nyár
#Betegségek

Vigyázz az egészségedre nyáron is!

2014.07.31.
2 perces olvasási idő

Tombol a vakáció, a gondtalan kikapcsolódás és szórakozás időszaka. A számodra kevésbé ismert, vagy ismeretlen környezetben azonban sok kellemetlen meglepetésnek, veszélynek vagy kitéve...

Az alábbiakban kiemeltünk néhány veszélyforrást, amelyekkel a nyári szünetben találkohatsz. Figyelmedbe ajánljuk megelőzését és kezelését.

Medúzacsípés

A medúzacsípés nem csak nagyon fájdalmas, de a szervezetedbe juttatott méreganyagok miatt életveszélyes is lehet. A csípés helye gyorsan bepirosodhat, felhólyagosodhat, illetve hányással és izomgörcsökkel járhat. Súlyos esetekben légzési nehézséget, kómát vagy halált is okozhat. A medúzacsípés mielőbbi orvosi ellátást igényel. Annak megérkezéséig az ecetes borogatás segíthet enyhíteni a fájdalmakat.

Henna-tetoválás

A fekete hennára nagyon sokan allergiásak, mivel az különböző hozzáadott festékanyagokat tartalmazhat. Az eredeti henna-tetoválást egy barnás, vagy barnásvöröses festékanyagot tartalmazó növényből készítik, ám a fekete hennához szenet és egyéb festékanyagokat - leggyakrabban p-Phenylenediamine-t - adnak, hogy a minta sötétebb és tartósabb legyen. A p-Phenylenediamine erőteljes allergén és enyhén rákkeltő vegyület (2006-ban az év allergénjének választotta az amerikai contact dermatits szövetség), mely hatására a bőr felhólyagosodhat, sőt, akár hegesedhet is!

Szúnyogcsípés

A szúnyogok nem csak mérhetetlenül idegesítőek a zümmögésük és a viszkető csípésük miatt, de bőrfertőzést is okozhatnak. Emellett számos betegség hordozói is. A szúnyogcsípéstől különféle krémekkel védekezhetsz, illetve öltözz fel úgy, hogy lehetőleg a bőröd minél nagyobb része fedve legyen, ha a szabadban tartózkodsz. Kerüld az állóvizeket, mert a vérszívók ide járnak petét rakni.

Kullancsok

Amennyiben szabadtéri programot szervezel, légy óvatos a kullancsokkal! Ezek akár a fűszálról is átkerülhetnek rád! Bár legtöbbjük nem terjeszt betegségeket, a fertőzött egyedektől Lyme-kórt is kaphatsz! Emellett allergiás reakciót is kiválthatnak. A kullancsot mindig távolítsd el, vagy keresd fel az orvosodat, aki kiszedi azt, és védekezz ellenük úgy, hogy, ha a szabadba mégy, hosszú nadrágot, hosszú ujjú pólót és kalapot viselsz, valmint kullancsriasztót alkalmazol!

Darázscsípés

A darázscsípéskor általában közepes méretű duzzanat, fájdalom és viszketés jellemző. Egyeseknél azonban durva allergiás reakciót vált ki, mely csalánkiütést, száj- és torokduzzanatot, nehézlégzést okoz. Amennyiben komoly allergiás reakciót tapasztalsz, feküdj le és húzd ki a fullánkot, majd mihamarabb menj orvoshoz! Ha nincs allergiás reakciód, a fullánkot akkor is ki kell húzni, tisztítsd meg a helyét, és tegyél rá jeget!

Strandpapucs

Nagyon kényelmes és divatos viselet, de semmi védelmet nem nyújt a lábujjaidnak. Így ezek teljesen védtelenek az üvegvágás és a rovarcsípés ellen. Réadásul attól sem védi a lábujjaidat, ha ráejtesz valamit. Fontold meg inkább a zárt papucsok viselését!

Tűzijáték okozta sérülés

A tűzijátékokból lehulló darabkák égési sérüléseket okozhatnak. Ezek többsége apró, otthon is kezelhető sérülés, melyeket hideg vízzel való hűtéssel is gyógyíthatsz. A nagyobb, illetve az arcot, talpat, nemi szervet érő sérüléssel azonban orvoshoz kell fordulni!

Napégés

Amennyiben túlzottan ki vagy téve a káros UV sugárzásnak, az könnyen fájdalmas bőrpírral járó leégést okozhat. A napégés tünetei már néhány órával a napon való tartózkodás után jelentkezik, de csak hetekkel később múlik el. Fájdalomcsillapítók, aloe verás készítmények, hidratáló krémek segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

Bőrrák

A túlzott és védelem nélküli napozás melanomát, bőrrákot okozhat. Fordulj orvoshoz, ha valamilyen bőrelváltozást tapasztalsz! Ez lehet az anyajegy színének, méretének, formájának megváltozása, asszimetrikussá, viszketővé, vérzővé válása.

(forrás: WebMD)