.950 dollárért is. „A probléma az, hogy az állatok képesek más tünet-kiváltó allergéneket teremteni. „Mind a kutyáknak, mind a macskáknak vannak úgynevezett kisebb allergénjeik, vagyis nemcsak a fő allergének hathatnak az emberre. A legtöbb ember érzékeny a kisebb allergénekre is” - mondja.

(S.Z. - health.msn.com)