hipoallergén
#Betegségek

Allergiásoknak: 15 hipoallergén kutya és macska

2012.05.18.
2 perces olvasási idő

Ha szereted az állatokat, de utálod az allergiát, csábító lehet egy köztudottan elég drága hipoallergén háziállat vásárlása. De ne ilyen gyorsan! Tanulmányok állítják, hogy a hipoallergén macskák és kutyák éppen annyi tünetet okozhatnak, mint az általános társaik. Ez azért van, mert nem csak a szőr, de a bőr és a nyál fehérjéi is válthatnak ki allergiás tüneteket.

Az egyetlen, bizonyítottan nem allergén háziállatok a pikkelyes bőrűek, a gyíkok és a kígyók. Ha azonban makacsul ragaszkodsz a kutyához vagy a macskához, itt van néhány fajta, amelyet úgy tartanak számon – igaz nem bizonyítottan –, hogy jó választás lehet az allergiás emberek számára.

Bedlington Terrier

Azt gondolod, hogy a legeslegjobb megoldás egy rövidszőrű kutya lenne? Meglepetés! Találhatsz olyan rövid- és hosszúszőrű fajtákat is, amelyek megfelelhetnek egy allergiás gazdának is. A Bedlington terriereknek göndör, gyapjúszerű bundájuk van, egy extra pamacssal a fejtetőn. A súlyuk 8-10 kiló körül mozog.

Bichon Frise

A púderpamacsként is ismert kutyának, a bichon frise-nek puha és selymes aljszőrzete és durva, göndör fedőszőre van. Ezeknek a kutyáknak a súlya 5-9 kiló közötti. Általában a kutya-allergének olyan mikroszkópikus részecskék, amelyek más légszennyező anyagok segítségével (ilyen a cigarettafüst és a forgalom által generált por) terjednek a levegőben. A beltéri légszennyezés mértékének csökkentése segíthet leállítani a tünetkiváltó allergének keringését az otthonodban.

Kínai meztelen kutya

kutyaEz a kutya nem hullat sok szőrt, így ha őt választod, csökken, de nem szűnik meg az allergének jelenléte a házban. A faj kétes kitüntetést kapott, nem hivatalosan a világ legcsúnyább kutyájának szavazták meg három, egymást követő évben. A kínai meztelen kutyáknak két fajtája van, az egyik a szőrtelen, amelynek kizárólag a fején, a lábán és a farkán van szőr, a másik változatnak puha szőrzet fedi az egész testét. A kutyák súlya 5-7 kilogramm.

Devon Rex macska

A devon rexnek nagy fülei és pajkos arca van. A szőre lehet vékony és velúrszerű, vagy laza fürtű. Ezek a macskák „vitatottan ugyan, de” arról híresek, hogy hipoallergének, igaz azt mondják a szakértők is, hogy a tünetek "az egyén személyes allergiájától" függnek. Általában a kölyökmacskák több allergént hullatnak, mit a fejlett macskák. Bár úgy tűnik, hogy ennek mértéke 6-12 hónapos korra csökken, még ekkor is okozhatnak allergiát.

Ír vízi spániel

Ezeknek a kutyáknak göndör a szőrük, a súlyuk pedig 20-30 kiló is lehet. Néhány hetente érdemes megfürdetni, és kéthavonta levágni a szőrét, hogy megfelelő legyen a kutya bundája. A rendszeres ápolás és fürdetés csökkenthetni ugyan, de teljesen meg nem szünteti az allergéneket. Ha házon kívül ápolod a kutyád bundáját, kevesebb allergént juttatsz a levegőbe.

Kerry Blue Terrier

Ennek a fajtának a bundája puha és sűrű, a súlya 14-20 kilogramm. Eredetileg vadászkutyáknak szaporították őket, ezért nem biztos, hogy jól kijönnek majd az egy háztartásban élő macskával.

Labradoodle

A labradoodle faj az uszkár és a labrador retriever keresztezése során jött létre. Az eredeti szándék az volt, hogy teremtsenek egy kutyát, ami jó allergiások számára is. Ez a fajta népszerű választás az allergiások körében, de mint „dizájner kutya” is népszerű.

Én nem lennék képes lemondani a bundás háziállatokról, szerintem még akkor sem, ha allergiás lennék. Persze, lehet jó háziállat egy gyík, gekkó vagy kígyó is, de nem fog úgy szeretni, odabújni, mint egy szőrös kis kedvenc, és velük nem érezheted azt a hálát és szeretetet, amit egy kutya vagy macska képes adni. Véleményem szerint az nem lehet akadály, hogy allergiás vagy, szóval gyerünk, és szerezz be egy édes kis bundást!

A következő cikkben további hét elbűvölően aranyos kutyát és macskát ismerhettek meg.

(S.Z. - health.msn.com)