fejvérzés
#Betegségek

Elsősegély kisokos: fejvérzés fajtái és ellátása

2015.04.19.
2 perces olvasási idő

A fejvérzések nem ritkán ijesztő kinézetűek, a sérülés általában bő vérzéssel jár. Most ismertetjük a fül, az orr és a szájüregi vérzéseket is, illetve azok ellátását.

Fejvérzés

A fejbőr hajszálerekben gazdag, így a fejvérzéssel járó sérüléseket gyakran bő vérzés kíséri, amely rémisztő lehet mind a sérült, mind a segélynyújtó számára. A helyszín-, illetve saját biztonságunk (gumikesztyű) megteremtését követően verbálisan nyugtassuk meg a sérültet, ültessük, vagy fektessük le.

A fejvérzéseket kísérő tünetek lehetnek:elsősegély
- fájdalom,
- különböző intenzitású vérzés,
- koponya deformitás,
- szédülés,
- hányinger, hányás,
- rövid, vagy hosszabb idejű eszméletvesztés.

A fejsérülés ellátásához vegyél fel gumikesztyűt, fektesd a sérültet nyugalmas helyzetbe, és kommunikálj vele folyamatosan. Ezután fertőtlenítsd a sebet, majd a sérülés helyére nyomj steril mull-lapot vagy egyéb kötszert, ha a vérzés csillapodott fertőtlenítsd a sebet, majd készíts sapkakötést vagy használj hálós kötözőt. A sebellátás szabályainak megfelelően az átvérzett kötést ne távolítsd el, arra helyezz újabbat. A kötözés után folyamatosan kövesd nyomon a sérült állapotát.

Fülvérzés

A fülvérzés leggyakoribb oka a dobhártya, illetve a hallójárat sérülése, többnyire a fület ért mechanikai hatás eredményeként. Dobhártyasérülést okozhat a fültisztító, a vízbe esés vagy ugrás, robbanás, vagy ehhez hasonló erős fizikai hatás. Szerencsére ritkább, de súlyos, életveszélyes sérülés a koponyatörés, ami szintén fülvérzéssel járhat.

Tünetek:
- fájdalom,
- hallásvesztés,
- folyamatos vérzés a fülből,
- eszméletvesztés.

A fülvérzés ellátásakor ha a dobhártya, hallójárat sérült meg - tehát nem koponyatörés áll fenn - nyugtasd meg a sérültet, és helyezd kényelembe. Steril kötszerrel fedd be a fülét, és a fejét döntsd annyira oldalra, hogy a vér kifelé, ne befelé távozzon.

Orrvérzés

Az orrvérzés számtalan okra vezethető vissza, ezek közül a leggyakoribb a sok orrfújást kísérő orrnyálkahártya-kiszáradás. Emellett eredményezheti orrpolip, magas vérnyomás, illetve traumás sérülés pl. orrcsonttörés, súlyosabb esetben koponyatörés.

Tünetek:
- vérzés az orrból,
- fájdalom,
- fejfájás
- hányinger, hányás,
- szédülés,
- eszméletvesztés.

Az orrvérzés ellátásához legelőször is gumikesztyűt kell felvenni, és a sérültet nyugalomba kell helyezni, és folyamatosan beszélni kell hozzá, meg kell nyugtatni. Meg kell kérnünk a beteget, hogy a fejét hajtsa enyhén előre, és óvatosan fogjuk be az orrcimpákat (erős fájdalom, például orrcsonttörés esetén ez elhagyható). Ha a vérzés 10 perc elteltével sem csökken, mentőt kell hívni. Az ellátás során a sérült kerülje a beszédet, az orrszívást, a nyelést és a köhögést, lehetőleg a száján át lélegezzen.

Szájüregi vérzés

A szájüregi vérzések elsődleges oka a szájüregben található szervek mechanikai sérülése. Elsősorban a nyelv, illetve a fogsérülések gyakoriak, azonban az is előfordulhat, hogy a vérzés a nyelő- vagy a légcsőből származik. Ez utóbbi okokkal itt most nem foglalkozunk.

A szájüregi vérzések ellátásánál is hasonlóan más sérülések kezeléséhez először is gumikesztyűt kell felvennünk, nyugalomba kell helyeznünk a sérültet, és folyamatosan beszélnünk kell hozzá, meg kell nyugtatnunk őt. Enyhén előre kell hajtanunk a sérült fejét, hogy a vér kifelé távozzon, és nehogy lenyelje vagy belélegezze a távozó vért. A sérülés helyére helyezzünk mull-lapot, és gyakoroljunk rá nyomást.

A szájüregi vérzések fertőtlenítése másodlagos, a termelődő nyál hamar hígítja a fertőtlenítőt, másrészt a szájüreg számtalan kórokozót tartalmazhat eredetileg is, harmadrészt a fertőtlenítő lenyelés nem szerencsés.

Abban az esetben, ha gyökeres fogkitörés történt, a fogat megpróbálhatjuk visszahelyezni a helyére, ez leírva furcsán hangzik, de a gyakorlatban sokszor könnyen kivitelezhető. Ha nem tudjuk megoldani, helyezzük tejbe, és úgy szállítsuk a fogászatra.

Műtétek, elsősorban mandulaműtét után jelentkező vérzés esetén minden estben azonnal mentőt kell hívnunk.

(Forrás: elsosegely.hu)