#Betegségek

Koffein és mozgás: csökken a bőrrák kockázata

2012.04.18.
1 perces olvasási idő

A nap ultraibolya-sugárzása által okozott rosszindulatú, daganatos elváltozások miatt sokan már nem is mernek napozni, vagy csak különféle óvintézkedések mellett. Amerikai kutatók állatkísérletei azt jelzik, hogy a rendszeres mozgással párosuló koffein fogyasztásával a bőrrák kockázata jelentősen csökkenthető.

Yao-Ping Lu professzor a bőr rosszindulatú daganatainak kutatásával foglalkozik, akinek vizsgálati alanyai olyan egerek voltak, amelyeket úgy sikerült kitenyészteni, hogy különösen érzékenyekké váltak az ultraibolya sugárzás okozta bőrrák kifejlődésére. A kísérletben az egereket ultraibolya sugárzásnak tették ki, és négy csoportba osztották: az első csoport tagjai csak vizet kaptak, és nem kellett rendszeresen rohanni a futószalagon - ez volt a kontrollcsoport. A második csoport koffeines vizet ivott, és ugyancsak nem futott a szalagon. A harmadik társaság nem kapott koffeint, de rendszeres fizikai terhelésnek volt kitéve, végül az utolsó csoport tagjai koffeint ittak, és futottak a szalagon is.

KoffeinA 14 hétig tartó vizsgálat során a koffeinnel itatott és rendszeresen sportoló egerek 62 százalékkal ritkábban kaptak rosszindulatú bőrdaganatot a kontrollcsoporthoz képest. Ha viszont megbetegedtek, a daganatok mérete is 85 százalékkal kisebb volt. Önmagában a koffein vagy a fizikai terhelés is kedvező hatásúnak bizonyult, de ez a hatás nem volt olyan mértékű, mint a kettő együtt.

A rendszeres testmozgás koffein nélkül 35 százalékkal kevesebb daganatot eredményezett, és ezek nagysága 70 százalékkal volt kisebb. A csak koffeint fogyasztó egereknél 27 százalékkal kevesebb daganat fejlődött ki, és ezek mérete 61 százalékkal csökkent.

A kísérlet folytatásaként az egerek sok omega-6 zsírsavat tartalmazó tápot ettek, és ott is a koffein és a fizikai terhelés hatását tanulmányozták. A két kezelés együtt mérhetően gátolta az egerek elhízását és a gyulladásra jellemző laboratóriumi eltéréseket. Itt is kevesebb és kisebb daganat keletkezett. A kutatók feltételezik, hogy a zsírszövetgyulladással összefüggő anyagokat termel, és ez a gyulladás elősegíti a bőrrák kifejlődését.

(MTI)